"Συμμάζεμα" στα δημόσια οικονομικά σε δύο επίπεδα
27/08/201916:00

Τι θα “ξεκλειδώσει” τα επόμενα -δύσκολα- βήματα για τη διασφάλιση τ…

[ad_1]

Της Δήμητρας Καδδά

Η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων από την 1η Σεπτεμβρίου αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην “κανονικότητα”. Ωστόσο, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, για τη διασφάλιση αυτής της “κανονικότητας” πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά βήματα, τα οποία είναι δύσκολα. Και τούτο λόγω της διεθνούς αρνητικής συγκυρίας η οποία ήδη έχει φανεί στην ελληνική αγορά, των πολλών και μεγάλων εκκρεμοτήτων που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και του αυξημένου βαθμού δυσκολίας των κινήσεων που απομένουν.

Η κυβέρνηση, μετά την άρση των capital controls, στρέφει το βλέμμα της στο πεδίο των φοροελαφρύνσεων, των χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και του αιτήματος περί πρόωρης αποπληρωμής μέρους του δανείου με το ΔΝΤ. Οι εν λόγω κινήσεις όμως συνδέονται με την πρόοδο που θα επιδείξει η ελληνική οικονομία στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης, η οποία ουσιαστικά έχει ξεκινήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη τα τεχνικά στελέχη των Θεσμών (που έχουν επιστρέψει από τις διακοπές τους) επεξεργάζονται τα πακέτα στοιχείων που στέλνει συνεχώς η ελληνική πλευρά. Αφορούν τόσο στο δημοσιονομικό πεδίο, όσο και στο μέτωπο της προόδου αναφορικά με τις εκκρεμείς μετά-προγραμματικές δεσμεύσεις της χώρας:

* Στο δημοσιονομικό πεδίο, η κυβέρνηση “ποντάρει” στην καλή πορεία των εσόδων η οποία κατεγράφη και στα τελικά στοιχεία του επταμήνου.  Ωστόσο, το σημείο-κλειδί είναι η πορεία του Σεπτεμβρίου και πιο συγκεκριμένα το κατά πόσο θα πετύχει η ρύθμιση των 120 δόσεων σε εισπρακτικό επίπεδο (ούτως ώστε να αναστραφεί η στάση της Κομισιόν η οποία στην προηγούμενη αξιολόγηση έβλεπε δημοσιονομικό κενό). Παράλληλα επιχειρείται “νοικοκύρεμα” των δημοσίων δαπανών από το  ΓΛΚ, αλλά και εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες.

* Στο αναπτυξιακό πεδίο, η κυβέρνηση επιχειρεί να αποδείξει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης τελικά θα είναι υψηλότερος των αρχικών εκτιμήσεων. Και τούτο παρά τη διεθνή κρίση, με “ασπίδα” τις διαδοχικές πρωτοβουλίες θωράκισης της πραγματικής οικονομίας. Επόμενο βήμα είναι η ανακοίνωση του Αναπτυξιακού Πολυνομοσχεδίου (σ.σ. η οποία αναμένεται πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα ).

Η πορεία της χώρας θα κριθεί από τους θεσμούς στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης με κεντρικό γνώμονα το κατά πόσο θα καταφέρει η κυβέρνηση να αναστρέψει καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα των δύο αξιολογήσεων που προηγήθηκαν. Η κίνηση που αναμένεται να γίνει σήμερα με την έκδοση των ΚΥΑ για το Ελληνικό είναι ένα μόνο από τα μέτωπα τα οποία περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στις ιδιωτικοποιήσεις, στη στελέχωση του δημοσίου, στην αγορά ενέργειας και σε πολλά άλλα πεδία. Απαιτείται ουσιαστικά συντονισμός όλων των υπουργείων ούτως ώστε τα αποτελέσματα να φανούν πολύ σύντομα.

Στοιχεία προόδου αναμένεται να παρουσιαστούν στο “ραντεβού” του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (που θα γίνει παρουσία του ΥΠΟΙΚ Χρήστου Σταϊκούρα) στο Βερολίνο με την Άγκελα Μέρκελ. Η επίσημη διαπραγμάτευση ξεκινά λίγες μέρες αργότερα στο “τερέν” του Εuroworking Group που έχει οριστεί για τις 5 Σεπτεμβρίου.

Σε αυτό το ραντεβού δεν θα φανούν μόνο οι πολιτικές προθέσεις των εκπροσώπων των κρατών-μελών, αλλά θα υπάρξει κι ένας νέος απολογισμός από πλευράς των Θεσμών. Σημείο-κλειδί, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να είναι η πρόοδος σε δύο μέτωπα: στην απομείωση των κόκκινων δανείων, αλλά και στην πρόοδο αναφορικά με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Ο λόγος για ένα πρόγραμμα το οποίο πέραν του Ελληνικού περιλαμβάνει πολλές άλλες σημαντικές κινήσεις που είτε έχουν καθυστερήσει είτε θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα