08/03/202421:11

Το μήνυμα του Γιάννη Καρβέλη για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Εν έτει 2024 και τιμάμε με ιδιαίτερο σεβασμό και αναγνώριση την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας. Μία ημέρα που θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ στα τέλη της δεκαετίας του ’70 για να προασπίσει τα δικαιώματα των γυναικών για ισότητα, ίσες ευκαιρίες σε κάθε τομέα και ανάδειξη του ρόλου και της θέσης τους στη σύγχρονη κοινωνία. Και ενώ έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε, εν τούτοις φτάνουμε στις μέρες μας να μιλάμε για το σοβαρότατο ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, με θύματα τις γυναίκες.

Δεκάδες περιστατικά φτάνουν στα Τμήματα Επειγόντων των νοσοκομείων μας και καταγράφονται θύματα ξυλοδαρμών και κακοποίησης. Δεκάδες γυναίκες έχουν βιώσει τον σωματικό και ψυχικό πόνο, που προκαλούνται από τα χέρια των συζύγων και συντρόφων τους. Και πάντα εκεί, δίπλα τους στέκει το υγειονομικό προσωπικό, με τους επαγγελματίες υγείας να αναγνωρίζουν τα σημάδια στο κορμί και στην ψυχή και να παρέχουν όχι μόνο τις πρώτες βοήθειες, αλλά και την κατάλληλη ψυχολογική και κοινωνική στήριξη προς τη γυναίκα-θύμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το περιστατικό που σημειώθηκε πριν λίγες ημέρες στο Γ.Ν. Τρίπολης, όπου μια νεαρή γυναίκα οδηγήθηκε από τον σύζυγο-θύτη στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και οι γιατροί που την παρέλαβαν, σε συνεργασία με την ψυχολόγο κατάλαβαν, από την πρώτη ματιά, την αιτία του κακού.

Είναι γεγονός ότι η στελέχωση των υγειονομικών δομών μας αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από γυναίκες, που δίνουν μάχη, όλο και πιο συχνά, για να διατηρήσουν εν ζωή άλλες γυναίκες, που βιώνουν συμπεριφορές στο φάσμα της παραμέλησης και κακοποίησης.

ΤΟ Ε.Σ.Υ. στοχεύει στην άμεση προσβασιμότητα των υγειονομικών παροχών, στην βέλτιστη υγειονομική περίθαλψη και την άμεση αποκατάσταση των θυμάτων, ενώ οι δομές ψυχικής υγείας εργάζονται και για την πρόληψη και την ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού κατά της ενδοοικογενειακής βίας.

Σκοπός μας είναι η συστράτευση των υγειονομικών αρχών και δομών προς την αποφυγή της υποτίμησης και απαξίωσης της γυναικείας θέσης και φύσης.

Σημασία έχει να μη χαθεί καμία γυναίκα άδικα!

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα