Μέρες καραντίνας για κορωνοιό: Να αποφεύγετε το ίντερνετ 09:00 με 18:00 που είναι ώρες αιχμής για την τηλεργασία και τηλεκπαίδευση- Οι συστάσεις του υπουργείου ψηφιακής Διακυβέρνησης προς τους πολίτες
Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξέδωσε σύσταση προς τους πολίτες με την οποία τους ζητά να μην χρησιμοποιούν το internet κατά την περίοδο του lockdown από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.
Απίστευτο και όμως αληθινό. Φαίνεται ότι στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης περιμένουν δυσλειτουργίες του internet κατά τις ώρες αιχμής όπου όλα τα Γυμνάσια Λύκεια και φροντιστήρια της χώρας θα εργάζονται με τηλεκπαίδευση.
Και γιαυτό εξέδωσαν μία σύσταση προς όλους μας που στην ουσία λένε να μην σερφάρουμε στο internet από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, κατά τη διάρκεια του lockdown.
Στην ανακοίνωση τους προτείνουν 8 τρόπους αποφυγής του διαδικτύου. Εκτός του ότι θεωρούμε ότι είναι ανέφικτοι, διότι όταν έχεις κάποιον κλεισμένο στο σπίτι θα πρέπει κάπου να εκτονωθεί, υποψιαζόμαστε ότι κατά την περίοδο του lockdown το internet θα παραπαίει. Και αυτό είναι μάλλον επικίνδυνο.
Κρίσιμες δομές όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ηλεκτρονικές βεβαιώσεις από gov.gr, ηλεκτρονικές πληρωμές και τόσα άλλα που βασίζονται στο διαδίκτυο, θα έχουν πρόβλημα; Φανταστείτε να πάτε στο γιατρό σας και αυτός να μην μπορεί να συνδεθεί για να σας γράψει φάρμακα.
Θα έπρεπε οι κύριοι του Υπουργείου αντί για τέτοιες συστάσεις να έχουν φρονήσει για ικανοποιητική διασύνδεση της χώρας μας με το παγκόσμιο διαδίκτυο. Δείτε παρακάτω την ανακοίνωση του Υπουργείου:
Συστάσεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την υπεύθυνη χρήση των ηλεκτρονικών υποδομών κατά την περίοδο ισχύος των έκτακτων μέτρων
Δελτία Τύπου – Ανακοινώσεις / Νοέμβριος 6, 2020Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των σταθερών και ασύρματων δικτύων σε όλο το διάστημα ισχύος των έκτακτων μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και της επαγγελματικής δραστηριότητας. Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν ζητήματα σχετικά με τη διαθεσιμότητα και αξιοπιστία των κρίσιμης σημασίας υποδομών της χώρας.
Για την ομαλή, απρόσκοπτη και υπεύθυνη λειτουργία των τηλεπικοινωνιακών δικτύων το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων υπενθυμίζουν και συνιστούν:
- Να αποφεύγουμε τη χρήση διαδικτυακών εφαρμογών ψυχαγωγίας κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή από τις 9 πμ έως τις 6 μμ Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται η απαιτούμενη διαθεσιμότητα στα δίκτυα για την αποτελεσματική λειτουργία εφαρμογών τηλεκπαίδευσης και τηλεργασίας.
- Να δίνουμε προτεραιότητα στη χρήση των σταθερών δικτύων για την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων και να αποφεύγουμε, εφόσον δεν είναι απαραίτητες για την επικοινωνία μας, τις βιντεοκλήσεις.
- Να αποφεύγουμε την αποστολή αρχείων μεγάλου όγκου και χωρίς να έχει προηγηθεί διαδικασία συμπίεσής τους, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Ομοίως, αποφεύγουμε την αποστολή μαζικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με μεγάλο όγκο συνημμένων αρχείων.
- Να διατηρούμε ενημερωμένο το λογισμικό όλων των οικιακών συσκευών που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, με βάση τις οδηγίες και τις συστάσεις των κατασκευαστών.
- Να δείχνουμε αυξημένη προσοχή σε μηνύματα που προέρχονται από άγνωστους αποστολείς και έχουν ως θέμα τους τον κορωνοϊό -και, γενικότερα, θέματα Υγείας και Πολιτικής Προστασίας- καθώς ενδέχεται να περιέχουν συνδέσμους που οδηγούν σε κακόβουλο λογισμικό.
- Να υιοθετούμε υπεύθυνη συμπεριφορά και να εμπιστευόμαστε μόνο τις οδηγίες των επιστημόνων και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.
- Αν έχουμε παιδιά, φροντίζουμε για τη δημιουργική τους απασχόληση και αποφεύγουμε την προσκόλλησή τους σε διαδικτυακές υπηρεσίες διασκέδασης
- Τονίζεται πως κανένας οργανισμός και φορέας, δημόσιος ή ιδιωτικός, στην Ελλάδα δεν πρόκειται να ζητήσει τηλεφωνικά, μέσω SMS, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω των συστημάτων κοινωνικής δικτύωσης, πληροφορίες όπως ο κωδικός που χρησιμοποιείτε για την πρόσβασή σας σε κάποια υπηρεσία. Κάθε τέτοια επικοινωνία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως απόπειρα απάτης.