01/02/202315:31

Θοδωρής Βασιλόπουλος: Η τοπική γη “ασπίδα προστασίας” για τη διατροφική μας αλυσίδα- Εμπιστευόμαστε τη διατροφή μας σε ασφαλή προϊόντα!

ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: H TOΠΙΚΗ ΓΗ «ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΜΑΣ ΑΛΥΣΙΔΑ
Εμπιστευόμαστε τη διατροφή μας
σε ασφαλή προϊόντα!

* Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ
ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
* Η ΑΝΑΓΚΗ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΕ
ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ
*ΟΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της εποχής μας, που συνδέονται ταυτόχρονα με άμεσο τρόπο στην καθημερινότητά μας αποτελεί το αντικείμενο ιδιαίτερου προβληματισμού και ανάλογου σχολιασμού από τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρή Βασιλόπουλο. Ο Αντιπεριφερειάρχης επισημαίνει την προσοχή αλλά και σοβαρότητα που οφείλουμε να δείχνουμε στην υπόθεση της αγροδιατροφής και όχι μόνο, όπως βεβαίως και στις επιλογές που θα πρέπει να κάνουμε συμπληρώνοντας το δύσκολο παζλ της αγοράς τροφίμων. Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι ποτέ άλλοτε η ποικιλία τροφίμων δεν ήταν τόσο μεγάλη για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες, ενώ ένα τέτοιο θέμα αποκτά ξεχωριστή βαρύτητα και στην περιοχή μας από την στιγμή που η δυνατότητα προμηθειών έχει αναλογικά ευρύτερες διαστάσεις λόγω της έντονης παραγωγικής αλυσίδας και της γεωμορφικής – αγροτικής υπεροχής της…
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ
Και εδώ ακριβώς οι καταναλωτές μας που κάθε φορά ακούνε τις επιστημονικές αναλύσεις ή χρησιμοποιούν ως… πυξίδα για την επιλογή τους την εικόνα ή τις περιγραφές γνωστών και φίλων αλλά όχι ειδικών, έχουν ένα λόγο να εμπιστευθούν με αίσθημα ασφάλειας τα τοπικά προϊόντα μας και πολύ περισσότερο όσα καλλιεργούνται επώνυμα και με γνήσιο, βιολογικό τρόπο. Πρέπει επίσης να σημειωθεί – αναφέρει ο κ. Βασιλόπουλος – ότι την ώρα που η βιομηχανία τροφίμων σχεδιάζει να παράγει ολοένα και περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, ο ρόλος της ενημέρωσης – και γιατί όχι της εκπαίδευσης – του υπεύθυνου καταναλωτή αποκτά ξεχωριστή βαρύτητα.

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης που ασχολείται από πολύ μικρή ηλικία με την γεωργία και την απόδοση της αγροτικής παραγωγής, προσθέτει ότι είναι απαραίτητο να μείνουμε αταλάντευτα κοντά στο μοντέλο της «μεσογειακής διατροφής» με έμφαση στα τοπικά λαχανικά μας, τα εξαιρετικά σε ποιότητα φρούτα μας και βεβαίως να μην απορρίπτουμε ποτέ τα όσπρια και τους βιολογικούς ξηρούς καρπούς. Γενικότερα να λέμε «όχι» σε κάθε επεξεργασία μορφή με σάκχαρο, αλάτι και πολλά κορεσμένα λίπη. Συνιστά ακόμη την προσοχή του καταναλωτικού κοινού στις διατροφικές επισημάνσεις, συσκευασιών, η αποκωδικοποίηση των οποίων για τις πληροφορίες που θα πρέπει να έχουμε, όσο δύσκολες και αν είναι, αποδεικνύεται χρήσιμη και ουσιαστική. Ωστόσο στο τελευταίο ειδικά θέμα οφείλει τόσο η Πολιτεία μέσω των Υπ. Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών να διευκολύνει την συγκεκριμένη διαδικασία για τους πολίτες στις αγορές, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση που χρειάζεται να κινηθεί με ένα διαφορετικό διεθνές πλαίσιο λειτουργίας.

«ΑΠΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ»
Ο κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος έκανε μνεία και στην επιχειρούμενη νέα στρατηγική: «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» της Ε.Ε. καθώς συζητείται ήδη η εφαρμογή ενός ενιαίου συστήματος ενημέρωσης πάνω στα στοιχεία διατροφικής αλυσίδας. Κατατίθενται εδώ προτάσεις ήδη από Πανεπιστημιακούς Φορείς και τον ΕΦΕΤ ενώ σημαντική συνεισφορά θα έχει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σύμφωνα με το οποίο οι πολίτες μας, φαίνεται να αντιλαμβάνονται καλύτερα ένα αξιολογικό σχήμα που θα μπορέσει να εξυπηρετήσει με ποιοτικό τρόπο τις αγορές του. Εξ’ άλλου οι διατροφικοί κίνδυνοι δεν έπαψαν να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας και είναι κάτι για το οποίο και εμείς στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, δουλεύουμε εντατικά υποστηρίζει ο κ Βασιλόπουλος υπενθυμίζοντας τη διάρκεια αλλά και την αυστηρότητα των ελέγχων σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Ακούμε βεβαίως συχνά για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και το «καμπανάκι κινδύνου» του ιατρικού κόσμου με την αύξηση σε Δυτική Ελλάδα και Ηλεία περιπτώσεων καρκίνου, για τις χρωστικές ουσίες και τα συντηρητικά ακόμη και για τα μικροπλαστικά που εμφανίζονται σε τρόφιμα. Όμως στην εποχή της γρήγορης πληροφόρησης και του διαδικτύου με τον «βομβαρδισμό» των διαφημιστικών μηνυμάτων και του μάρκετινγκ, όχι μόνο δεν πρέπει να παρασυρόμαστε, αντίθετα είναι επιβεβλημένο να είμαστε περισσότερο υποψιασμένοι. Και έτσι όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε ή τουλάχιστον να περιορίσουμε οποιουσδήποτε κινδύνους, να έρθουμε πολύ πιο κοντά στα δικά μας προϊόντα, να δημιουργήσουμε ασφαλές τραπέζι για την οικογένειά μας και να διαμορφώσουμε συνθήκες υγείας και ευημερίας.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα