20/05/202320:56

Τουρκία: Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου «κρέμονται» από τα χείλη του Ογάν για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 28/05

Με τον δεύτερο γύρο των τουρκικών εκλογών να παίρνει σειρά την επόμενη Κυριακή (28/5) και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει εξασφαλίσει σαφές προβάδισμα, ο Σινάν Ογάν αναδεικνύεται όλο ένα και περισσότερο σε ρόλο… ρυθμιστή!
Σύμφωνα με ανάλυση της Deutsche Welle, ο ίδιος απομακρύνθηκε από το εθνικιστικό MHP, αλλά σήμερα παίρνει την εκδίκησή του ενόψει του δεύτερου γύρου των τουρκικών εκλογών.

«Οι πρόσφυγες είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία μας, τον πολιτισμό μας, τη δημόσια τάξη, την εσωτερική και εξωτερική μας ασφάλεια. Ήρθε η ώρα να γυρίσουν στα σπίτια τους». Αυτά έγραφε την προπερασμένη εβδομάδα στο Twitter ο Σινάν Ογάν, υποψήφιος του εθνικιστικού συνασπισμού ΑΤΑ για τις τουρκικές προεδρικές εκλογές. Όποιος ήλπιζε ότι ένα τέτοιο σχόλιο θα προκαλούσε αρνητικές αντιδράσεις στην προεκλογική Τουρκία, διαψεύστηκε. Η ανταπόκριση στο Twitter ήταν ιδιαίτερα θετική.

Εκτιμάται ότι σήμερα ζουν στην Τουρκία περίπου 5,5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Στον απόηχο της πανδημίας, σε περιβάλλον οικονομικής κρίσης και μετά από τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν τη χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο, οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι πλέον καλοδεχούμενοι.

Για τον Σινάν Ογάν αποτελούν κεντρικό θέμα του προεκλογικού αγώνα. Ο ίδιος θέλει τον άμεση απομάκρυνσή τους και, ενώ επαινεί τους Τούρκους σε όλους τους τόνους, ισχυρίζεται ότι οι Σύροι πρόσφυγες είναι επικίνδυνοι και εγκληματίες. Στον πρώτο γύρο των εκλογών, την περασμένη Κυριακή, ο Σινάν Ογάν μπορεί να έμεινε στην τρίτη και τελευταία θέση μεταξύ των διεκδικητών της Προεδρίας, αλλά συγκέντρωσε ένα αξιοσέβαστο ποσοστό 5,1%. Αισθάνεται τώρα ότι μπορεί να επηρεάσει την τελική έκβαση της αναμέτρησης, στον δεύτερο γύρο, ανάμεσα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Υπάρχουν όμως δύο καίρια ερωτήματα:

Αν θα θελήσει να ταχθεί ανοιχτά υπέρ του ενός εκ των δύο υποψηφίων, αλλά και
αν οι ψηφοφόροι του πράγματι θα ακολουθούσαν την όποια υπόδειξή του.
Ο Ογάν πέτυχε τον στόχο του
Η εκλογική συμπεριφορά των οπαδών του δεν έχει ακόμη αναλυθεί επαρκώς. Το σίγουρο είναι ότι χωρίς τον Σινάν Ογάν ούτε ο Ερντογάν μπορεί να επανεκλεγεί, ούτε ο Κιλιτσντάρογλου μπορεί να κάνει την ανατροπή.

Στρατηγικός στόχος του Σινάν Ογάν ήταν εξαρχής να κριθούν οι προεδρικές εκλογές στον δεύτερο γύρο και ο ίδιος να αναγκάσει τους δύο μονομάχους να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύεων, αλλά με δικούς του όρους. «Όταν έρθει εκείνη η στιγμή, δεν θα κάνουμε καμία παραχώρηση δωρεάν», έλεγε πριν από τις εκλογές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα απαιτήσει συγκεκριμένα υπουργεία.

Επί του παρόντος ο Σινάν Ογάν συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με τα κομματικά όργανα. Στη συνέχεια αναμένεται να συναντηθεί διά ζώσης τόσο με τον Ερντογάν, όσο και με τον Κιλιτσντάρογλου. Μέχρι στιγμής έχει επιρρίψει και στους δύο ευθύνες για συνεργασία με τους Κούρδους.

Ακόμη και τον Ερντογάν κατηγορεί για συνεργασία με το φιλοκουρδικό ισλαμιστικό κόμμα HÜDAPAR. Από την πλευρά του ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης στηλιτεύει τον Σινάν Ογάν, γιατί επιμένει να αντιμετωπίζει το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, τρίτη δύναμη στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ως παρακλάδι της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK.

Ιδεολογικά ο Σινάν Ογάν τοποθετείται πιο κοντά στο συντηρητικό Ισλάμ του Ερντογάν, παρά στη φιλελεύθερη εκδοχή του Κιλιτσντάρογλου. Για να στηρίξει την αντιπολίτευση στον δεύτερο γύρο θεωρείται βέβαιο ότι θα προβάλει πολύ συγκεκριμένους όρους, όπως την αποστασιοποίηση από τους Κούρδους.

Παραμένει αμφίβολο, εάν μπορεί να συναινέσει σε αυτό ο Κιλιτντάρογλου, έχοντας αποσπάσει στον πρώτο γύρο τις περισσότερες ψήφους στις περίφέρειες-προπύργια του φιλοκουρδικού HDP.

Από το πανεπιστήμιο στους Γκρίζους Λύκους
Ο Σινάν Ογάν γεννήθηκε στην πόλη Ιγκντίρ της Ανατολίας. Σπούδασε Οικονομικές και Διοικητικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Μαρμαρά, στην Κωνσταντινούπολη. Εργάστηκε σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν, ενώ διετέλεσε επικεφαλής του παραρτήματος ρωσικών και ουκρανικών μελετών στο Ευρασιατικό Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών (ASAM). Αρχικά δραστηριοποιήθηκε στους «Γκρίζους Λύκους», εξτρεμιστική ομάδα που θεωρείται παρακολούθημα του «Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος» (MHP).

Βουλευτής του MHP, σημερινού κυβερνητικού εταίρου του Ταγίπ Ερντογάν, ήταν και ο ίδιος ο Ογάν. Ωστόσο το 2017, στο πλαίσιο εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, εκδιώχθηκε από το κόμμα και έκτοτε αναζητούσε νέα πολιτική στέγη, κατά προτίμηση υπό τη δική του ηγεσία. Φαίνεται ότι τα κατάφερε. Τον Μάρτιο τέσσερα μικρότερα κόμματα από τον αντι-συστημικό, ακροδεξιό χώρο σχημάτισαν μαζί του την συμμαχία ΑΤΑ και όρισαν τον Σινάν Ογάν υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα