02/01/202418:25

Τιμολόγια ρεύματος για τον Ιανουάριο- Πράσινο τιμολόγιο: Σύγκριση παρόχων στις χρεώσεις του Ιανουαρίου και νέα δεδομένα- Δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής

Τις τιμές του ειδικού «πράσινου» τιμολογίου για τον Ιανουάριο ανακοίνωσαν οι προμηθευτές ρεύματος, για πρώτη φορά, μετά τη σύσταση του από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Την αρχή έκανε η ΔΕΗ με χρέωση 13,635 σεντς ανά κιλοβατώρα και ακολούθησαν οι υπόλοιποι πάροχοι ενέργειας, με τις τιμές να κυμαίνονται από τα 0,13635 ευρώ/kWh, μέχρι τα 0,216 ευρώ/kWh.

Όπως φαίνεται, οι τιμές είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας υποχώρησε περαιτέρω τον Δεκέμβριο, στο επίπεδο των 102 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι λιανικές τιμές το 2023 με τις οριζόντιες επιδοτήσεις της Πολιτείας διαμορφώνονταν στο επίπεδο των 15-16 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Συγκεκριμένα οι τιμές ανά πάροχο διαμορφώνονται ως εξής:

ΔΕΗ: Χρέωση 13,635 σεντς/kWh για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα, ενώ η νυχτερινή χρέωση διαμορφώνεται στα 11,155 σεντς/kWh, με πάγιο 5 ευρώ.

Volterra: Χρέωση 14,39 σεντς/kWh, με πάγιο 5 ευρώ.

Ήρων: Χρέωση 14,05 σεντς/kWh, με έκπτωση συνέπειας 35% και πάγιο στα 5 ευρώ το μήνα.

Volton: Χρέωση 14,41 σεντς/kWh, με αρχική έκπτωση 20% και 20% έκπτωση συνέπειας και πάγιο στα 4,9 ευρώ.

Protergia: Η τελική τιμή διαμορφώνεται στο 14,26/kWh, με πάγιο 4 ευρώ.

Elpedison: Χρέωση 17,06 σεντς/kWh, με το πάγιο στα 5 ευρώ το μήνα.

NRG: Χρέωση 14,1 σεντς/kWh, με πάγιο 5 ευρώ και ειδική έκπτωση συνέπειας.

Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: Χρέωση 14,26 σεντς/kWh, με το πάγιο στα 5 ευρώ το μήνα.

Zenith: Χρέωση 16,9 σεντς/kWh, με πάγιο 5 ευρώ.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Σημειώνεται πως το πράσινο τιμολόγιο είναι ένα ειδικό τιμολόγιο, με κυμαινόμενη τιμή κιλοβατώρας, στο οποίο εντάχθηκαν αυτόματα όσοι δεν επέλεξαν κάποιο άλλο τιμολόγιο έως την 31/12/2023. Το ειδικό χαρακτηριστικό του είναι πως η δομή του θα είναι απλή και ομοιόμορφη, επιτρέποντας τη συγκρισιμότητα, για όλους τους προμηθευτές.

Υπενθυμίζεται πως:

  • Η τελική τιμή της κιλοβατώρας θα ανακοινώνεται κάθε πρώτη του μήνα.
  • Η βασική τιμή προμήθειας θα παραμείνει σταθερή κατ’ ελάχιστον για έξι μήνες.
  • Οι συντελεστές του μηχανισμού διακύμανσης θα παραμείνουν σταθεροί κατ’ ελάχιστον για τρεις μήνες.
  • Το πάγιο είναι έως και πέντε ευρώ.

Διευκρινίζεται πως οι καταναλωτές που έχουν το πράσινο, κίτρινο ή πορτοκαλί τιμολόγιο διατηρούν το δικαίωμα να αλλάζουν πάροχο κάθε μήνα, αν το επιθυμούν.

Η μηνιαία ελεύθερη «μετακόμιση» δεν επιτρέπεται μόνο για τους καταναλωτές που έχουν επιλέξει το «μπλε» τιμολόγιο. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση του «μπλε» σταθερού τιμολογίου ο καταναλωτής δεν μπορεί να αλλάξει κατηγορία τιμολογίου, παρά μόνο μετά τη λήξη της σύμβασης του ή εφόσον επιλέξει να «σπάσει» το συμβόλαιο του νωρίτερα με ότι αυτό προβλέπει η σύμβαση του.

Πώς θα συγκρίνετε τα τιμολόγια των προμηθευτών

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών τους και σε κάθε ενημερωτικό μήνυμα των Προμηθευτών, ηλεκτρονικό ή έντυπο, θα μπορούν μέσω κωδικού QR (θα σκανάρεται και θα διαβάζεται μέσω έξυπνου κινητού) να συγκρίνουν το τιμολογούμενο προϊόν προμήθειας με τα λοιπά προσφερόμενα ανά κατηγορία καταναλωτή.

Επιπλέον, οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιούν το Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. (www.energycost.gr). Εκεί, οι καταναλωτές θα μπορούν να ενημερώνονται, κάθε μήνα για την τιμή του ειδικού κοινού τιμολογίου του προμηθευτή τους και να τη συγκρίνουν με το σύνολο των προσφερόμενων τιμολογίων.

Επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα

Υπενθυμίζεται πως περίπου 1,2 εκατ. ευάλωτοι καταναλωτές θα ωφεληθούν από την καταβολή επιδόματος θέρμανσης στο ρεύμα για την περίοδο από 01.01.2024 έως 31.03.2024.

Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν το επίδομα, το οποίο θα κυμαίνεται από 45 ευρώ έως 480 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, για λογαριασμούς της συγκεκριμένης περιόδου κατανάλωσης, που θα εκδοθούν έως και τις 15.9.2024.

Δείτε πως θα κάνετε αίτηση με ένα κλικ εδώ.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα