05/01/202313:40

Τεστ 48 ωρών πριν την αναχώρηση και μάσκες στους ταξιδιώτες απο την Κίνα και ανάλυση λυμάτων από τις πτήσεις που φθάνουν από την Ασιατική χώρα: Τι αποφασίστηκε για τον κορωνοϊό στη σύσκεψη του Μαξίμου

Σε επιφυλακή βρίσκεται για ακόμη μια φορά ο κυβερνητικός μηχανισμός λόγω της έκρηξης του κορωνοϊού στην Κίνα, με πληροφορίες να αναφέρουν πως κατά τη σύσκεψη στο Μαξίμου αποφασίστηκε αρνητικό τεστ 48 ωρών και υποχρεωτική μάσκα υψηλής προστασίας για τους ταξιδιώτες από την ασιατική χώρα.
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, θα εντατικοποιηθεί και η ανάλυση λυμάτων από τις πτήσεις που φτάνουν από την Κίνα.

Επί της ουσίας, η Αθήνα ευθυγραμμίζεται με τις συστάσεις της Κομισιόν, όπως άλλωστε και αρκετά ακόμη κράτη – μέλη της Ένωσης.

Τα μέτρα που προτείνει ο ΕΟΔΥ

Υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος διαγνωστικού ελέγχου (αντιγονικό τεστ ταχείας ανίχνευσης, ή μοριακού ελέγχου) όλων των ταξιδιωτών των απευθείας πτήσεων από Κίνα, 48 ώρες πριν την αναχώρησή τους
Πραγματοποίηση γονιδιωματικής επιτήρησης του SARS-CoV-2 σε λύματα αεροπλάνων που αφορούν απευθείας πτήσεις από την Κίνα, καθώς και σε αστικά λύματα του αερολιμένα Αθηνών
Ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης του SARS-CoV-2 στην κοινότητα για την επιτήρηση και έγκαιρη ανίχνευση τυχόν νέων παραλλαγών
Σύσταση για χρήση μάσκας υψηλής προστασίας N95/KN95/FFP2 σε επιβάτες διεθνών πτήσεων με προορισμό τη χώρα μας, από αρχικό προορισμό την Κίνα. Σύσταση για χρήση μάσκας γενικότερα σε χώρους αεροδρομίων για όλους τους ταξιδιώτες ανεξαρτήτου προορισμού, το προσωπικό αεροδρομίων, και τους εργαζόμενους σε αεροπορικές εταιρείες
Σύσταση για εμβολιασμό με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για βασικό σχήμα και αναμνηστικές δόσεις εμβολιασμού έναντι του SARS-CoV-2 σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
O σκοπός του ΕΟΔΥ είναι η παροχή υπηρεσιών, που συμβάλλουν στην προστασία και βελτίωση της υγείας και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης του πληθυσμού, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των απειλών κατά της ανθρώπινης υγείας από μεταδοτικά νοσήματα μέσω της έγκαιρης ανίχνευσης, παρακολούθησης και αξιολόγησης των κινδύνων, αναφοράς και κατάθεσης επιστημονικά τεκμηριωμένων προτάσεων και μέτρων παρέμβασης.
Στο πλαίσιο αυτό και με γνώμονα τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κίνα, προτείνονται τα ανωτέρω μέτρα, για τα οποία θα υπάρξει περιοδική επαναξιολόγηση και θα εφαρμοστούν για συγκεκριμένο διάστημα.

Ανησυχία για την κατάσταση στην Κίνα

«Γρίφο» αποτελεί για τη Δύση η πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα μετά από την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού, με ειδικούς και κυβερνήσεις να ανησυχούν για το ενδεχόμενο εμφάνισης νέας μετάλλαξης και τον ΠΟΥ να ασκεί σφοδρή κριτική στο Πεκίνο για τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της πανδημίας.

«Δεν έχουμε πλήρη δεδομένα» δήλωσε ο Μάικλ Ράιαν, διευθυντής επειγόντων περιστατικών του ΠΟΥ.

Ο οργανισμός έδωσε στη δημοσιότητα τα δεδομένα που μοιράστηκαν μαζί τους τα Κινεζικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων -μια μόλις ημέρα μετά από τη συνάντηση που είχαν αξιωματούχοι του ΠΟΥ με επιστήμονες από την Κίνα.

Ωστόσο, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν μονοψήφιο αριθμό θανάτων τις τελευταίες ημέρες -κάτι που δεν συνάδει με τις πληροφορίες που έρχονται από την αχανή ασιατική χώρα και λένε ότι νοσοκομεία και γραφεία τελετών έχουν… πελαγώσει.

«Πιστεύουμε ότι τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται από την Κίνα δεν αποδίδουν την πραγματική διάσταση της εξάπλωσης του κορωνοϊού αναφορικά με τις νοσηλείες, τις εισαγωγές στις ΜΕΘ και -το κυριότερο- τους θανάτους».

Η Κίνα έχει καταγράφει μόλις 22 θανάτους από το Δεκέμβριο, με τις υγειονομικές Αρχές να ανακοινώνουν μόλις έναν θάνατο το τελευταίο 24ωρο -έναντι πέντε χθες.

Η εταιρεία ανάλυσης ιατρικών δεδομένων Airfinity εκτιμά πως περίπου 9.000 άνθρωποι πεθαίνουν ημερησίως από κορωνοϊό στην Κίνα.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς, επιβεβαίωσε συζητήσεις ανώτατων αξιωματούχων του οργανισμού με Κινέζους και ζήτησε από το Πεκίνο αξιόπιστα στοιχεία για την εξάπλωση της νόσου και τις μεταλλάξεις.

Δήλωσε, επίσης, ότι κατανοεί την ανησυχία ορισμένων χωρών και την απόφασή τους να λάβουν μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Το Πεκίνο αντέδρασε έντονα στις επικρίσεις του ΠΟΥ και του ζήτησε να διατηρεί «δίκαιη και αμερόληπτη» στάση.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα