03/06/202013:58

Του Άγγελου Αγγελόπουλου: Οι επιπτώσεις από την πανδημία στις επιχειρήσεις της Ηλείας που συνδέονται με την κρουαζιέρα και τον θαλάσσιο τουρισμό

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ

ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ.

Του Άγγελου Αγγελόπουλου

ΙΔΡΥΤΗ & ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΛΕΙΑΣ

ΠΡΟΣ

-ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Κο ΧΡΗΣΤΟ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ

-ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Κα ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

-ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Κο ΓΙΑΝΝΗ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ

-ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Κο ΧΑΡΗ ΘΕΟΧΑΡΗ

Αξιότιμοι Υπουργοί

Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας από την πανδημία είναι πολλά και η αντιμετώπιση τους δύσκολη.

Κανένας δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση και πόσο βαθιές θα είναι οι πληγές σε οικονομικό επίπεδο αλλά και ευρύτερα στον κοινωνικό ιστό.

Σε εθνικό επίπεδο ο τουρισμός και η ναυτιλία αποτελούν βασικούς πυλώνες της Εθνικής Οικονομίας. Κατά συνέπεια η κρίση που διέρχονται οι δύο αυτοί κλάδοι , έχουν άμεσα αντίκτυπο σε αυτήν.

Η απαγόρευση της προσέγγισης κρουαζιερόπλοιων και πλοίων που εμπλέκονται στο Θαλάσσιο τουρισμό, έχει επιφέρει την πλήρη κατάρρευση του κλάδου. Κατά πάσα πιθανότητα η φετινή περίοδος είναι ολοκληρωτικά χαμένη.

Η οικονομική ζημιά είναι ανυπολόγιστη για τις τοπικές κοινωνίες που βασίζονται στην Κρουαζιέρα.

Η περιοχή μας πλήττεται ιδιαίτερα καθώς τα τουριστικά λιμάνια πρωτίστως του ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ αλλά και της ΚΥΛΗΝΗΣ βρίσκονται σε απραγία.

Η απαγόρευση ελλιμενισμού των κρουαζιερόπλοιων στερεί από οικονομικούς πόρους ,όχι μόνο την ευρύτερη περιοχή του Κατακόλου αλλά πρωτίστως επηρεάζει την περιοχή της Αρχ. Ολυμπίας που είναι ο κύριος προορισμός των επιβατών. Βέβαια πλήττει και την πόλη του Πύργου που είχε ξεκινήσει από πέρυσι να δέχεται ένα μέρος των επισκεπτών.

Η οικονομική ζημία της αγοράς δυστυχώς εκτείνεται πέρα από τις συγκεκριμένες περιοχές και «αγκαλιάζει» αμέσως ή εμμέσως όλη την περιοχή της Ηλείας.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, η απαγόρευση της κρουαζιέρας επηρεάζει δυσμενώς τα καταστήματα εστίασης, πώλησης τουριστικών ειδών, διασκέδασης, τουριστικές επιχειρήσεις μεταφοράς ,ταξί, ναυτικούς πράκτορες, Ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων ,ναυτιλιακούς πράκτορες, καταστήματα ειδών ένδυσης, υπόδησης και τροφίμων. Αποτέλεσμα αυτών είναι να υπάρχει υστέρηση πόρων επηρεάζοντας αρνητικά το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής.

Επίσης η παύση της δραστηριοποίησης των τουριστικών σκαφών αναψυχής, των τουριστικών συρμών επισκεψιμότητας στις διάφορες ακρογιαλιές, επηρεάζει και την λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων που αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα με τους περιορισμούς που έτσι και αλλιώς τίθενται στην λειτουργίας τους. Όλα αυτά πυροδοτούν ένα νέο κύμα ανεργίας που θα προέρχεται τόσο από απολύσεις προσωπικού, αλλά δυστυχώς και από επαγγελματίες που δεν θα καταφέρουν να ορθοποδήσουν.

Κύριοι Υπουργοί

Είναι απαραίτητη η στήριξη των ανωτέρω Ελλήνων της περιοχής μας για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί.

Μετά τιμής

Άγγελος Σπηλ. Αγγελόπουλος

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα