17/02/202123:03

Θρίλερ στο Ντουμπάι: Ζει η πριγκίπισσα Λατίφα; Η καλύτερη φίλη της δεν έχει επικοινωνία εδώ και 9 μήνες- Σε βίντεο που δημοσίευσε η φίλη της η πριγκίπισσα Λατίφα δηλώνει «Είμαι αιχμάλωτη του σεϊχη πατέρα μου»

Ανησυχία εκφράζει  ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον,  μετά το βίντεο που δημοσιεύτηκε χθες, όπου η 34χρονη πριγκίπισσα δηλώνει ότι είναι αιχμάλωτη του πατέρα της σε ένα «παλάτι-φυλακή» – Το έδωσε στη δημοσιότητα η φίλη της, Τίνα Γιαουχιάινεν, δηλώνοντας ότι  δεν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί της εδώ και 9 μήνες

Αποδείξεις ότι η πριγκίπισσα Λατίφα, κόρη του σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ράσιντ Αλ Μακτούμ και κυβερνήτη του Ντουμπάι, είναι ακόμα ζωντανή, ζητά η Βρετανία από τα Ηνωμένα Αραβκά Εμιράτα.

Το γεγονός αυτό προέκυψε μετά τη δημοσίευση βίντεο στο οποίο η 34χρονη πριγκίπισσα εμφανίζεται να λέει ότι κρατείται παρά τη θέλησή της σε ένα «παλάτι-φυλακή». Το βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα η καλύτερη φίλη της πριγκίπισσας , Τίνα Γιαουχιάινεν, η οποία  την είχε βοηθήσει στην αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης από το Ντουμπάι ,επισημαίνοντας ότι  το υλικό έχει βιντεοσκοπηθεί πριν από 9 μήνες – και ότι έκτοτε  δεν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί της .

Η φίλη της πριγκίπισσας είπε ότι πιστεύει ότι της έχει αφαιρεθεί το κινητό τηλέφωνο – ενώ πρόσθεσε ότι οι Μυστικές Υπηρεσίες της Φινλανδίας,  όπου διαμένει μόνιμα, την ενημέρωσαν ότι και το δικό της τηλέφωνο φαίνεται να έχει  «κοριό». Η Γιαουχιάινεν  ανέφερε μάλιστα ότι  βασίλισσα Ελισάβετ είναι προσωπική φίλη του  σεϊχη του Ντουμπάι – του πατέρα της Λατίφα – και την κάλεσε να αναλάβει πρωτοβουλία για την απελευθέρωσή της.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε σήμερα ότι «ανησυχεί» για την πριγκίπισσα Λατίφα και ότι «παρακολουθεί στενά» την υπόθεση με τον Επίτροπο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ είπε ότι οι άνθρωποι «θα θέλουν να δουν ότι είναι ζωντανή και καλά», μετά τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας :  η πριγκίπισσα Λατίφα δηλώνει ότι είναι αιχμάλωτη του πατέρα της και πως είναι κλεiδωμένη σε μία βίλα – φυλακή, όπου δεν έχει φως, δεν μπορεί να αναπνεύσει καθαρό αέρα και ότι περιφρουρείται συνεχώς από αστυνομικούς.

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης του Ντουμπάι παρέπεμψε τα όποια ερωτήματα για το βίντεο στη δικηγορική εταιρία του ηγέτη του Ντουμπάι σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ, που δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για κάποιο σχόλιο.

«Είμαι αιχμάλωτη του σεϊχη πατέρα μου»

Μιλώντας δημόσια για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, η 34χρονη πριγκίπισσα περιγράφει -στο βίντεο που είδε χθές το φως της δημοσιότητας- τον εαυτό της ως «ομήρο» του πατέρα της και διηγείται μέσα από βίντεο τη δραματική απόπειρα απόδρασης του 2018 με τζετ σκι και ένα σκάφος, η οποία  κατέληξε στον βίαιο επαναπατρισμό της.

Στο βίντεο η πριγκίπισσα Λατίφα λέει: «Είμαι όμηρος. Και αυτή η βίλα έχει μετατραπεί σε φυλακή. Όλα τα παράθυρα κλείνουν.»

«Υπάρχουν πέντε αστυνομικοί έξω και δύο μέσα. Δεν μπορώ καν να βγω έξω για να πάρω καθαρό αέρα. Βασικά, είμαι όμηρος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πώς το έσκασε

Το 2014, η πριγκίπισσα γνώρισε την Τίινα Γιαουχιάινεν, όταν πήγε να διδάξει την βραζιλιάνικη πολεμική τέχνη καποέιρα σε μια κατοικία της βασιλικής οικογένειας. Εκείνη περιέγραψε στο BBC ότι έγινε μία από τις πιο στενές φίλες της Λατίφα, έκαναν μαζί καταδύσεις και εξελίχθηκε σε πρόσωπο κλειδί στον σχεδιασμό της απόδρασης.

Η απόπειρά της να το σκάσει ξεκίνησε όταν οι δυο τους συναντήθηκαν νωρίς μια μέρα για πρωινό, κάτι που είχαν κάνει πολλές φορές νωρίτερα, προκειμένου να μην κινήσουν τις υποψίες των σωματοφυλάκων της.

Η Λατίφα άλλαξε τα ρούχα και τα γυαλιά ηλίου της και με την Γιαουχιάινεν πέρασαν οδικώς τα σύνορα με το Ομάν και κατευθύνθηκαν προς τη θάλασσα. Ακολούθησε ένα δύσκολο ταξίδι 26 μιλίων με φουσκωτή βάρκα και τζετ σκι, στα διεθνή χωρικά ύδατα, όπου ο Ζουμπέρ περίμενε με ένα γιοτ. Το σκάφος είχε αμερικανική σημαία, καθώς ήλπιζαν ότι η όποια προσπάθεια να τους σταματήσουν θα εξελισσόταν σε περιστατικό με διεθνές ενδιαφέρον.
Σχεδίαζαν να πάνε στην Γκόα της Ινδίας.

«Τα κύματα ήταν περίπου 1,5 μέτρο και ο άνεμος ήταν αντίθετος, οπότε χρειαστήκαμε αρκετές ώρες για να φτάσουμε στο γιοτ», περιέγραψε η Γιαουχιάινεν στο BBC.

Η αρπαγή

Οταν έφτασαν στο σκάφος, η Λατίφα επικοινώνησε με την οργάνωση «Detained in Dubai», αλλά και δημοσιογράφους, ελπίζοντας ότι η δημοσιοποίηση του θέματος θα αποτελούσε μέτρο προστασίας. Ομως, δεν βρήκε ανταπόκριση. «Εστελνε email σε δημοσιογράφους και κανείς δεν της απαντούσε. Κανένας δεν φαινόταν να την πιστεύει, οπότε ήταν απελπισμένη, αναρωτιόταν ποιος θα την βοηθήσει γιατί ήξερε ότι ανά πάσα στιγμή θα την κυνηγούσαν», περιέγραψε η Γιαουχιάινεν.

Σύμφωνα με το BBC, λίγες ημέρες αργότερα έγινε έφοδος ενόπλων στο γιοτ και ακολούθησε η αρπαγή της Λατίφα.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα