Πώς επιχειρεί να ναρκοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το β΄ εξάμηνο
11/06/201912:31

Το φάντασμα του αποπληθωρισμού επιστρέφει

[ad_1]

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:19

Της Δήμητρας Καδδά

Παρά την έναρξη της τουριστικής σεζόν και την αναγγελία των πακέτων “παροχολογίας”, μία καταιγίδα από αρνητικές εξελίξεις για την οικονομία ξεδιπλώθηκε. Σειρά από δείκτες αποδεικνύουν  ότι οι τριγμοί παραμένουν.

Ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή αλλά και ο πυρήνας του πληθωρισμού κινούνται στο όριο του αποπληθωρισμού: η άνοδος ήταν μόλις 0,2% τον Μάιο.

Ωστόσο, τα μηνύματα που ήρθαν χθες από την αγορά ήταν πολλά και για το δίμηνο που προηγήθηκε. Ανακοινώθηκε πτώση στους δείκτες Κύκλου Εργασιών στον Τομέα Μεταφορών για το 1o Τρίμηνο, αλλά και στον Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής του Απριλίου. Τα ευρήματα στηρίζουν τα καμπανάκια που “ήχησαν” λίγες ημέρες πιο πριν για τις Εμπορευματικές Συναλλαγές του Απριλίου, αλλά και για την πορεία του Δείκτη Κύκλου Εργασιών στον Τομέα Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Εστίασης.
 
Ο πυρήνας του πληθωρισμού

Τα στοιχεία για την πορεία του πυρήνα του πληθωρισμού προκύπτουν από την αναλυτικές βάσεις δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ οι οποίες συνοδεύουν τη χθεσινή ανακοίνωση για αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,2% το Μάιο. Σημειώνεται ότι ο πυρήνας πληθωρισμού υπολογίζεται από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή εξαιρώντας τις ομάδες: διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, αλκοολούχα ποτά και καπνός και τα προϊόντα ενέργειας.

Τον Απρίλιο λοιπόν ο πυρήνας του πληθωρισμού επιβραδύνθηκε. Η άνοδος ήταν μόνο 0,2% από 0,5% τον προηγούμενο μήνα.

Η επιβράδυνση ηχεί το καμπανάκι κινδύνου για το πόσο σταθερά είναι για τα θεμέλια στα οποία βασίζεται η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η πορεία τον του δείκτη υπηρεσιών δέχτηκε μεγαλύτερες πιέσεις (με άνοδο τιμών μόνο κατά 0,1%). Και τούτο παρά την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

   
“Καμπανάκια” για την οικονομία

Ουσιαστικά πρόκειται για μία από τις πρώτες ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο. Και τούτο μετά την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ λίγες ημέρες πριν ότι η άνοδος του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2019 ήταν μόνο 1,3% (σ.σ. όταν η κυβέρνηση προσβλέπει ανάπτυξη με ρυθμό 2,3%  ο οποίος δεν θεωρείται και πάλι αρκετός κατά την Κομισιόν για να επιστρέψει η χώρα στα προ κρίσης επίπεδα).

Η εικόνα συμπληρώνεται από μία σειρά άλλων ανακοινώσεων της ΕΛΣΤΑΤ:

– Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Απριλίου παρουσίασε μείωση 0,8% έναντι αύξησης 2,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2018 με το 2017.  Μείωση κατά 16,4% κατεγράφη στον Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων – Λατομείων αλλά και 0,2% στον Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών στην οποία συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις των δεικτών των επιμέρους κλάδων: ειδών ένδυσης (-13,3%), παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα (-11,4%), μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων, ημιρυμουλκούμενων (-48,7%), επίπλων (-17%).

– Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά το μήνα Απρίλιο χωρίς πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 111,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 8,4%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία  η αύξηση ήταν 120,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή 9,5% . Η συνολική αξία των εισαγωγών – αφίξεων παρουσίασε αύξηση κατά 314,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή 10,3%. Η άνοδος των εξαγωγών σε αξία  ήταν μικρότερη (κατά 203,1 εκατ. ευρώ) αν και σε ποσοστό έφτασε στο 11,7%. Ετσι, το έλλειμμα διευρύνθηκε…

– Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στον τομέα των Μεταφορών παρουσίασε πιέσεις το Α΄ τρίμηνο σε πολλές κατηγορίες. Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στις χερσαίες μεταφορές και μεταφορές μέσω αγωγών  παρουσίασε μείωση 3,8%. Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στις αεροπορικές μεταφορές παρουσίασε μείωση 0,6% και ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στις δραστηριότητες των ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων οργανωμένων ταξιδιών, υπηρεσιών κρατήσεων παρουσίασε μείωση 2,3%. Αντιθέτως, ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στις πλωτές μεταφορές  παρουσίασε αύξηση 22,3% και ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στην αποθήκευση και στις υποστηρικτικές προς τη μεταφορά δραστηριότητες παρουσίασε αύξηση 7,0%.

– Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στον τομέα Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Εστίασης για το Α΄ τρίμηνο παρουσίασε μείωση 19,2%. Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στον κλάδο Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος παρουσίασε μείωση 37,0%, ενώ ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στον κλάδο Υπηρεσιών Εστίασης  παρουσίασε μείωση 10,2%.

Τα δεδομένα συμπληρώνονται από τις ανακοινώσεις του ΙΟΒΕ για τον πρόδρομο οικονομικό δείκτη συγκυρίας. Το οικονομικό κλίμα τον Μάιο ναι μεν ενισχύθηκε οριακά (στις 100,8 μονάδες  από 100,3 προηγουμένως) λόγω της στήριξης που προκαλείται παραδοσιακά προεκλογικά κυρίως μέσω της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Ωστόσο, η εν λόγω επίδοση κινείται χαμηλότερα της αντίστοιχης περυσινής (103,6 μονάδες) και καταγράφεται επιδείνωση στις Κατασκευές.

Οι εν λόγω δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ και του ΙΟΒΕ αποτελούν την πρώτη ένδειξη της πορείας της οικονομίας το 2ο τρίμηνο. Αντικατοπτρίζουν τις πιέσεις που συνεχίζει να δέχεται η αγορά, εξηγούν αρμόδια στελέχη, αλλά και την πολύ μεγάλη ανάγκη για πρόσθετες παρεμβάσεις διατήρησης και στήριξης της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα