Το ΔΝΤ "προάγγελος" του πορίσματος της Κομισιόν για την Ελλάδα
25/09/201916:31

Το ΔΝΤ “προάγγελος” του πορίσματος της Κομισιόν για την Ελλάδα

[ad_1]

Της Δήμητρας Καδδά

Με μεγάλο “ατού” την πάγια θέση του ΔΝΤ για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και μεγάλο “αγκάθι” την – επίσης πάγια – θέση του για χαμηλές αναπτυξιακές “πτήσεις” συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για τη σύνταξη της ετήσιας έκθεσής του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ (που ολοκληρώνει τις επαφές του στην Αθήνα την Παρασκευή), έχει διαμηνύσει στην ελληνική πλευρά ότι θα ολοκληρώσει την έκθεση και θα την κοινοποιήσει αμέσως μετά την Φθινοπωρινή σύνοδο με την Παγκόσμια Τράπεζα, δηλαδή περί τα τέλη Οκτωβρίου.

Το γεγονός αυτό αποκτά ειδική σημασία. Και τούτο αφού συνεπάγεται ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν σχεδόν έναν μήνα πριν από αυτές της Κομισιόν.

Οι ανάλογες εκθέσεις/πορίσματα για την 4η αξιολόγηση και για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο (σ.σ. προϋπολογισμός 2020 και διαδικασία υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών), αναμένονται το δεύτερο 15θήμερο του Νοεμβρίου. Γι’ αυτό άλλωστε και έχει εκ των προτέρων οριστεί από το Eurogroup ως χρόνος πολιτικής συμφωνίας η σύνοδος της 4ης Δεκεμβρίου.

Η νέα DSA

Το ΔΝΤ θα διεξάγει νέα έκθεση βιωσιμότητας χρέους. Όπως αναφέρουν αρμόδιες διαπραγματευτικές πηγές η έκθεση η οποία έχει πραγματική σημασία είναι αυτή την οποία θα διεξάγει ο ESM.

Ωστόσο, το “πόρισμα” του ΔΝΤ θα είναι ένας “προπομπός” των ανακοινώσεων των θεσμών της ΕΕ, ειδικά μετά και την αλλαγή “φρουράς” στο “τιμόνι” της ΕΚΤ με την Κριστίν Λαγκάρντ να έχει τοποθετηθεί υπέρ μίας μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων…

Επίσης, σύμφωνα με πηγές που μετέχουν στη διαπραγμάτευση, το ΔΝΤ στις επαφές που έχει από το πρωί της Δευτέρας με την ελληνική κυβέρνηση δείχνει ειδικό ενδιαφέρον πέρα από το δημοσιονομικό ζήτημα σε θέματα τραπεζών αλλά και εργασιακού.

Η έκθεση του Ταμείου δεν θα αποτελέσει μόνο ένα “σημάδι” για τη στάση που θα τηρήσουν οι θεσμοί της ΕΕ, αλλά και ένα μήνυμα προς τις αγορές (που παρακολουθούν τη θέση του Ταμείου).

Μάλιστα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν μπορεί να διαφοροποιείται σημαντικά από αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των υπολοίπων Θεσμών της ΕΕ για λόγους “ισορροπιών”.

Έτσι, μένει να φανεί ποια θα είναι η στάση του ΔΝΤ στο άλλο σημαντικό μέγεθος στο οποίο βασίζει τη διαπραγματευτική της στάση η Αθήνα: στην πρόβλεψη για την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας φέτος και τα επόμενα χρόνια, με το Ταμείο παραδοσιακά να είναι απαισιόδοξο….

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα