15/12/202319:24

Τι προβλέπει η τροπολογία για τη νομιμοποίηση μεταναστών που εργάζονται – Έντονη αντίδραση Σαμαρά

Τροπολογία, σύμφωνα με την οποία δίνεται άδεια παραμονής στη χώρα σε όσους έχουν προσφορά εργασίας και αποδεικνύουν ότι εργάζονται κατέθεσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Καιρίδης. Η ρύθμιση, προκάλεσε ήδη την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος με μια ιδιαίτερα αιχμηρή δήλωσή του, ζήτησε την άμεση απόσυρσή της.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Η ρύθμιση κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις».

Σημειώνεται ότι η εν λόγω ρύθμιση, σύμφωνα με τα συναρμόδια Υπουργεία:

  • Δεν νομιμοποιεί και δεν δίνει κανένα δικαίωμα σε μη νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα πέρα από την πρόσβαση στην αγορά εργασίας για όσους διαμένουν επί μακρόν εδώ πριν από τις 30 Νοεμβρίου 2023 υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.
  • Δεν δίνει καν δικαίωμα σε οικογενειακή επανένωση ούτε βέβαια σε μόνιμη διαμονή ή ακόμα περισσότερο σε ιθαγένεια, όπως συμβαίνει στη Γερμανία. Η συγκεκριμένη δε άδεια εξαρτάται από την ύπαρξη και τη συνέχιση δηλωμένης εργασίας από τον δικαιούχο.

Νομιμοποιούνται 30.000 παράτυπα διαμένοντες

Πάντως, αφορά περίπου 30.000 δικαιούχους σύμφωνα με συγκεκριμένους υπολογισμούς. Τέλος, η ρύθμιση απαντά στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας αλλά και στον έντονο ανταγωνισμό που έχει προκύψει από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, για τους εργάτες γης αλλά και γενικότερα για εργαζόμενους χαμηλής και μέσης ειδίκευσης.

«Η πολιτική της κυβέρνησης βασίζεται στην αυστηρή φύλαξη των συνόρων ενάντια στην παράνομη διακίνηση μεταναστών. Η νόμιμη μετανάστευση, με όρους και κανόνες, διευκολύνεται μέσα από τη σύναψη διμερών συμφωνιών εργασιακής κινητικότητας, με χώρες όπως η Γεωργία και η Μολδαβία. Ταυτόχρονα, προχωρά ο διοικητικός ανασχεδιασμός και αναβάθμιση του συστήματος νόμιμης μετανάστευσης», αναφέρει χαρακτηριστικά η κυβέρνηση.

Έντονη αντίδραση Σαμαρά: Η Ελλάδα γίνεται φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών

Άμεση ήταν η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ζήτησε να αποσυρθεί άμεσα, ισχυριζόμενος πως με τη ρύθμιση «η Ελλάδα μετατρέπεται σε φάρο προσέλκυσης λαθρομεταναστών».

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, «στην πράξη νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια! Και μάλιστα, συλλήβδην, δίχως ουσιαστικό έλεγχο της ταυτότητας κάθε ενός από την Πολιτεία! Κι αυτό την ώρα που το μεταναστευτικό συγκλονίζει όλη την Ευρώπη, η οποία αναζητεί αυστηρότερη πολιτική»!

Ο ίδιος σημειώνει πως «αδυνατεί να καταλάβει γιατί η κυβέρνηση ελαστικοποιεί κι άλλο  τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες». «Ακόμα και σε αυτούς που έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου! Ακόμη και αν έχουν διαβατήριο, “έστω κι αν αυτό έχει λήξει”… Και οι χορηγήσεις των αδειών γίνονται υποχρεωτικές, και δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια των αρμοδίων Αρχών, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνησή μας το 2012-2014 είχε θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο που προέβλεπε,  κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, τη χορήγηση της  άδειας διαμονής μόνο εάν οι αιτούντες συμπλήρωναν 7 έτη συνεχούς παρουσίας στη  χώρα. Κι αυτό το καθεστώς το διατήρησε ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ… », συνεχίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά «η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος  προσέλκυσης λαθρομεταναστών, ενώ προτείνει η λύση να έρθει μέσω του εγχώριου δυναμικού.  «Και είναι τελείως άστοχο ν ακούγεται ότι η λύση του δημογραφικού προβλήματος μπορεί να είναι η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών. Η Ελλάδα είναι χώρα, κι όχι χώρος! Ζητώ από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα».

Πηγή: Ethnos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα