Τον δρόμο για την επενδυτική αναβάθμιση της Ελλάδας, ανοίγει η έγκρ...
17/10/201908:58

Θετικές οι αντιδράσεις των Moody’s και DBRS στο σχήμα “Ηρακλής” (upd)

[ad_1]

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 09:55

της Έφης Ευθυμίου

Ως “πιστωτικά θετικό γεγονός” χαρακτηρίζει η Moody’s Investor Service για τις ελληνικές τράπεζες την έγκριση του “Ηρακλής”, διότι θα βοηθήσει τις τράπεζες για να μειώσουν το μεγάλο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων, που ανέρχεται στο 43,6% των μεικτών δανείων του συστήματος, με βάση στοιχεία του Ιουνίου.

Μια βελτίωση στην ποιότητα των τραπεζικών assets μέσω του “Ηρακλής”, θα ενισχύσει επίσης σταδιακά την ικανότητά των τραπεζών να χορηγούν δάνεια και τελικά και την κερδοφορία τους, αν και η χρήση του θα είναι κάπως επιβλαβής για το επίπεδο κεφαλαίων των τραπεζών στο διάστημα 2020-2021.

Η έγκρισή του είναι credit positive για τις ελληνικές τράπεζες διότι προσφέρει ένα επιπλέον εργαλείο για τη βελτίωση της ποιότητας των assets των τραπεζών, επισπεύδοντας την μείωση των NPE’s μέσω τιτλοποιήσεων.

Το μεγάλο απόθεμα NPEs είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αν και η δημιουργία νέων NPEs μειώνεται, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να ανακοινώνουν τα υψηλότερα ποσοστά προβληματικών δανείων παγκοσμίως (στη βάση του συστήματος αξιολόγησης της Moody’s) παρά την βελτίωση των προηγουμένων ετών.

Αν και οι πλήρεις λεπτομέρειες του APS (Ηρακλής) δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί, η Moody’s εκτιμά ότι θα εγκριθεί από την ελληνική Βουλή αυτόν τον μήνα ή τον επόμενο και θα είναι λειτουργικό πριν από το τέλος του έτους.

Αναμένει δε ότι οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να “ξεφορτώσουν” μέχρι και 30 δισ. ευρώ σε NPEs μέσω του συστήματος, από τον συνολικό αριθμό των 75,4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν υποβάλει σχέδια για μείωση των NPEs μέχρι το 2021, τα οποία ωστόσο δεν λαμβάνουν υπόψη το “Ηρακλής”.

Συνολικά, ο “Ηρακλής” θα έχει θετική επίδραση στα χρηματοπιστωτικά προφίλ των ελληνικών τραπεζών, η έκταση της οποίας θα εξαρτηθεί από το επίπεδο συμμετοχής, το κόστος συμμετοχής (μέσω αμοιβών που καταβάλλονται στην κυβέρνηση για εγγύηση) και από την διάθεση των επενδυτών για distressed ελληνικά assets, η οποία αυξάνεται τα τελευταία τρίμηνα.

Παράλληλα, η πιθανή βελτίωση της ποιότητας των assets θα ενισχύσει την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών για νέο δανεισμό, υποστηρίζοντας τα βασικά τους έσοδα και την κερδοφορία, “ενώ αναμένουμε ότι οι τράπεζες που συμμετέχουν στον Ηρακλή, θα αναλάβουν επιπλέον πιστωτικές απώλειες στους επόμενους 18 μήνες, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα κεφαλαίων τους, αλλά θα είναι διαχειρίσιμο”.

Ο “Ηρακλής” έτοιμος να ανυψώσει την Ελλάδα: Ένα μεγάλο βήμα για την επίλυση του ζητήματος των NPLs

Θα είναι τελικά το σχεδιαζόμενο σχήμα προστασίας assets (APS) με την ονομασία “Ηρακλής”, ο ήρωας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, διερωτάται η DBRS σε ανάλυσή της με αφορμή την έγκρισή του από την Κομισιόν.

Εάν το ελληνικό κοινοβούλιο το εγκρίνει, το νέο σχήμα θα διευκολύνει τις προσπάθειες των τραπεζών να τιτλοποιήσουν ομάδες μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι αντίστοιχο με τη διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε στην Ιταλία υπό το σχήμα GACS.

Η Ελλάδα είναι γνωστό ότι έχει πρόβλημα με τα NPLs τα τελευταία πολλά χρόνια. Και αν και η DBRS Morningstar δεν εκτιμά ότι ο Ηρακλής θα μεταμορφώσει αμέσως την ελληνική οικονομική κατάσταση της χώρας, επισημαίνει ότι το σχήμα θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενδυνάμωση των ελληνικών τραπεζών, κάτι που θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάκαμψη.

Το σχέδιο αυτό έχει στόχο να στηρίξει τα νοικοκυριά που είχαν πρόβλημα αντιμετώπισης των στεγαστικών δανείων για την κύρια κατοικία τους και θα βοηθήσει στην επίλυση κάποιων εκ των προβληματικών δανείων που επηρεάζουν τους κατόχους στεγαστικών δανείων, προστατεύοντας τους ευάλωτους δανειολήπτες και μειώνοντας τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ο Ηρακλής θα έχει περιορισμένο χρονοδιάγραμμα και θα περιορίζεται το πεδίο εφαρμογής του. το νέο θεσμικό πλαίσιο αντικαθιστά τον νόμο Κατσέλη και θέτει αυστηρότερα κριτήρια επιλεξιμότητας όσον αφορά στην αξία της κύριας κατοικίας, στα εισοδήματα του δανειολήπτη και στο εύρος του δανείου, για να διασφαλίσει ότι στόχο έχει εκείνους που έχουν ανάγκη.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα