Θανάσης Βαλτινός: Πέθανε ο βραβευμένος συγγραφέας, σεναριογράφος και μεταφραστής σε ηλικία 92 ετών
Έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη σε ηλικία 92 ετών ο βραβευμένος συγγραφέας, σεναριογράφος και μεταφραστής Θανάσης Βαλτινός.
Ο Θανάσης Βαλτινός, γεννήθηκε το 1932 στον οικισμό «Του Καράτουλα». Ήταν συγγραφέας και πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.
Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 11 το πρωί στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, δίνοντας την ευκαιρία στους φίλους, τους συναδέλφους και τους αναγνώστες του να αποτίσουν φόρο τιμής σε εκείνον.
Τα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου, μετακόμισε μαζί με την οικογένεια του σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος ενώ φοίτησε στα γυμνάσια Σπάρτης, Γυθείου και Τρίπολης.
Το 1950 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου και έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του. Όσον αφορά τις σπουδές του στην πρωτεύουσα, παρακολούθησε μαθήματα στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Παντείου, στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου των Αθηνών αλλά και σε Σχολή Κινηματογράφου.
Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1958 με το διήγημα «Κατακαλόκαιρο» σε διαγωνισμό του περιοδικού Ταχυδρόμος.
Κατά τη διάρκεια της απριλιανής δικτατορίας συμμετείχε στην αντιστασιακή έκδοση «18 Κείμενα». Το 1994 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ορθοκωστά», με θέμα και αυτό τον εμφύλιο πόλεμο, το οποίο προκάλεσε έντονες συζητήσεις.
Ήταν ακόμη συνεργάτης του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν, αλλά και του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Τιμήθηκε μάλιστα με το βραβείο σεναρίου στο φεστιβάλ Καννών για το Ταξίδι στα Κύθηρα σε σκηνοθεσία Θόδωρου Αγγελόπουλου το 1984.
Συνεργάστηκε, τέλος, με περιοδικά όπως ο Ταχυδρόμος, οι Εποχές, Η Συνέχεια, Η λέξη, το Διαβάζω, το Ausblicke, το Αντί και ο Χάρτης, όπως και εφημερίδες.
Φωτογραφία: Eurokinissi
Θανάσης Βαλτινός – Το βιογραφικό του
Ο Θανάσης Βαλτινός πρωτοεμφανίστηκε στον λογοτεχνικό κόσμο τη δεκαετία του ’50, εισάγοντας μια φωνή που γρήγορα έγινε σημείο αναφοράς με έργα όπως η «Ορθοκωστά», το «Συναξάρι του Ανδρέα Κορδοπάτη» και το «Μπλε βαθύ, σχεδόν μαύρο». Ο συγγραφέας κατόρθωσε μέσα από τη γραφή του να αναδείξει την ιστορία, την κοινωνική πραγματικότητα και τις εσωτερικές συγκρούσεις της ελληνικής ψυχής, ενώ το έργο του χαρακτηρίζεται από την αφηγηματική λιτότητα και την πρωτοπορία στη χρήση ιστορικών τεκμηρίων ως λογοτεχνική ύλη.
Ως μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος το 2016, ο Θανάσης Βαλτινός προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στον ελληνικό πολιτισμό. Εκτός από το πλούσιο συγγραφικό του έργο, είχε συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν και είχε τιμηθεί με το βραβείο σεναρίου στις Κάννες για το «Ταξίδι στα Κύθηρα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου.
Τα έργα του
Πέρα από συγγραφέας, ο Θανάσης Βαλτινός ήταν επίσης σεναριογράφος και μεταφραστής, με σημαντικές μεταφράσεις όπως οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη και η «Ορέστεια» του Αισχύλου για το Θέατρο Τέχνης. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, ταξιδεύοντας έτσι το ελληνικό πνεύμα στο εξωτερικό.
Έχει εκδώσει τα βιβλία:
– Συναξάρι του Αντρέα Κορδοπάτη, Βιβλίο πρώτο: Αμερική, Κέδρος, 1972
– Η Κάθοδος των εννιά, Κέδρος, 1978
– Τρία Ελληνικά μονόπρακτα, Κέδρος, 1978
– Εθισμός στη νικοτίνη” [διήγημα, στο τομίδιο “Τρία διηγήματα”, Θανάσης Βαλτινός, Χριστόφορος Μηλιώνης, Δημήτρης Νόλλας], Στιγμή
– Μπλε βαθύ σχεδόν μαύρο, Στιγμή, 1985
– Στοιχεία για την δεκαετία του ’60, Στιγμή 1989
– Θα βρείτε τα οστά μου υπό βροχήν, διηγήματα, Άγρα 1992
– Φτερά Μπεκάτσας, Άγρα 1993
– Ορθοκωστά, Άγρα 1994
– Συναξάρι Αντρέα Κορδοπάτη, Βιβλίο δεύτερο: Βαλκανικοί – ’22, Ωκεανίδα, 2000
– Ημερολόγιο 1836-2011, Ωκεανίδα, 2001
– Εθισμός στη νικοτίνη, Διηγήματα, Μεταίχμιο, 2003
– Άνθη της αβύσσου, Εστία, 2008
– Ο τελευταίος Βαρλάμης, Εστία, 2010
– Ανάπλους, Εστία, 2012
Η πνευματική του παρακαταθήκη παραμένει ζωντανή μέσα από τα έργα του, τα οποία συνεχίζουν να επηρεάζουν και να εμπνέουν τις επόμενες γενιές λογοτεχνών και αναγνωστών.
Η δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την απώλεια του Θανάση Βαλτινού
Πληροφορούμενη την απώλεια του Θανάση Βαλτινού, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Θανάση Βαλτινού, η οποία αφήνει μεγάλο κενό στα Ελληνικά Γράμματα. Ο Θανάσης Βαλτινός αναδείχθηκε- και ευτύχησε να αναγνωριστεί εν ζωή- σε μια από τις μεγαλύτερες μορφές της μεταπολεμικής μας πεζογραφίας. Το έργο του, το οποίο αντικατοπτρίζει με ενάργεια τη σπάνια αφηγηματική του δεινότητα, ακουμπά τη συλλογική μνήμη, μέσα από φαινομενικά ασήμαντες προσωπικές ιστορίες, επικυρώνοντας τη δυνατότητα του συγγραφέα να προσλαμβάνει και να αποτυπώνει καίρια ευρύτερα κοινωνικά και ιστορικά συμφραζόμενα, μέσα από τους ευρύτερους προσανατολισμούς του.
Ο Θανάσης Βαλτινός είχε την τόλμη να προσεγγίσει, όπως στην Κάθοδο των εννιά, την Ορθοκωστά και τον Τελευταίο Βαρλάμη, τραγικές περιόδους της νεότερης ιστορίας μας, πλήρως αποδεσμευμένος από στερεότυπα, ακόμη και ταμπού. Με τα Στοιχεία για τη δεκαετία του ’60, κατά κοινή ομολογία ένα από τα εμβληματικότερα έργα του, αφενός εισηγήθηκε μια ιδιότυπη όσο και πρωτότυπη αφηγηματική τεχνική και, αφετέρου, μετατόπισε το βλέμμα από τη μεγάλη εικόνα της πράγματι πλούσιας σε γεγονότα, στη μικροϊστορία των αθέατων ανθρώπων που τα βίωσαν. Ενώ με το Συναξάρι Αντρέα Κορδοπάτη, εκκινώντας και πάλι από την υπαρκτή προσωπική ιστορία, μας έδωσε μια σπουδαία τοιχογραφία του πρώιμου ελληνικού 20ού αιώνα. Δείγματα και μόνον ενός έργου που χαρακτηρίζεται από στερεότητα και αναδεικνύει, με το άπλωμά του σε πάνω από μισόν αιώνα, και την ίδια τη στάση του Βαλτινού απέναντι στην Τέχνη και το χρέος του συγγραφέα απέναντί της.
Ο Θανάσης Βαλτινός υπήρξε πολυδιάστατος δημιουργός, τόσο στη θεματολογία του, όσο και στις τεχνικές και το ύφος του. Κάθε του γραπτό αναδείκνυε τη συγγραφική μαστοριά του και απαιτούσε εγρήγορση, καθώς δεν επιδεχόταν επιφανειακές αναγνώσεις. Το έργο του, από πολύ νωρίς, αποτέλεσε αντικείμενο κριτικής και εμπεριστατωμένης μελέτης. Το αποτύπωμά του όμως στην πεζογραφία μας είναι βέβαιο ότι θα εξακολουθήσει να είναι βαθύ και ενεργό. Έτσι θα τον κρατήσουμε στη μνήμη μας.
Στους οικείους του και τους φίλους του απευθύνω ειλικρινέστατα συλλυπητήρια.
ΠΗΓΗ: ertnews.gr