18/09/202312:44

Θεσσαλία: Μάχη με το χρόνο για αποκατάσταση των ζημιών – Χωρίς πόσιμο νερό για 14η μέρα ο Βόλος

Δίχως τέλος είναι ο εφιάλτης των πλημμυροπαθών στον Θεσσαλικό Κάμπο, ενώ προσπαθούν να ξαναστήσουν τα νοικοκυριά τους μέσα στους τόνους λάσπης, ενώ είναι αντιμέτωποι με τις λοιμώξεις. Τεράστια είναι η κινητοποίηση των αρχών, του στρατού, και των εθελοντών, ώστε να εξασφαλίσουν στους πλημμυροπαθείς είδη βασικής ανάγκης και εμφιαλωμένο νερό. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ έχουν αρχίσει αντιτετανικό εμβολιασμό πόρτα-πόρτα, ενώ έχουν διαγνωστεί συνολικά 278 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Οι κάτοικοι στη Θεσσαλία μετρούν τις πληγές τους. Καθημερινά προσπαθούν να βάλουν σε μια σειρά της ζωή τους, αλλά είναι πολλά τα προβλήματα. Στις εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα γιατί ακόμη και σήμερα γίνονται αντλήσεις υδάτων από τα υπόγεια των πολυκατοικιών.

Άντληση υδάτων μετ εμποδίων

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βαγγέλης Μητρούσιας οι κάτοικοι της Γιάννουλης αντλούν μεν το νερό από τα υπόγεια των σπιτιών τους, ωστόσο το νερό αναβλύζει ξανά. Οι κάτοικοι ζητούν να βρεθεί μία λύση και να ενημερωθούν για το τι πρέπει να κάνουν. Δεν γίνεται λόγος για νερό το οποίο προέρχεται από τους δρόμους αλλά από τα ύδατα που έχουν ποτίσει τα τσιμέντα με αποτέλεσμα αυτό ξεπηδάει από μέσα. Στα υπόγεια οι κάτοικοι είχαν τα πράγματα τους, αφού ο καθένας διέθετε και έναν αποθηκευτικό του χώρο όπου ότι υπήρχε έχει καταστραφεί.

Καταγγελία για την επανασύνδεση ρεύματος

Παράλληλα σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι κάτοικοι, τους ζητούνται χρήματα για την επανασύνδεση του ρεύματος. Από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ υπάρχει ενημέρωση ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο εφόσον ζητηθεί ηλεκτρολογική μελέτη οι κάτοικοι θα πρέπει να απευθυνθούν σε κάποιο ηλεκτρολόγο που θα πρέπει να τον πληρώσουν την στιγμή που δεν έχουν ούτε ένα ευρώ στην τσέπη τους.

Επιπλέον συνεχίζεται ο προληπτικός εμβολιασμός κατά του τετάνου στο εμβολιαστικό κέντρο στην περιφέρεια Θεσσαλίας στην οδό Θεοφράστου όπου μπορεί κανείς να πάει και να κάνει το εμβόλιο του.

Το μεγάλο μέλημα των Αρχών είναι να συγκεντρωθούν το συντομότερο τα νεκρά ζώα. Είναι πάρα πολλά ακόμη που υπάρχουν και αυτό θέλει μεγάλη προσοχή, γιατί εγκυμονούν κινδύνους και για την υγεία των κατοίκων, αλλά και για την υγεία των υπολοίπων ζώων, για τα οποία ζητούνται τροφές, οι οποίες χάθηκαν στα νερά.

Την ίδια ώρα, σε πάρα πολλούς δήμους εξακολουθεί το νερό να είναι ακατάλληλο. Καθημερινά γίνονται μετρήσεις εργαστηριακά, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να γνωρίζουν οι άνθρωποι εάν μπορούν να κάνουν χρήση αυτού ή όχι.

Από χθες άνοιξε ένας ακόμη δρόμος που ήταν για ημέρες κλειστός. Πρόκειται για τον επαρχιακό δρόμο της Λάρισας προς την Αγιά, εκεί όπου υποχώρησαν τα νερά. Το άλλο μεγάλο πρόβλημα όμως έχει να κάνει με τα νερά από τη λίμνη Κάρλα μέχρι και το Ελευθέριο. Οι υπεύθυνοι, μαζί με τους επιστήμονες που ήρθαν από την Ολλανδία, αναζητούν λύση. Πώς μπορούν δηλαδή να δώσουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν αυτά τα νερά, τα οποία καλύπτουν χιλιάδες στρέμματα του Θεσσαλικού Κάμπου.

Σε όλες αυτές τις περιοχές ήδη γίνονται απολυμάνσεις και εμβολιασμοί από τον ΕΟΠΥΥ προληπτικά, καθώς καθημερινά αυξάνονται τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας αλλά και οι λοιμώξεις αναπνευστικού.

Για 14η ημέρα βρίσκεται χωρίς χωρίς πόσιμο νερό ο Βόλος και σίγουρα θα περάσουν πολλές ακόμα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το δήμαρχο της πόλης. Καθημερινά πάντως γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ώστε να διαπιστωθεί εάν το νερό που έρχεται στη βρύση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί πέραν από τις τουαλέτες. Δεν είναι μόνο ο Βόλος όμως που δεν έχει πόσιμο νερό.

Την ίδιω ώρα συνεχίζονται οι αντλήσεις υδάτων από τα υπόγεια. Η πυροσβεστική έχει κάνει το πρώτο καθάρισμα, ωστόσο χρειάζεται ο καθένας ιδιώτης να βάλει γεννήτρια και αντλητικά μηχανήματα μικρότερης ισχύος για να μπορέσουν να τραβήξουν και τα υπόλοιπα νερά και στη συνέχεια να καθαριστούν.

Οι επιχειρήσεις είναι ένα κομμάτι πολύ δύσκολο. Εκατοντάδες έχουν πληγεί, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και περιμένουν τις αυτοψίες. Ζητούν από την πολιτεία άμεση καταγραφή και αποτύπωση για να μπορέσουν αφενός να πετάξουν ό, τι υπάρχει χαλασμένο μέσα στους χώρους τους και αφετέρου να ξανά δοκιμάσουν αν μπορούν να βάλουν μπροστά αυτές τις επιχειρήσεις.

Την Τρίτη θα φθάσει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ στην περιοχή προκειμένου να περιοδεύσει και από κοινού με το Επιμελητήριο να μιλήσουν για κάποια μέτρα στήριξης που θα πάρει η Γενική Συνομοσπονδία.

Έως τις 9 Οκτωβρίου οι αιτήσεις πλημμυροπαθών στο arogi.gov.gr
Εν τω μεταξύ, από την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη καταβολή κρατικής αρωγής για την αντικατάσταση οικοσκευής και την κάλυψη των πρώτων βιοτικών αναγκών πληγέντων από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν από την 4η ως την 11η Σεπτεμβρίου 2023 σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, καταβλήθηκαν 25,6 εκατ. ευρώ σε 4.470 φυσικά πρόσωπα, που αντιστοιχούν σε 4.377 νοικοκυριά. Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, 2.653 φυσικά πρόσωπα (2.591 νοικοκυριά) έλαβαν 15,2 εκατ. ευρώ, στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, 1.280 φυσικά πρόσωπα (1.261 νοικοκυριά) έλαβαν 7,4 εκατ. ευρώ, ενώ στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, 537 φυσικά πρόσωπα (525 νοικοκυριά) έλαβαν 3,1 εκατ. ευρώ.

Οι συγκεκριμένες πληρωμές αφορούν περιπτώσεις δικαιούχων με κύρια κατοικία που βρίσκεται σε περιοχές που έχουν πληγεί ολικώς από τις πλημμύρες, όπως προέκυψαν μετά από συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, με την καταβολή της ενίσχυσης να έχει πραγματοποιηθεί αυτοματοποιημένα, χωρίς την υποβολή αίτησης στο arogi.gov.gr, και ύστερα από διασταύρωση της ΑΑΔΕ που διαθέτει τα σχετικά στοιχεία, με τους ελέγχους και τις περαιτέρω διασταυρώσεις για τις εν λόγω περιπτώσεις να ακολουθούν τις επόμενες ημέρες σε συνέχεια και των σχετικών αυτοψιών.

Υπενθυμίζεται ότι οι πλημμυροπαθείς στις εν λόγω περιοχές, τα στοιχεία των οποίων δεν μπόρεσαν να διασταυρωθούν από την ΑΑΔΕ, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο arogi.gov.gr, ώστε να λάβουν και αυτοί την αποζημίωση που τους αναλογεί. Αίτηση, φυσικά, καλούνται να υποβάλλουν και οι πλημμυροπαθείς πολίτες που βρίσκονται και στις άλλες, αρκετές, περιοχές που επλήγησαν.

Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο της ενίσχυσης μέσω του arogi.gov.gr για πρώτες ανάγκες, ζημιές σε οικοσκευή και απλές επισκευαστικές εργασίες, χορηγούνται τα παρακάτω:

α) Ενίσχυση για απλές επισκευαστικές εργασίες ή και την αντικατάσταση της οικοσκευής, η οποία κυμαίνεται μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ για κύρια κατοικία, ανάλογα με την καταγραφή της σοβαρότητας των ζημιών από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ειδικά για κατοικίες που βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές που επλήγησαν καθολικά από τις πλημμύρες, όπως αυτές προέκυψαν σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, η ενίσχυση για απλές επισκευαστικές εργασίες ή και την αντικατάσταση της οικοσκευής, ανέρχεται στο ποσό των 6.000 ευρώ.

β) Ενίσχυση για τις πρώτες βιοτικές ανάγκες, η οποία ανέρχεται στα 600 ευρώ για κύρια κατοικία που έχει πληγεί.

Αθροιστικά το ποσό των ενισχύσεων διαμορφώνεται ως το ποσό των 6.600 ευρώ ανά κύρια κατοικία.

Οι ενισχύσεις αυτές ισχύουν και για δευτερεύουσες κατοικίες, περιοριζόμενες στο 50% των ποσών που καταβάλλονται για τις κύριες κατοικίες. Οι ανωτέρω ενισχύσεις καταβάλλονται μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr, μετά από τις απαραίτητες διασταυρώσεις και ελέγχους, με ειδική μέριμνα για τις περιοχές που έχουν πληγεί καθολικά.

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στο arogi.gov.gr για τη χορήγηση ενίσχυσης για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής στους πλημμυροπαθείς πολίτες, λήγει στις 9 Οκτωβρίου.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα