03/06/202014:15

Θ. Βασιλόπουλος: Οι γεωπόνοι «μίλησαν» για ζημιές σε ελαιόδεντρα και εσπεριδοειδή στην Ηλεία από τον πρόσφατο καύσωνα

Τα ΠΣΕΑ για τις αποζημιώσεις στους επαγγελματίες αγρότες

Μόνο από το  χρηματοδοτικό εργαλείο των ΠΣΕΑ μπορούν να ελπίζουν για αποζημιώσεις οι επαγγελματίες παραγωγοί( δεν θα υποβληθούν δηλώσεις ζημιάς η διασταύρωση των στοιχείων θα γίνει από το ΟΣΔΕ)  για τις ζημιές  που προκάλεσε στις καλλιέργειες  ο  καύσωνας  στις 16, 17 και 18 Μαΐου.  Οι πρώτες επισημάνσεις των γεωπόνων του ΕΛΓΑ σε ελαιοπαραγωγικές  περιοχές και περιβόλια στην Ηλεία είναι ανησυχητικές για το μέλλον της παραγωγής.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος ενημερώθηκε για τις εξελίξεις  το πρωί της Τετάρτης από τον Δντή του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Γιώργο Κεχαγιά  σε συνάντηση που είχαν στην Πάτρα. Εκείνο το οποίο τονίστηκε από τον κ Κεχαγιά ήταν ότι «υπάρχουν σημάδια ζημιάς σε ελαιοκομικές ζώνες στην Ηλεία»  και αυτό θα καταγραφεί αναλυτικά από τους εκτιμητές γεωπόνους   στον φάκελο που θα ετοιμαστεί μέσα στο επόμενο διάστημα για να σταλεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

.« Τις ημέρες εκείνες  βρισκόμασταν στο μεταίχμιο της καρπόδεσης  στις ελιές και τα εσπεριδοειδή  και αυτό θα φανεί στην παραγωγή»  σχολίασε ο κ Βασιλόπουλος στην συνάντηση και πρόσθεσε ότι «ο  φάκελος   θα υποβληθεί   στον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη. Εμείς είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τους αγρότες μας όπως κάνουμε πάντα.» Πρέπει να σημειωθεί  ότι  ανάλογα αιτήματα δέχεται,  ο ΕΛΓΑ και από άλλες ελαιοκομικές Περιφέρειες, οι οποίες επλήγησαν  από τον  καύσωνα. Οι παραγωγοί και φορείς τους από όλες αυτές τις περιοχές  ζητούν να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές  προσπαθώντας να αποφύγουν τη χρονοβόρα διαδικασία των ΠΣΕΑ.

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα