17/03/202319:27

Τουρκία: Έδωσε το «πράσινο φως» για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία αποφάσισε να αρχίσει τη διαδικασία έγκρισης της ένταξης της Φινλανδίας στο NATO στο τουρκικό κοινοβούλιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντηση με τον Φινλανδό ομόλογό του, Σαούλι Νιινίστο, στην Άγκυρα.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Φινλανδία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, με βάση τη τριμερή συμφωνία που υπογράφηκε στη Μαδρίτη το 2022, ανάμεσα σε Τουρκία, Φινλανδία και Σουηδία, για την εξάλειψη της τρομοκρατίας.

«Αποφασίσαμε το κοινοβούλιο να επικυρώσει το πρωτόκολλο για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Φινλανδός πρόεδρος, Σάουλι Νιινίστε, δήλωσε την Πέμπτη πως αναμένει την οριστική έγκριση της Άγκυρας για την εισδοχή της χώρας του στο ΝΑΤΟ, στις συνομιλίες που θα έχει με τον Τούρκο ομόλογό του.

Σε αναμονή η Σουηδία
Έτσι, η Φινλανδία οδεύει να γίνει κράτος-μέλος του NATO πριν από την Σουηδία, παρότι τα αιτήματά τους υποβλήθηκαν ταυτόχρονα πριν από δέκα μήνες.

Μέχρι σήμερα, η αίτηση για την ένταξη των δυο κρατών στη στρατιωτική συμμαχία έχει εγκριθεί από τα 28 κράτη μέλη της και απόμενε η έγκριση της Ουγγαρίας και της Τουρκίας.

Η Βουδαπέστη αναμένεται να ανάψει «πράσινο φως» σύντομα, όπως έχει δηλώσει.

Η Άγκυρα, συνεχίζει να κατηγορεί την Στοκχόλμη πως δεν βοηθά στην καταπολέμηση «τρομοκρατικών οργανώσεων».

O Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι η Φινλανδία έκανε πραγματικά βήματα για να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Αναφερόμενος στην Σουηδία, όμως, είπε ότι «άνοιξε την αγκαλιά της στους τρομοκράτες» και συμπλήρωσε ότι της παρέδωσε κατάλογο 120 «τρομοκρατών», απαιτώντας τον επαναπατρισμό τους, κάτι που δεν έγινε.

Σε συνέντευξη Τύπου με τον Φινλανδό ομόλογό του, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις συζητήσεις με την Σουηδία για θέματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία και ότι η αίτηση της Στοκχόλμης για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί άμεσα από τα μέτρα που θα ληφθούν.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας σημείωσε ότι η απόφαση συνιστά κάτι σημαντικό για τη χώρα του. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η συμμετοχή της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι πλήρης χωρίς την Σουηδία.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα