Iliaweb Νέα & Ειδήσεις απο την Ηλεία
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • AUTO MOTO
    • GOSSIP
    • LIFESTYLE
    • MY BLOG
    • VIRAL στο διαδίκτυο
    • WEB TV
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • AUTO MOTO
    • GOSSIP
    • LIFESTYLE
    • MY BLOG
    • VIRAL στο διαδίκτυο
    • WEB TV
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Δεν βρέθηκαν Αποτελέσματα
Προβολή Όλων
Iliaweb Νέα & Ειδήσεις απο την Ηλεία
Δεν βρέθηκαν Αποτελέσματα
Προβολή Όλων
Αρχική MY BLOG

του Διονύση Καλαματιανού: Η μείωση των μισθών εχθρός του ασφαλιστικού

07/01/2020
0 0
Διονύσης Καλαματιανός: “Μόλις έξι μήνες μετά, οι μάσκες έχουν ήδη πέσει!”
14
SHARES
Share on FacebookShare on Twitter

Άρθρο του Διονύση Καλαματιανού, βουλευτή Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ, π. Διοικητή ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Το ελληνικό μοντέλο χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος βασίζεται στην τριμερή χρηματοδότηση. Πρόκειται για χρηματοδότηση, πρώτον, από τους εργαζόμενους, δεύτερον, από τους εργοδότες και τρίτον, από το κράτος. Οι βασικές πηγές χρηματοδότησης του ελληνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης είναι οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και η φορολογία που χρηματοδοτεί τις κρατικές επιχορηγήσεις έκτακτου και τακτικού χαρακτήρα. Σε ότι αφορά το σκέλος των εσόδων σε ένα διανεμητικό σύστημα, όπως το ελληνικό, οι πηγές για τις παροχές κοινωνικής ασφάλισης είναι πέντε:

  1. εισφορές εργαζομένων, 2. εισφορές εργοδοτών, 3. αποδόσεις από την κεφαλαιοποίηση εισφορών σε αποθεματικά, 4. κρατική εισφορά, 5. αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας των Ταμείων.

Ο συνδυασμός αυτών των πέντε πηγών εσόδων χρηματοδοτεί το σύνολο των παροχών κοινωνικής ασφάλισης. Για τη διατήρηση της οικονομικής βιωσιμότητας, κάθε φορά που ένα από τα πέντε επιμέρους στοιχεία μειώνεται, θα πρέπει να καλύπτεται η μείωση αυτή από μία ισόποση αύξηση, που θα αποδίδουν οι υπόλοιπες τέσσερεις πηγές. Και τα πέντε συστατικά στοιχεία της χρηματοδότησης νοσούν για λόγους οικονομικούς και θεσμικούς.

Παρά τη φαινομενική τους διάκριση, τα τρία πρώτα στοιχεία είναι στενά εξαρτώμενα από την αγορά εργασίας και συγκεκριμένα από το επίπεδο ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, από το ύψος των μισθών, από τα ποσοστά ανεργίας και από τα ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας. Προφανώς και οι δυνατότητες της κρατικής συνεισφοράς επηρεάζονται έμμεσα, αλλά καθοριστικά, από την αγορά εργασίας και τις προοπτικές ανάπτυξης (αύξηση του ΑΕΠ κλπ.)

Η κυβέρνηση της ΝΔ από πολύ νωρίς έδειξε τις διαθέσεις της, προκειμένου να υποβαθμίσει την κοινωνική προστασία στη χώρα μας. Αρχικά με την κατάργηση της αιτιώδους απόλυσης και της προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων, που είχε ρυθμίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Συνέχισε με την υποβάθμιση του Σ.Ε.Π.Ε., ενώ με το λεγόμενο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, ακύρωσε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων (αρχή επεκτασιμότητας και ευνοϊκότερης ρύθμισης). Δεν σταμάτησε όμως εκεί. Κατέστησε δυσχερέστατη τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία για τα συνδικάτα και έδωσε τη χαριστική βολή, στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ, όπου με νόμο επενέβη ανερυθρίαστα στην συλλογική αυτονομία, εξαιρώντας ολόκληρη κατηγορία εργαζομένων από την προστασία της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Όλα τα ανωτέρω σημαίνουν ένα και  μόνο πράγμα για τους εργαζόμενους: Μειώσεις μισθών, ανασφάλεια και ευέλικτη εργασία.

Πέρα από αυτό όμως, μεγάλος χαμένος από την πολιτική αυτή είναι τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν τεράστιες απώλειες εσόδων. Η ΝΔ στρατηγικά επιδιώκει την υποβάθμιση του πρώτου πυλώνα χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης προκειμένου να ανοίξει ο απαιτούμενος χώρος για την ιδιωτική. Αυτή η επιδίωξη  σε συνδυασμό με τη δημογραφική έκρηξη που εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, δημιουργεί συνθήκες που μπορούν να προκαλέσουν την κατάρρευση του συστήματος.

Απαιτείται αφενός, να ανακοπεί αυτός ο αντεργατικός νεοφιλελεύθερος οίστρος της ΝΔ, που καταργεί τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και αφετέρου να ξεκινήσει σοβαρή συζήτηση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού κινδύνου.

Πρωτοπόρα σ΄ αυτό το εγχείρημα οφείλουν να είναι τα συνδικάτα, αλλά και όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες, που αντιλαμβάνονται ότι η διαγενεακή αλληλεγγύη επιβάλει να ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα, πριν να είναι αργά. Το οφείλουμε σε εμάς, αλλά κυρίως στις επόμενες γενιές.

Δημοσιεύθηκε την 5-1-2020 στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ.

ΣχετικάΆρθρα

Στον «αέρα» 150.000 εκκρεμείς συντάξεις χηρείας – News.gr
ΕΛΛΑΔΑ

e-ΕΦΚΑ: Λήγει στις 31 Μαΐου η καθολική παράταση ασφαλιστικής ικανότητας- Ασφαλιστική ικανότητα απο 1η Ιουνίου μόνο όσοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές στο ΚΕΑΟ

17 Μαΐου 2022
ΗΛΙΔΑ – ΝΕΑ ΜΕΡΑ- Χρ. Χριστοδουλόπουλος: Πολυμέτωπη “επίθεση” κατά του δημάρχου Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη με αφορμή τον ένα χρόνο της νέας δημοτικής αρχής στο δήμο
ΤΟΠΙΚΑ

Χρ. Χριστοδουλόπουλος: “Μπήκε η “ταφόπλακα” σε ένα προαναγγελθέν έγκλημα!”

17 Μαΐου 2022
Πανελλαδική Μοτοσυνάντηση στο δάσος Σκαφιδιάς
ΤΟΠΙΚΑ

Πανελλαδική Μοτοσυνάντηση στο δάσος Σκαφιδιάς

17 Μαΐου 2022
Πύργος: Σεμινάριο πρώτων βοηθειών ΕΚΑΒ-ΚΔΑΠ μεΑ ΗΛΙΑΝΘΟΣ
ΤΟΠΙΚΑ

Πύργος: Σεμινάριο πρώτων βοηθειών ΕΚΑΒ-ΚΔΑΠ μεΑ ΗΛΙΑΝΘΟΣ

17 Μαΐου 2022
  • Αρχική
  • Διαφημιστείτε
Στείλτε μας email: bramosad@yahoo.gr
Καλέστε μας στο : 6971814564
28ης Οκτωβρίου 50, Πύργος (μέσα στη στοά)

© 2019 - iliaweb.gr - Developed by EnterID

Δεν βρέθηκαν Αποτελέσματα
Προβολή Όλων
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • AUTO MOTO
    • GOSSIP
    • LIFESTYLE
    • MY BLOG
    • VIRAL στο διαδίκτυο
    • WEB TV
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

© 2019 - iliaweb.gr - Developed by EnterID

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In