“Το εν χώναις θαύμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ”, εορτάστηκε στον Βρανά-Βαρθολομιού (Photos)
Με την αρμόζουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και ιεροπρέπεια, εορτάστηκε στον Βρανά Ηλείας “Το εν χώναις θαύμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ”.
Κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό μετ’ αρτοκλασιών, χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, κηρύσσοντας εποικοδομητικά και τον Θείο Λόγον, αναφέροντας στο εκκλησίασμα το έργο των Αγγέλων και Αρχαγγέλων που είναι Ουράνιες Δυνάμεις και μεγάλοι Φύλακες της ζωής της ανθρωπότητας και δικοί μας φυσικά προστάτες. Κατά την Άγια Γραφή οι Άγγελοι (οι οποίοι είναι αόρατα αγαθά και αΰλα πνεύματα κοντά στον Θεό) και κυρίως οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ στέλνονται από το Θεό με μορφή ορατή, σε σπουδαίες ιστορικές περιστάσεις, που πρόκειται να εκδηλωθεί ή να εκτελεσθεί κάποια μεγάλη Θεία θέληση! Άγγελος ανήγγειλε στον Ιωακείμ και στην Άννα την γέννηση της γυναίκας που έμελλε να γίνει η μητέρα του Θεού και των ανθρώπων, της Παναγίας μας. Άγγελος ευαγγελίστηκε στην Υπεραγία Θεοτόκο την σύλληψη και γέννηση του Θεανθρώπου, εγκαινιάζοντας, με τον τρόπο αυτό, το σχέδιο της Θείας Οικονομίας. Άγγελος ανήγγειλε στον υπέργηρο Ζαχαρία την γέννηση του Προδρόμου του Κυρίου Ιησού, Ιωάννου του Βαπτιστού. Άγγελοι ήταν οι πρώτοι που ανήγγειλαν το κοσμοχαρμόσυνο και σωτήριο μήνυμα της γεννήσεως του Κυρίου στη Βηθλεέμ. Άγγελος εμφανίστηκε κατ’ όναρ τω Ιωσήφ προτρέποντάς τον να καταφύγουν, με την Μαρία και το βρέφος, στην Αίγυπτο για ν’ αποφύγουν το μένος του Ηρώδου. Άγγελος ειδοποίησε τους Μάγους να φύγουν, δι’ άλλης οδού, για να παραπλανήσουν την εγκληματική περιέργεια του βασιλέως Ηρώδου. Άγγελος ανήγγειλε το μέγιστο γεγονός της ανθρώπινης ιστορίας, την Ανάσταση του Χριστού, στις εκστασιασμένες Μυροφόρες. Οι Άγγελοι χωρίζονται και κατατάσσονται σε τάγματα με ξεχωριστά ονόματα. Έτσι σύμφωνα με την Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας μας οι Άγγελοι διαιρούνται σε τρεις Τάξεις και εννέα ουράνια Τάγματα. Η πρώτη Τάξη περιλαμβάνει: τα εξαπτέρυγα Σεραφείμ, τα πολυόμματα Χερουβείμ και τους Θρόνους. Η δεύτερη Τάξη έχει: τις Κυριότητες, τις Δυνάμεις και τις Εξουσίες. Και η τρίτη Τάξη: τις Αρχές, τους Αρχαγγέλους και τους Αγγέλους. Επικεφαλής των αγγελικών δυνάμεων είναι οι αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ τους οποίους αποκαλούμε και Ταξιάρχες και την εορτή τους, των Ταξιαρχών.
Τον Θεοφιλέστατο πλαισίωναν ο Πανοσιολογιοτάτος Αρχιμανδρίτης π. Φιλάρετος Σπανόπουλος Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και οι Αιδεσ. π. Γεώργιος Ράλλης, π. Ανδρέας Μπουγιουκλής, π. Άγγελος Πανάγαρης, π. Διονύσιος Σπεντζάρης, καθώς επίσης ο Ιερολογιότατος Διάκονος π. Βασίλειος Σμέρος και ο οικείος εφημέριος π. Ιωάννης Καραβίδας. Παρέστη ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι ευλαβείς κάτοικοι της μικρής αυτής ενορίας. Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασιών και Θείου κηρύγματος και το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιερής εικόνας στο Δημοτικό Διαμέρισμα.
Σύμφωνα με την Εκκλησιαστική παράδοση, στην πόλη Κολοσσαί της Μικράς Ασίας (γνωστή στους πιστούς από την Προς Κολοσσαείς Επιστολή του Αποστόλου Παύλου), ανάβλυζε θαυματουργό αγίασμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Το είχε προφητεύσει χρόνια νωρίτερα ο Ευαγγελιστής Ιωάννης. Οι ειδωλολάτρες της περιοχής, βλέποντας ότι πολλοί συμπατριώτες τους προσχωρούσαν στο Χριστιανισμό εξαιτίας των θεραπευτικών ιδιοτήτων του αγιάσματος, αποφάσισαν να το εξαφανίσουν όπως και τον Ιερό Ναό του Αρχαγγέλου. Ύστερα από αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες, μηχανεύτηκαν να φέρουν καταπάνω τους τα νερά των ποταμών Χρύσου, Λύκου και Κούφου. Στόχος τους να αναμιχθεί το αγίασμα με το νερό των ποταμών και έτσι να απωλέσει τις θαυματουργικές του ιδιότητες. Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, όμως, με το ακόντιό του κτύπησε στη γη, με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν και να χωνευτούν κάτω από όγκους χωμάτων οι τρεις ορμητικοί ποταμοί που επρόκειτο να καταστρέψουν την πηγή του αγιάσματος. Έκτοτε, η πόλη έλαβε την ονομασία Χώναι (σημερινό Χονάζ Τουρκίας).
Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας.