Θάνατος βασίλισσας Ελισάβετ: H «Eπιχείρηση Μονόκερως» για την κηδεία της- Σε 10ήμερο πένθος η Βρετανία- Ο Κάρολος στέφεται Βασιλιάς και ο Γουίλιαμ είναι ο νέος διάδοχος του θρόνου- Που θα πάει η περιουσία της
Σύμφωνα με την «Επιχείρηση Μονόκερως», αναμένεται να πραγματοποιηθούν τελετές στη μνήμη της βασίλισσας Ελισάβετ στο Εδιμβούργο ενώ η σορός της θα μεταφερθεί με το βασιλικό τρένο, που θα ταξιδέψει με χαμηλή ταχύτητα και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από την Σκωτία στο Λονδίνο.
Άρχισαν να λαμβάνονται όλα τα μέτρα και τίθενται ήδη σε εφαρμογή οι προετοιμασίες για την κηδεία της 96χρονης βασίλισσας Ελισάβετ και το Ηνωμένο Βασίλειο εισέρχεται σε περίοδο πένθους 10 ημερών.
Καθώς η μακροβιότερη βασίλισσα της Γηραιάς Αλβιώνας απεβίωσε στη Σκωτία αναμένεται να ενεργοποιηθεί η «Επιχείρηση Μονόκερως» για την μεταφορά της σορού στο Λονδίνο. Η «Επιχείρηση Μονόκερως» αποτελεί μέρος της Επιχείρησης «London Bridge», το οποίο περιλαμβάνει το σχέδιο που θα ακολουθήσει μετά την αναγγελία θανάτου της Ελισάβετ.
Σύμφωνα με την «Επιχείρηση Μονόκερως», αναμένεται να πραγματοποιηθούν τελετές στη μνήμη της βασίλισσας Ελισάβετ στο Εδιμβούργο ενώ η σορός της θα μεταφερθεί με το βασιλικό τρένο, που θα ταξιδέψει με χαμηλή ταχύτητα και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από την Σκωτία στο Λονδίνο.
Όμως, πριν από τη μεταφορά στο Λονδίνο, το φέρετρο με την σορό της βασίλισσας θα τοποθετηθεί αρχικά σε αίθουσα στο Κάστρο του Μπαλμόραλ και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί αγρυπνία γύρω από το φέρετρο στον καθεδρικό ναό του Σεν Ζιλ στο Εδιμβούργο.
Εκεί, εκτός από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, θα επιτραπεί και στους πολίτες να παραβρεθούν για να αποτίσουν φόρο τιμής στην μακροβιότερη βασίλισσα της Αγγλίας. Από το Μπαλμόραλ στο Εδιμβούργο το φέρετρο θα ταξιδέψει με το βασιλικό τρένο πραγματοποιώντας μια διαδρομή διάρκειας πέντε ωρών.Το Κοινοβούλιο της Σκωτίας θα διακόψει προσωρινά τις εργασίες τους ως ένδειξη πένθους για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ. Από το Εδιμβούργο το φέρετρο θα μεταφερθεί και πάλι με το βασιλικό τρένο αυτή τη φορά στο Λονδίνο, στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.
Πάντως, υπάρχει και εναλλακτικό σχέδιο με την κωδική ονομασία «Operation Overstudy», σύμφωνα με το οποίο η σορός της βασίλισσας θα μεταφερθεί από τη Σκωτία στο Λονδίνο με αεροσκάφος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF). Με όποιο σχέδιο και να μεταφερθεί το φέρετρο στη βρετανική πρωτεύουσα, θα το υποδεχθεί επιτροπή αποτελούμενη από την πρωθυπουργό της χώρας και μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Το φέρετρο με την σορό της βασίλισσας θα παραμείνει επί 8 ημέρες στο παλάτι του Μπάκιγχαμ και στη συνέχεια θα μεταφερθεί για την κηδεία στο αββαείο του Ουέστμινστερ. Στη βρετανική πρωτεύουσα προβλέπεται κυκλοφοριακό χάος από τα πλήθη που αναμένεται να ταξιδέψουν στο Λονδίνο από άλλα μέρη της χώρας ή το εξωτερικό για να αποτίσουν φόρο τιμής στην βασίλισσα.
«Επιχείρηση Εαρινή Παλίρροια» – Ο Κάρολος ανεβαίνει στον θρόνο μία μέρα μετά τον θάνατο της Ελισάβετ
Στη Σκωτία βρίσκονται, ήδη, τα τέσσερα παιδιά της βασίλισσας, που έτρεξαν για να βρεθούν στο πλευρό της, όταν το πρωί της Πέμπτης οι γιατροί της τόνισαν πως η μονάρχης θα πρέπει να τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση. Καθώς οι προετοιμασίες για την κηδεία της Ελισάβετ έχουν ξεκινήσει με τον λόρδο Μάρσαλ υπεύθυνο για τα διαδιακστικά και συνεπικοπυρούμενο από εργαζόμενους στο παλάτι και την κυβέρνηση, παράλληλα, ξεκινά και η διαδικασία διαδοχής με τον Κάρολο να είναι από σήμερα βασιλιάς, αλλά η επίσημη ανάρρησή του στο θρόνο να ανακοινώνεται αύριο.
Ο 73χρονος πρίγκιπας Κάρολος θα αναγορευθεί επίσημα βασιλιάς αύριο, Παρασκευή, αφού το πρωτόκολλο επιβάλει την αναγόρευση του νέου μονάρχη μία ημέρα μετά τον θάνατο του προηγούμενου. Αυτό θα γίνει στην συνεδρίαση του «συμβουλίου διαδοχής στον θρόνο», το οποίο αναμένεται να συγκληθεί στο παλάτι του Αγίου Ιακώβου, στο Λονδίνο.
Η κωδική ονομασία για την ανάρρηση του Καρόλου στον θρόνου είναι «Επιχείρηση Εαρινή Παλίρροια». Η σύζυγός του, Καμίλα, δούκισσα της Κορνουάλης, θα λάβει τον τίτλο «βασίλισσα- σύζυγος» (Queen Consort), αφού ο τίτλος της βασίλισσας είναι μόνο για τις εκ γενετής γααλαζοαίματες, σύμφωνα με το πρωτόκολλο.
Μετά τον θάνατο της Ελισάβετ μεταβάλλεται και η σειρά διαδοχής στο θρόνο της Γηραιάς Αλβιώνας. Με τον 73χρονο Κάρολο βασιλιά, ο πρωτότοκος γιος του, ο 39χρονος πρίγκιπας Ουίλιαμ, γίνεται διάδοχος του θρόνου ενώ ο 8χρονος γιος του, πρίγκιπας Γεώργιος είναι δεύτερος στην σειρά διαδοχής, η 6χρονη πριγκίπισσα Σάρλοτ τρίτη και ο 4χρονος πρίγκιπας Λούις τέταρτος στην σειρά διαδοχής.
Ο πρίγκιπας Χάρι από έκτος για την διαδοχή του θρόνου ανεβαίνει στην πέμπτη θέση ενώ την έκτη και έβδομη θέση καταλαμβάνουν τα δύο παιδιά του, ο Άρτσι, 3 ετών και η Σάρλοτ, 15 μηνών, αντίστοιχα.
Βρετανία: Ο Γουίλιαμ είναι ο νέος διάδοχος του θρόνου – Οι τίτλοι
Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ είναι πρώτος στη διαδοχή του θρόνου, με τον 9χρονο γιο του Τζόρτζ να γίνεται και επίσημα δεύτερος στην διαδοχή.
Παγκόσμια συγκίνηση έχει προκαλέσει ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ. Οι Βρετανοί θρηνούν, ενώ βιώνουν μια σειρά αλλαγών στο θρόνο που επηρεάζουν και τον πρίγκιπα Γουίλιαμ.
Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ ανακοινώθηκε λίγη ώρα μετά τις 6 το απόγευμα, τοπική ώρα. Πέθανε στο Μπαλμόραλ, καθώς η κλονισμένη υγεία της επιδεινώθηκε τις τελευταίες ώρες. Νωρίτερα είχε εκδοθεί ανακοίνωση, πρωτοφανής κίνηση του παλατιού, που ανέφερε ότι η κατάσταση της βασίλισσας είχε προκαλέσει ανησυχία στους γιατρούς. Αμέσως στο πλευρό της βρέθηκε σύσσωμη η βασιλική οικογένεια, η οποία πέταξε άρον άρον για το Μπαλμόραλ.
Τι αλλάζει για τον πρίγκιπα Γουίλιαμ μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ
Με το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ στο θρόνο ανέβηκε αυτόματα ο Κάρολος. Ο βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας πλέον, μέχρι και το απόγευμα ήταν διάδοχος του θρόνου και πρίγκιπας της Ουαλίας. Οπως η Ελισάβετ υπήρξε η μακροβιότερη μονάρχης της Μεγάλης Βρετανίας, έτσι και ο Κάρολος υπήρξε ο μακροβιότερος διάδοχος του θρόνου και κάτοχος του τίτλου του πρίγκιπα της Ουαλίας (τον κληρονόμησε σε ηλικία 18 ετών).
Αυτομάτως, από το απόγευμα διάδοχος του θρόνου είναι ο πρίγκιπας Γουίλιαμ. Πλέον, δεν είναι δούκας του Κέιμπριτζ, αλλά δούκας της Κορνουάλης, όπως και η σύζυγός του Κέιτ Μϊντλετον, δούκισσα της Κορνουάλης, και όχι δούκισσα του Κέιμπριτζ.
Δεν γίνεται αυτομάτως πρίγκιπας της Ουαλίας, καθώς αυτός ο τίτλος είναι ένα δώρο που γίνεται από τον βασιλιά. Από τότε που γεννήθηκε το 1982, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ είναι ο δεύτερος στη σειρά διαδοχής του θρόνου – δηλαδή δύο βήματα μακριά.
Δεύτερος στη σειρά διαδοχής είναι πλέον ο 9 ετών πρίγκιπας Τζορτζ.
Πού θα πάει η περιουσία της – Τι κληρονομεί ο Κάρολος
Η είδηση του θανάτου της σκόρπισε θλίψη ενώ υπάρχουν και κάποιοι που αναρωτιούνται πού θα πάει η υπέρογκη περιουσία της.
Κάρολος: Η πρώτη δήλωση του ως βασιλιάς, μετά τον θάνατο της Ελισάβετ
Πιο συγκεκριμένα, λοιπόν, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ είχε περιουσία καθαρής αξίας 530 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Town & Country. Μέρος της περιουσίας της προερχόταν από ακίνητα, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται το κτήμα Sandringham Estate (65 εκατομμύρια δολάρια), το οποίο αγοράστηκε ως εξοχικό καταφύγιο για τον βασιλιά Εδουάρδο VII όταν ήταν ακόμα πρίγκιπας Αλβέρτος Εδουάρδος λίγο πριν από τα 21α γενέθλιά του.
Θάνατος Βασίλισσας Ελισάβετ: Νέος μονάρχης της Βρετανίας ο Κάρολος
Υπάρχει, επίσης, το κάστρο Balmoral, στο οποίο άφησε και την τελευταία της πνοή, (140 εκατομμύρια δολάρια), το σκωτσέζικο σπίτι της βρετανικής βασιλικής οικογένειας από το 1852, όταν ο πρίγκιπας Αλβέρτος το αγόρασε ως δώρο για τη σύζυγό του, βασίλισσα Βικτώρια.
Άλλες πηγές εσόδων περιλαμβάνουν το Δουκάτο του Λάνκαστερ, μια ιδιωτική περιουσία που παραδίδεται στη βασιλική οικογένεια από το 1399 -πιο πρόσφατα απέφερε περίπου 28 εκατομμύρια δολάρια σε ένα έτος- και χρησιμοποιείται από τη βασίλισσα για να συντηρεί την ίδια και την οικογένειά της, καθώς και για να κάνει φιλανθρωπικές εισφορές.
Πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ
Σύμφωνα με την Express, το Δουκάτο νοικιάζει μια ποικιλία από ακριβά και περιζήτητα ακίνητα, γεγονός που ευθύνεται εν μέρει για την αύξηση της αξίας του κατά 13,1% μεταξύ 2021 και 2022.
Τι θα κληρονομήσει ο Κάρολος
Όσον αφορά τη διανομή των περιουσιακών στοιχείων της βασίλισσας Ελισάβετ, κατά πάσα πιθανότητα τα ιδιωτικά σπίτια που έχουν περάσει από πολλές γενιές Βρετανών μοναρχών θα πάνε στον Κάρολο, ο οποίος είναι ο επόμενος στη σειρά για τον θρόνο.
Σύμφωνα με την Express, ο πρίγκιπας Κάρολος θα απαλλαγεί, επίσης, από τον φόρο κληρονομιάς 40% που επιβάλλεται στον μέσο Βρετανό πολίτη που λαμβάνει κληρονομιά, χάρη σε μια ειδική συμφωνία που διατηρούν οι μονάρχες με τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία ορίζει ότι οι άμεσοι διάδοχοί τους δεν υποχρεούνται να πληρώσουν τον εν λόγω φόρο.
Το grunge.com σημειώνει, επίσης, ότι εκτός από την κληρονομιά του θρόνου, ο Κάρολος θα κληρονομήσει σχεδόν όλα τα υπόλοιπα που ανήκουν στη μητέρα του.