09/03/202319:52

Τραγωδία στο Μάτι: “Παρεμβάσεις” κατήγγειλε πως δέχθηκε ο πραγματογνώμονας Δ. Λιότσιος – Συνεχίζεται τη Δευτέρα η κατάθεσή του

Ολοκληρώθηκε μετά και τη σημερινή μαραθώνια κατάθεση του βασικού μάρτυρα Δημήτρη Λιότσιου, η συνεδρίαση στη δίκη για το Μάτι, με τον πραγματογνώμονα να καταθέτει πως δέχθηκε παρεμβάσεις για την αλλαγή του πορίσματός του.

Η διαδικασία ξεκίνησε με μια καθυστέρηση καθώς υποβλήθηκε αίτημα από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων να τους χορηγηθούν τα πρακτικά όλων των συνεδριάσεων, οι οποίες έχουν γίνει μέχρι και σήμερα.

Οι δικαστές συσκέφτηκαν επ’ αυτού και απάντησαν ότι θα τους ενημερώσουν επί του αιτήματος αυτού στη επόμενη συνεδρίαση, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Μαρτίου.

Στην ίδια συνεδρίαση ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος θα απαντήσει και στις ερωτήσεις του τελευταίου δικηγόρου υποστήριξης της κατηγορίας ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν οι ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

Κατά τη σημερινή κατάθεσή του, ο πραγματογνώμονας επισήμανε και τα κενά τα οποία υπήρξαν τόσο στην πρόληψη όσο και στη διαχείριση από την ώρα της εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Δίκη για το Μάτι: “Εγκληματική η εγκατάλειψη του πόστου από τον διοικητή εναέριων μέσων” είπε ο κ. Λιότσιος

Όπως έγραψε το dikastiko.gr, στην έκτη κατάθεσή του κ. Λιότσιος δέχθηκε ερωτήσεις από τους δικηγόρους των συγγενών των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς, αναφέροντας πως εάν ισχύει πως ο τότε διοικητής εναέριων μέσων εγκατέλειψε το πόστο του «είναι εγκληματικό».

Δικηγόρος: Κύριε μάρτυρα σήμερα φοβάστε για την επαγγελματική σας σταδιοδρομία και τη ζωή σας;

Λιότσιος: Βεβαίως φοβάμαι, έχω απειληθεί για αυτό. Βέβαια η κρίση μου και η κατάθεση μου δεν επηρεάζονται από αυτά τα πράγματα.

Ερωτώμενος για το ζήτημα του τότε διοικητή των εναέριων μέσων Γ. Πορτοζούδη που φέρεται να εγκατέλειψε το πόστο του όταν η φωτιά έφτανε στο Μάτι, ο μάρτυρας απάντησε πως αν ισχύει κάτι τέτοιο είναι εγκληματικό.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του υποστήριξε πως τα ελικόπτερα της ελληνικής αστυνομίας που διαθέτουν και θερμικές κάμερες, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό ανθρώπων στη θάλασσα και στη διαδικασία διάσωσης, ενώ τόνισε πως εκείνη την ημέρα μόνο το αεροδρόμιο της Ελευσίνας έκλεισε λόγω των ανέμων.

Ο πραγματογνώμονας ρωτήθηκε σχετικά με τη ρυμοτομική διάταξη της περιοχής, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως μη ορθή από το Δημόσιο, κι εξήγησε πως «στο σχέδιο δασών του πυροσβεστικού σώματος δεν αναφέρονται ως αυθαίρετες οι περιοχές αυτές. Σίγουρα υπήρχαν κάποια κομμάτια, απόκρημνα και δαιδαλώδη και κάποιες προβληματικές περιοχές. Δεν σημαίνει κάτι αυτό. Το πυροσβεστικό σώμα ξέρει και αναλόγως κινείται».

dikastiko.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα