22/07/202118:43

Τόκιο 2020: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του… καναπέ – Ξεκινούν επίσημα αύριο αλλά δίχως θεατές- Πέντε νέα αθλήματα και οι Ρώσοι χωρίς πατρίδα- Η Ελληνική αποστολή

Η αρχαία κατάρα του Τουκόγκαβα, οι «αγώνες φάντασμα» του 1940 και η μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού που θα διεξαχθεί με ένα χρόνο καθυστέρηση, χωρίς την παρουσία θεατών  εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού

Για οποιονδήποτε αθλητή η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι η ύψιστη τιμή. Η απόλυτη ονείρωξη. Οσο κι αν έχει χαθεί το πνεύμα του Ολυμπισμού μέσα στη λαίλαπα της εμπορευματοποίησης, η παρουσία στους Αγώνες είναι η κορύφωση της καριέρας και η δικαίωση μιας πολυετούς προσπάθειας.

Η μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού θα διεξαχθεί με ένα χρόνο καθυστέρηση, αλλά οι Αγώνες του Τόκιο (23/7-8/8) δεν θα θυμίζουν σε τίποτα τις προηγούμενες διοργανώσεις. Τόσο ως προς τους συμμετέχοντες όσο και ως προς δισεκατομμύρια των (τηλε)θεατών που θα τους παρακολουθήσουν.

Το πείραμα του Euro 2020 (που επίσης έγινε ένα χρόνο μετά) και η παρουσία του κόσμου στις κερκίδες των ποδοσφαιρικών γηπέδων είχαν δημιουργήσει την αίσθηση ότι και οι 32οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες θα μπορέσουν να έχουν κάτι από τη λάμψη του παρελθόντος.

Δείτε το τρέιλερ του BBC για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

Η σκληρή πραγματικότητα όμως θέλει τους Αγώνες του Τόκιο να περνούν στην Ιστορία για τους λάθος λόγους, καθώς θα είναι η πρώτοι που θα διεξαχθούν χωρίς την παρουσία θεατών. Και ο λόγος είναι ο ίδιος ουσιαστικά που οδήγησε στην περσινή αναβολή τους: ο κορωνοϊός. Η αλματώδης άνοδος των κρουσμάτων στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου οδήγησε την κυβέρνηση της χώρας σε μια νέα οδυνηρή απόφαση. Εχοντας ήδη απαγορεύσει την είσοδο ξένων τουριστών-φιλάθλων, ανακοίνωσε και επίσημα την απόφασή της να μην επιτραπεί η είσοδος και των ντόπιων στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Ετσι, όλα τα αγωνίσματα θα θυμίζουν κάτι από… βουβό κινηματογράφο.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι πολύ πριν ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο, με όλα όσα έχουν συμβεί, ήδη απουσιάζουν τα βασικά συστατικά της επιτυχίας μιας τέτοιας διοργάνωσης: ο ενθουσιασμός και το ξεχωριστό μωσαϊκό που προσδίδει η παρουσία φιλάθλων απ’ όλο τον κόσμο!

Η κατάρα του Τόκιο

Στην Ιαπωνία ακόμη και σήμερα οι δεισιδαιμονίες και ο μυστικισμός εξακολουθούν να έχουν περίοπτη θέση στην κοινωνική ζωή. Η αλήθεια είναι ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν πανηγύρισε για την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μετά από 57 χρόνια, καθώς αρκετοί θυμήθηκαν ότι και το 1940 το Τόκιο επιλέχθηκε να φιλοξενήσει τη διοργάνωση, αλλά ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ανέτρεψε τα πάντα. Ενώ όταν τελικά οι Αγώνες διεξήχθησαν στην ιαπωνική πρωτεύουσα το 1964, αντί να αποτελέσουν την πύλη επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα, την οδήγησαν στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.

Ετσι, όταν τον Μάρτιο του 2020 όλος ο πλανήτης μπήκε στην περιδίνηση του κορωνοϊού, οι αρνητές των Ολυμπιακών Αγώνων (που αναβλήθηκαν επίσημα στις 24/3/2020) θυμήθηκαν την… αρχαία κατάρα του Τοκουγκάβα!

Ποιος είναι αυτός; Ο Λεϊγιάσου Τοκουγκάβα εγκαθίδρυσε το Tokugawa Shogunate που κυριάρχησε από το 1603 έως το 1868 στη χώρα έχοντας ως έδρα το κάστρο Εντο στο σημερινό Τόκιο. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Σύμφωνα με τους παραδοσιακούς Ιάπωνες μεγάλη.

Στους Αγώνες-«φάντασμα» του 1940 πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής ήταν ο πρίγκιπας Τοκουγκάβα Λεσάτο, διάδοχος της οικογένειας, σημαίνων πρόσωπο της ιαπωνικής πολιτικής σκηνής και διπλωματίας. Ο Λεσάτο λίγες εβδομάδες μετά την αναβολή των Αγώνων πέθανε, προκαλώντας και την οριστική κατάρρευση της συγκεκριμένης δυναστείας, η περιουσία της οποίας περιήλθε στην ιαπωνική κυβέρνηση.

000_1P86RS
Τελετή έναρξης των «καταραμένων» Αγώνων του 1964 που οδήγησαν την Ιαπωνία σε οικονομική κατάρρευση

Πριν τη φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων του 1964, το κόστος κατασκευής των εγκαταστάσεων αλλά και των παράπλευρων έργων εκτινάχθηκε σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ αρκετοί εργάτες έχασαν τη ζωή τους. Ωστόσο, η κατασκευή της σήραγγας Σενταγκάγια και μια σειρά άλλων εγκαταστάσεων στη γη που κάποτε ήταν ιδιοκτησία της ιστορικής δυναστείας θεωρήθηκε μεγάλη προσβολή. Το όλο θέμα είχε πάρει θρυλικές διαστάσεις καθώς οδηγοί που περνούσαν από τη συγκεκριμένη σήραγγα ανέφεραν ότι έβλεπαν το φάντασμα μιας μελαχρινής γυναίκας η οποία κρεμόταν από την οροφή, ενώ κάποιοι άλλοι άκουγαν απόκοσμες κραυγές. Για μεγάλο διάστημα το συγκεκριμένο μέρος θεωρούνταν στοιχειωμένο καθώς περνούσε πάνω από το παλιό νεκροταφείο της οικογένειας Τοκουγκάβα, αλλά με το πέρασμα των χρόνου ο θρύλος της κατάρας άρχισε να ξεφτίζει.

Μέχρι τη στιγμή που άρχισαν τα έργα για τις ολυμπιακές κατασκευές των Αγώνων του 2020. Σωστά μαντέψατε, το ζήτημα ανέκυψε στην αρχαία γη της ιστορικής οικογένειας Τοκουγκάβα, μεταξύ 2013 και 2015, και παρόλο που κρατήθηκε αρχικά μυστικό, το 2019 αποκαλύφθηκε. Στο εργοτάξιο που δημιουργήθηκε για τις εργασίες βελτίωσης του Ολυμπιακού Σταδίου, κατά τη διάρκεια των εκσκαφών βρέθηκαν οστά 187 ανθρώπινων σωμάτων. Από μόνο του το γεγονός δεν συνιστούσε είδηση, καθώς είναι συχνό φαινόμενο και στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, αλλά ήταν αρκετό για να επαναφέρει στην κουβέντα την περίφημη κατάρα, καθώς ο συγκεκριμένος χώρος αποδείχθηκε ότι ήταν το νεκροταφείο από την εποχή του ιδρυτή της δυναστείας. Και μετά από λίγο προέκυψε ο κορωνοϊός!

Petrounias
Λευτέρης Πετρούνιας

Η οικονομική πλευρά των Αγώνων

«Εδώ και δύο χρόνια δεν είχαμε το παραμικρό πρόβλημα στο Τόκιο – και δεν θα έχουμε ούτε τώρα. Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μην εκθέσει στον παραμικρό κίνδυνο τους πολίτες της. Ηδη έχουμε δρομολογήσει τις εξελίξεις για τον καθαρισμό του εργοστασίου».

Το συγκεκριμένο απόσπασμα της ομιλίας του Σίνζο Αμπε (πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας) τον Σεπτέμβριο του 2013 στο Μπουένος Αϊρες -όπου συνεδρίασαν οι «Αθάνατοι» της ΔΟΕ για να ψηφίσουν τη χώρα που θα φιλοξενήσει τους Αγώνες του 2020-, το οποίο αφορούσε τους κινδύνους από το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκοσίμα, θεωρήθηκε από τους ειδικούς το σημείο-κλειδί που έδωσε τη νίκη στο Τόκιο (Κωνσταντινούπολη και Μαδρίτη οι άλλες δύο υποψήφιες πόλεις).

Λίγες εβδομάδες μετά, οι εκτιμήσεις των οικονομικών στελεχών της ιαπωνικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι οι θεατές των Αγώνων (βασικά οι ξένοι τουρίστες) θα άφηναν στην οικονομία της χώρας περισσότερα από 2 δισ. δολάρια (εισιτήρια, διαμονή, διατροφή, αναμνηστικά, εσωτερικές μετακινήσεις) και ήταν σίγουροι ότι με την ολοκλήρωσή τους τα κέρδη θα ήταν σημαντικά. Μάλιστα οι Ιάπωνες εγγυόντουσαν την οικονομική σταθερότητα καθώς και την καλύτερη δυνατή ασφάλεια χρησιμοποιώντας το σύνθημα: «Στα χέρια μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι πιο ασφαλείς από ποτέ».

Ωστόσο, όπως έχει ειπωθεί (και γραφτεί) πολλές φορές, «όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια για το μέλλον ο Θεός γελάει», και οι όποιοι υπολογισμοί των διοργανωτών έχουν πάει προ πολλού στον κάλαθο των αχρήστων. Παρόλο που κατάφεραν να πετύχουν νέο ρεκόρ χορηγιών (οι εκτιμήσεις του 2019 έκαναν λόγο για συμφωνίες που έφταναν τα 4 δισ. δολάρια), οι απώλειες από τη μη πώληση των εισιτηρίων και την άφιξη τουριστών είναι πολύ μεγάλες, ενώ από τη στιγμή που ανακοινώθηκε και επίσημα η απαγόρευση της παρουσίας και των ντόπιων φιλάθλων στις κερκίδες, οι εταιρείες-χορηγοί δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους αφήνοντας ανοιχτή την επαναδιαπραγμάτευση των ποσών που δόθηκαν ως χορηγία.

korakaki
Άννα Κορακάκη

Χωρίς σταρ, θεατές και λάμψη

Είτε πιστεύει κανείς είτε όχι στην ισχύ της «κατάρας του Τοκουγκάβα», η πραγματικότητα είναι ότι οι 32οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι διαφορετικοί απ’ αυτό που έχουμε συνηθίσει. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τον κορωνοϊό και την απουσία θεατών.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, η εποχή που διανύουμε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μεταβατική περίοδος ως προς την ανεύρεση των νέων μεγάλων σταρ του αθλητισμού.
Συνολικά 11.500 αθλητές και αθλήτριες (51% άνδρες και 49% γυναίκες) θα βρεθούν στο Τόκιο, αλλά ανάμεσά τους δεν θα υπάρχει ένας Μπολτ, ένας Φελπς. Θα βρίσκονται όμως σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι της νέας γενιάς, οι οποίοι σιγά-σιγά χτίζουν τον δικό τους μύθο στον χώρο του αθλητισμού.

Από τη λίστα των «παλιών» ξεχωρίζουν οι δύο μεγάλες κυρίες του στίβου Αλισον Φίλιξ (ΗΠΑ, 400 μ. – 4Χ400 μ.), Σέλι-Αν Φρέιζερ-Πράις (Τζαμάικα, 100 μ.) που θα συμμετάσχουν για 5η φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, η κολυμβήτρια Κέιτι Λεντέκι (ΗΠΑ, 4η συμμετοχή) και η επίσης Αμερικανίδα γυμνάστρια Σιμόν Μπάιλς.

Στους άνδρες ο Κενυάτης Ελιουντ Κιπτσόγκε (ο πρώτος άνθρωπος που έτρεξε τον μαραθώνιο σε λιγότερο από 2 ώρες), φυσικά το τρομερό παιδί του επί κοντώ Μόντο Ντουπλάντις, οι μπασκετμπολίστες Κέβιν Ντουράν (το μεγάλο αστέρι της Team USA), Λούκα Ντόντσιτς, ενώ ακόμη και τώρα δεν είναι σίγουρο το αν θα συμμετάσχει ο Νόβακ Τζόκοβιτς.

Υπάρχει βέβαια και ένα όνομα που δίνει μια ξεχωριστή λάμψη – και αυτό είναι της Τζέσικα Σπρίνγκστιν. Η κόρη του θρύλου της αμερικανικής ροκ σκηνής Μπρους Σπρίνγκστιν είναι πρωταθλήτρια ιππασίας και συμπεριλήφθηκε στην ολυμπιακή ομάδα μαζί με το άλογό της «Don Juan van de Donkhoeve».

Δίπλα σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε και τις ελληνικές παρουσίες, όπου ξεχωρίζουν οι χρυσοί Ολυμπιονίκες στο Ρίο Κατερίνα Στεφανίδη, Λευτέρης Πετρούνιας, Αννα Κορακάκη, ο έχων την κορυφαία επίδοση φέτος στον κόσμο στο μήκος Μίλτος Τεντόγλου και φυσικά ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη που ανήκουν στην παγκόσμια ελίτ του τένις.

Προφανώς υπάρχουν ακόμη αρκετές μεγάλες προσωπικότητες σε διάφορα αθλήματα, ωστόσο η γενική αίσθηση είναι ότι σε αυτούς τους Αγώνες αναμένεται να προκύψουν τα πρόσωπα που θα αποτελέσουν τους σούπερ σταρ των επόμενων χρόνων.

Η ελληνική αποστολή και τα δικά μας αστέρια

Η αποστολή της Ελλάδας στο Τόκιο περιλαμβάνει 83 αθλητές σε 17 αθλήματα, με τον στίβο να έχει τη μερίδα του λέοντος καθώς θα συμμετάσχουν 20 αθλητές και αθλήτριες. Συγκριτικά με τους Αγώνες στο Ρίο υπάρχει μια μικρή μείωση (είχαμε στείλει 95 αθλητές), ωστόσο τέσσερα χρόνια αργότερα φαίνεται να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ποιότητα, ενώ έχουμε εκπροσώπηση και σε δύο επιπλέον αθλήματα. Και ο στόχος είναι να φτάσουμε τουλάχιστον την επίδοση του Ρίο όπου είχαμε 6 μετάλλια, αλλά και να έχουμε μεγαλύτερη παρουσία σε τελικούς αγωνισμάτων.

Stefanidi
Κατερίνα Στεφανίδη

Αναλυτικά η ελληνική αποστολή:

Στίβος
Κατερίνα Στεφανίδη – επί κοντώ
Νικόλ Κυριακοπούλου – επί κοντώ
Βούλα Παπαχρήστου – τριπλούν
Μίλτος Τεντόγλου – μήκος
Αντιγόνη Ντρισμπιώτη – 20 χλμ. βάδην
Ελένη Πόλακ – επί κοντώ
Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ – 50 χλμ. βάδην
Παναγιώτα Τσινοπούλου – 20 χλμ. βάδην
Κυριακή Φιλτισάκου – 20 χλμ. βάδην
Κώστας Δουβαλίδης – 110 μ. εμπόδια
Κώστας Φιλιππίδης – επί κοντώ
Εμμανουήλ Καραλής – επί κοντώ
Μιχάλης Αναστασάκης – σφυροβολία
Χρήστος Φραντζεσκάκης – σφυροβολία
Ραφαέλα Σπανουδάκη -100/200 μ.
Ελισάβετ Πεσιρίδου – 100 μ. εμπόδια
Σταματία Σκαρβέλη – σφυροβολία
Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου – δισκοβολία
Ειρήνη Βασιλείου – 400 μ.

Κολύμβηση
Κριστιάν Γκολομέεβ – 50 μ. ελεύθερο
Απόστολος Χρήστου – 100 μ. ύπτιο, 100 μ. ελεύθερο
Ανδρέας Βαζαίος – 200 μ. μεικτή
Απόστολος Παπαστάμος – 200/400 μ. μεικτή
Αννα Ντουντουνάκη – 100 μ. πεταλούδα
Κώστας Εγγλεζάκης – 800 μ. ελεύθερο
Δημήτρης Μάρκος – 800 μ. ελεύθερο
Κρίστιαν Γκολομέεβ, Απόστολος Χρήστου, Ανδρέας Βαζαίος, Οδυσσέας Μελαδίνης – 4Χ100 μ. ελεύθερο ανδρών
Βαγγέλης Μακρυγιάννης, Κώστας Μερετσόλιας, Ανδρέας Βαζαίος, Απόστολος Χρήστου – 4Χ100 μ. μεικτή ανδρών
Απόστολος Χρήστου, Κώστας Μερετσόλιας, Αννα Ντουντουνάκη, Νόρα Δράκου – 4Χ100 μ. μεικτή
Αλκης Κυνηγάκης – 10 χλμ. μαραθώνια κολύμβηση

Ιστιοπλοΐα
Βύρωνας Κοκκαλάνης – RSX Ανδρών
Γιάννης Μιτάκης – Φιν
Κατερίνα Δίβαρη – RSX Γυναικών
Βασιλεία Καραχάλιου – Ράντιαλ

Αριάδνη-Παρασκευή Σπανάκη, Αιμιλία Τσουλφά – 470 Γυναικών
Παναγιώτης Μάντης, Παύλος Καγιαλής – 470 Ανδρών

Σκοποβολή
Αννα Κορακάκη – 10 μ. και 25 μ. αεροβόλο πιστόλι
Νίκος Μαυρομάτης – σκιτ

Κωπηλασία
Μαρία Κυρίδου, Χριστίνα Μπούρμπου – δίκωπος
Στέφανος Ντούσκος – σκιφ
Αννέτα Κυρίδου – σκιφ

Tsitsipas_
Στέφανος Τσιτσιπάς

Πάλη
Μαρία Πρεβολαράκη – 53κ
Γιωρίκας Πιλίδης – ελευθέρα 65κ

Ποδηλασία
Πολυχρόνης Τζωρτζάκης – Ποδηλασία δρόμου
Χρήστος Βολικάκης – Ποδηλασία πίστας
Περικλής Ηλίας – Ορεινή ποδηλασία

Υδατοσφαίριση
Εθνική ομάδα πόλο ανδρών: Στέλιος Αργυρόπουλος, Αγγελος Βλαχόπουλος, Κώστας Γαλανίδης, Ντίνος Γενηδουνιάς, Κώστας Γκιουβέτσης, Γιώργος Δερβίσης, Μάνος Ζερδεβάς, Μάριος Καπότσης, Χριστόδουλος Κολόμβος, Κώστας Μουρίκης, Αλέξανδρος Παπαναστασίου Δημήτρης Σκουμπάκης, Γιάννης Φουντούλης

Ξιφασκία
Δώρα Γκουντούρα – Σπάθη

Επιτραπέζια αντισφαίριση
Παναγιώτης Γκιώνης – Απλό

Αντισφαίριση
Στέφανος Τσιτσιπάς – Απλό, Μεικτό
Μαρία Σάκκαρη – Απλό, Μεικτό

Τάε κβον ντο
Φένια Τζέλη – 57 κιλά

Καλλιτεχνική κολύμβηση
Ομαδικό: Μαρία Αλζιγκούζη-Κομινέα, Ελένη Φραγκάκη, Κρυσταλένια Γιαλαμά, Πηνελόπη Καραμέσιου, Αντριάνα Μισίκεβιτς, Εβελίνα Παπάζογλου, Ευαγγελία Πλατανιώτη, Γεωργία Βασιλοπούλου, Δανάη Καριώρη
Ντουέτο: Εβελίνα Παπάζογλου, Ευαγγελία Πλατανιώτη

Τζούντο
Αλέξης Ντανατσίδης – 81κ
Ελισάβετ Τελτσίδου – 70κ

Τοξοβολία
Ευαγγελία Ψάρρα – Ατομικό

Γυμναστική
Ελευθέριος Πετρούνιας – Ενόργανη, κρίκοι

Αρση βαρών
Θόδωρος Ιακωβίδης – 96κ

Sakkari
Μαρία Σάκκαρη

Πέντε νέα αθλήματα και οι Ρώσοι χωρίς πατρίδα

Η ΔΟΕ, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει το νεανικό κοινό, αποφάσισε να εντάξει στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο κάποια νέα αγωνίσματα, ενώ προφανώς λόγω της δημοφιλίας που έχουν στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου επέλεξε να επαναφέρει (μετά το 2008) το μπέιζμπολ και το σόφτμπολ.

Για πρώτη φορά όμως εντάχθηκαν στο ολυμπιακό πρόγραμμα το σέρφινγκ, το σκέιτμπορντ, το καράτε, η αναρρίχηση και το 3X3 μπάσκετ. Δεκτές οι οποιεσδήποτε ενστάσεις, αλλά να σας ενημερώσουμε ότι στο Παρίσι το 2024 έχει αποφασιστεί να ενταχθεί ως νέο άθλημα το… μπρέικ ντανς.

Γενικά, από 306 αγωνίσματα σε 28 αθλήματα (41 κατηγορίες – disciplines) στο Ρίο το 2016 θα έχουμε 339 αγωνίσματα σε 33 αθλήματα (50 κατηγορίες – disciplines) στο Τόκιο το 2021.
Για να γίνει πιο κατανοητό, άθλημα θεωρείται ο υγρός στίβος, κατηγορία αυτού (discipline) είναι οι καταδύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν 8 αγωνίσματα μεταλλίων. Δεν ισχύει το ίδιο για τον στίβο, ο οποίος έχει απευθείας 48 αγωνίσματα μεταλλίων και όχι ενδιάμεσες κατηγορίες.

Λόγω της πανδημίας δεν θα έχουμε αύξηση των χωρών που θα συμμετάσχουν, αφού από τις 207 του Ρίο αναμένεται να βρεθούν στο Τόκιο 205 ή 206.

Η Βόρεια Κορέα είναι η μοναδική χώρα μέχρι στιγμής που έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει στους Αγώνες, ενώ υπάρχει και η Ρωσία που τελεί υπό τιμωρία για το σκάνδαλο ντόπινγκ. Ωστόσο, μπορεί επισήμως να μη συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά περίπου 350 Ρώσοι αθλητές θα βρεθούν στο Τόκιο και θα αγωνιστούν ως αθλητές μέλη της ROC (Russian Olympic Committee), χωρίς όμως να έχουν τη σημαία της χώρας και να έχουν το δικαίωμα να ακουστεί ο εθνικός ύμνος σε περίπτωση νίκης. Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 οι Ρώσοι αθλητές είχαν αγωνιστεί ως «Ολυμπιακοί Αθλητές από τη Ρωσία».

Η «αθλητική φυλακή» και ο κίνδυνος της ζέστης

Στους 11.500 αθλητές που θα αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα πρέπει να προσθέσουμε τους περίπου 80.000 επισήμους, προπονητές, συνοδούς και δημοσιογράφους, οι οποίοι θα βρεθούν στην Ιαπωνία για τις δύο εβδομάδες που θα διαρκέσουν οι Αγώνες. Ολοι τους θα βιώσουν πρωτόγνωρες συνθήκες και η καθημερινότητά τους δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που είχαν συνηθίσει (όσοι έχουν συμμετάσχει σε προηγούμενες διοργανώσεις) ή μ’ αυτό που φαντάζονταν (όσοι συμμετέχουν για πρώτη φορά).

Με την κοινή γνώμη της Ιαπωνίας να είναι κατά της διοργάνωσης, η κυβέρνηση της χώρας έχει επιδοθεί σε μια εκστρατεία προκειμένου να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού. Το Ολυμπιακό Χωριό, που είναι το κέντρο των Αγώνων, παρομοιάζεται από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων ως «αθλητική φυλακή υψίστης ασφαλείας». Οι αθλητές έχουν το δικαίωμα να βγαίνουν από το Χωριό μόνο για να βρεθούν στην εγκατάσταση που αγωνίζονται και δεν έχουν το δικαίωμα να παρακολουθήσουν διά ζώσης οποιοδήποτε άλλο αγώνισμα. Για παράδειγμα, ο Λευτέρης Πετρούνιας δεν μπορεί να βρεθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο για να δει τον Μίλτο Τεντόγλου ή την Κατερίνα Στεφανίδη και το αντίστροφο.

Ολοι οι εμπλεκόμενοι (αθλητές, προπονητές, διαιτητές, συνοδοί) θα έχουν εγκαταστημένο στο κινητό τους ειδικό app μέσω του οποίου θα παρακολουθείται η οποιαδήποτε κίνησή τους, ενώ θα υποβάλλονται συνεχώς σε τεστ και θερμομετρήσεις.

Επίσης, κανείς δεν μπορεί να εισέλθει στο Ολυμπιακό Χωριό νωρίτερα των 5 ημερών από την ημέρα που αγωνίζεται και άπαντες είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν τον χώρο εντός 48 ωρών από τη στιγμή που θα ολοκλήρωσουν τις υποχρεώσεις τους.

Υπάρχει όμως ένα ακόμη στοιχείο που ίσως κάνει αυτούς τους Αγώνες να ξεχωρίζουν – και αυτό έχει να κάνει με τη ζέστη. Το 1964 οι Ιάπωνες είχαν μεταφέρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στον Οκτώβριο προκειμένου να αποφύγουν τη ζέστη, αλλά αυτή τη φορά επέλεξαν να τους φιλοξενήσουν στο παραδοσιακό διάστημα που διεξάγονται. Οι εκτιμήσεις των μετεωρολόγων αναφέρουν ότι η μέση θερμοκρασία θα είναι στους 33 βαθμούς Κελσίου και η υγρασία κοντά στο 60%. Ετσι, αν δεν προκύψει κάποια αλλαγή, θα έχουμε τους πιο… καυτούς Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης ιστορίας.

Οι πιο… πράσινοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Στον αντίποδα, αυτό που φαίνεται να καταφέρνουν οι Ιάπωνες είναι το να διοργανώσουν τους πιο οικολογικούς Αγώνες. Οι εκτιμήσεις τους αναφέρουν ότι από τις ανάγκες της διοργάνωσης θα προκύψουν εκπομπές 2,9 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα (3,3 εκατομμύρια ήταν το αντίστοιχο νούμερο των Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο), ενώ όλες οι εγκαταστάσεις θα ηλεκτροδοτηθούν από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Επίσης, τα 18.000 κρεβάτια που θα χρησιμοποιηθούν στο Ολυμπιακό Χωριό για τις ανάγκες των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων κατασκευάστηκαν από πεπιεσμένο χαρτόνι, ενώ τα στρώματα είναι από πολυαιθυλένιο και θα επαναχρησιμοποιηθούν για πλαστικά προϊόντα μετά τους Αγώνες.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, το βάθρο των απονομών έχει φτιαχτεί από ανακυκλωμένο πλαστικό που συνέλεξε ο κόσμος (από συσκευασίες οικιακής χρήσης ή από πλαστικά που μάζεψαν από τη θάλασσα), ενώ χρησιμοποιήθηκαν μέρη αλουμινίου από τις προσωρινές κατοικίες των πληγέντων από τον μεγάλο σεισμό του 2011 στην Ιαπωνία.

Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι τα μετάλλια των Αγώνων δημιουργήθηκαν από ανακυκλωμένα μέταλλα που προήλθαν από κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές! Οι πολίτες της Ιαπωνίας συνέλεξαν σχεδόν 80 τόνους μεταχειρισμένων κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών που απέδωσαν τα 32 κιλά χρυσού, 3.500 κιλά αργύρου και 2.200 κιλά χαλκού που απαιτούνταν για την παραγωγή και των 5.000 ολυμπιακών μεταλλίων του Τόκιο 2020.

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα