Το σινεμά πάει στο θεατή- «Σινεμά στις πλατείες» για 7ο καλοκαίρι από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους
Το σινεμά πάει στο θεατή
«Σινεμά στις πλατείες» για 7ο καλοκαίρι από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους επανέρχεταιγια 7ο συνεχόμενο καλοκαίρι με τον περιφερόμενο κινηματογράφοτουστα χωριά της Ηλείας και προσκαλεί τους κατοίκους να δουν ποιοτικό σινεμά! Φέτος,λόγω των αναγκαίων μέτρων κατά του COVID-19, οι προβολές τουδημοφιλούς προγράμματος «Σινεμά στις πλατείες» δεθα γίνουν στις πλατείες, αλλά στα προαύλια των σχολείων ή σε άλλους περιφραγμένους χώρους.
Το πρόγραμμαπεριλαμβάνει 18 ταινίες, σύγχρονες και κλασικές, διαλεγμένες μια προς μια, στις οποίες κυριαρχούν οι μυθοπλασίες, αλλά δεν λείπουν τα μεταγλωττισμένα κινούμενα σχέδια και τα ντοκιμαντέρ.
Οι προβολές πραγματοποιούνται με τη συνεργασία τοπικών φορέων (τοπικά συμβούλια, σύλλογοι κλπ.) και η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό.Μέχρι σήμεραέχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα οι κοινότητες Βουλιαγμένης, Διασέλλων, Ζαχάρως, Καρδαμά, Μέλισσας, Μηλέας, Ξηροχωρίου, Πλατιάνας, Πύργου και Στρεφίου, οι πολιτιστικοί σύλλογοι Αγίου Γεωργίου, Αρτέμιδας (Ο Κουμουθέκρας), Βρίνας, Βυτινεϊκων, Ελαιώνα, Επιταλίου (Επί της αλός), Καλλιθεατών (Παναγιά η Σεπετιώτισσα), Κατσαρού (Η Ειρήνη), Λασταιίκων (Η Νέα Λάστα),Σαμικού (Σαμικαίων Γη) και Στρεφίου, οι σύλλογοι γυναικών Σαβαλίων και Σχίνων, οι σύλλογοι νέων Ανδρίτσαινας (Παράσσιοι) και Νέας Φιγαλείας και ενεργοί πολίτες από τον Πύργο, τη Βουλιαγμένη και τη Μηλέα Ζαχάρως.
Οι ταινίες
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου επέλεξε για το φετινό πρόγραμμα δεκαοκτώ (18) ταινίες για την παιδική και νεανική ηλικία, που είναι διαθέσιμες προς τους τοπικούς φορείς προκειμένου να επιλέξουν όποια επιθυμούν για προβολή στο χωριό τους. Οι ταινίες κατατάσσονται σε πέντε διακριτές ενότητες (σύγχρονες βραβευμένες, κλασικές,αναδρομή σε ελληνικές, μεταγλωττισμένα κινούμενα σχέδια, πρωτότυπα ντοκιμαντέρ) και είναι οι εξής:
Φιν -Η μαγεία της μουσικής του FransWeisz, Η παγίδα του JayarajRajasekharanNair, Σούπα Μόντο του LikarionWainaina, Η Ρόκα αλλάζει τον κόσμο της KatjaBenrath, Κομμώσεις Ρόμι της MischaKam, Ο θαυμαστός κόσμος του Ιουλίου Βερν του KarelZeman, Οι θρύλοι του βαρόνου Μινχάουζεν του KarelZeman, Το τραγούδι του γκρι περιστεριού του StanislavBarabas, Ο μικρός δραπέτης του Σταύρου Τσιώλη, Η σκιάχτρα του Μανούσου Μανουσάκη, Το Δέντρο που πληγώναμε, του Δήμου Αβδελιώδηκαι η μικρού μήκους του ιδίου Αθέμιτος συναγωνισμός, Ο Ψύλλος του Δημήτρη Σπύρου, Το φως που σβήνει του Βασίλη Ντούρου,Το παιδί που ήθελε να γίνει αρκούδα του Jannik Hastrup, Η Σιρκλίν, Κοκό και ο άγριος ρινόκερος του Jannik Hastrup, Το Αγόρι κι ο Κόσμος του AlêAbreu, Η Ορχήστρα της ανακύκλωσης των BradAllgood και GrahamTownsleyκαι Λιάνα, του AaronKopp και της AmandaKopp.
Άλλοτε και τώρα
Είναι γεγονός ότι το πρόγραμμα «Σινεμά στις πλατείες» παραπέμπει στον κινητό κινηματογράφο των παλαιότερων εποχών και δημιουργεί νοσταλγικές μνήμες σε όσους τον πρόλαβαν στα χωριά τους μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Ωστόσο για το Φεστιβάλ Ολυμπίας το σημαντικότερο είναι ότι συναντά ένα νέο κοινό που πολύ δύσκολα πλησιάζει στις αίθουσες προβολής του. Κα προσφέρει σ’ αυτό το κοινό, το οποίο δεν έχει πάντα ικανοποιητική πρόσβαση στο πολιτιστικό προϊόν, θέαμα υψηλού επιπέδου, ψυχαγωγία και –γιατί όχι;– εκπαίδευση στον ποιοτικό κινηματογράφο.
Αυτή άλλωστε είναιμια πολιτική που το Φεστιβάλ υπηρετεί με συνέπεια από το ξεκίνημά του μέχρι σήμερα, με την πληθώρα των αποκεντρωμένων προβολών και λοιπών δράσεων σε δεκάδες πόλεις και χωριά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και κυρίως της Ηλείας.
Προλαβαίνετε!
Το Φεστιβάλ Ολυμπίας θα αφήσει ανοιχτή τη ηλεκτρονική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ιστοσελίδα του (https://olympiafestival.gr/sinema-stis-platies-2020/). Όσοι φορείς ή ομάδες πολιτών ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος, μπορούν να το δηλώσουν μέχρι το τέλος Ιουλίου.