20/05/202409:43

Του Κώστα Διαμαντόπουλου: Ο κοινωφελής χαρακτήρας των εγγειοβελτιωτικών έργων, οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και οι « πεφτοσυννεφάκηδες »

Ο κοινωφελής χαρακτήρας των εγγειοβελτιωτικών έργων, οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και οι « πεφτοσυννεφάκηδες »

του Κώστα Διαμαντόπουλου

Δεν μπορούμε να συζητάμε σοβαρά για ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, μείωση της σπατάλης και βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς υπογειοποίηση των δικτύων φυσικής ροής (κανελέτα) με τα οποία αρδεύονται οι εκτάσεις.

Σήμερα το μοναδικό τέτοιο έργο που υλοποιείται στην Ηλεία έστω και με σημαντική καθυστέρηση αφορά τον ΤΟΕΒ Γαστούνης κυρίως χάρη στην επιμονή των ανθρώπων της περιοχής.

Τα υπόλοιπα έργα που είχαν ωριμάσει μελετητικά και επρόκειτο να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης στα πλαίσια Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) δε θα προχωρήσουν (ΤΟΕΒ Α’ Πύργου, Πελοπίου, Επιταλίου, Αμαλιάδας). Όταν η υλοποίηση έργων με κοινωφελή χαρακτήρα και βαθύ αναπτυξιακό αποτύπωμα εξαρτάται από την « αποδοτικότητα » της ιδιωτικής συμμετοχής στη χρηματοδότησής τους, αυτά συμβαίνουν. Γιατί πέφτουμε από τα σύννεφα;

Το παράδοξο είναι δεν αξιοποιήθηκε ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης ούτε το « Πρόγραμμα Αγροτική Ανάπτυξη 2014-2022» και συγκεκριμένα η πρόσκληση του Ιανουαρίου με διαθέσιμο προϋπολογισμό 124 εκατ. Ευρώ.

Είμαστε αόρατοι μάλλον….

Ο Κώστας Διαμαντόπουλος είναι Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης “Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα”

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα