22/02/202111:24

Τσεσμέ: Πλέει ανάμεσα σε Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο για υδρογραφικές έρευνες

Μέσα στην περιοχή που η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι θα γίνουν υδρογραφικές έρευνες βρίσκεται το πλοίο Τσεσμέ του τουρκικού πολεμικού ναυτικού – Παρακολουθείται διακριτικά από σκάφος του Λιμενικού

Εντός της θαλάσσιας περιοχής στο Κεντρικό Αιγαίο όπου ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν υδρογραφικές έρευνες μέχρι τις 2 Μαρτίου πλέει από το βράδυ της Κυριακής το πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού «Τσεσμέ».

Αυτή την ώρα, περίπου 10:30 το πρωί της Δευτέρας, το Τσεσμέ έχει συμπληρώσεις 12 ώρες συνεχούς πλου εντός της περιοχής ερευνών που ορίστηκε με την παράνομη Navtex 0122/21 που εκδόθηκε από τον παράκτιο σταθμό της Σμύρνης. Όπως πληροφορείται το protothema.gr, το τουρκικό Τσεσμέ βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της περιοχής ερευνών που αποτυπώνεται στον παρακάτω χάρτη.

χαριτσ2

Το Τσεσμέ, κινείται δηλαδή ανάμεσα στην Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο. Σε διεθνή ύδατα μεν, αλλά σε μια περιοχή που η μοναδική αρμόδια αρχή για την αδειοδότηση ερευνών στην στήλη ύδατος είναι η ελληνική κυβέρνηση. Παρατύπως και χωρίς κανενός είδους αδειοδότηση από την Αθήνα, το πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού βρίσκεται εντός της περιοχής όπου έχει ανακοινωθεί η διενέργεια υδρογραφικών ερευνών.

Κοντά στο τουρκικό Τσεσμέ δεν βρίσκονται πολεμικά πλοία, ούτε από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ούτε από τον τουρκικό στόλο. Το τουρκικό υδρογραφικό πλοίο παρακολουθείται διακριτικά από σκάφος του Λιμενικού, στο οποίο έχει ανατεθεί η αποστολή.

Το τουρκικό υδρογραφικό πλοίο Τσεσμέ κινείται με χαμηλή ταχύτητα περίπου 5-6 κόμβων. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι περίπου πέντε μποφόρ. Από τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών δεν υπάρχει επιβεβαίωση αν πράγματι το τουρκικό Τσεσμέ πραγματοποιεί υδρογραφικές έρευνες και τι είδους είναι οι συγκεκριμένες εργασίες.

Τι θα κάνει το «Τσεσμέ»;

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι οδηγίες έχει το πλήρωμα του σκάφους που μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής κινούνταν με χαμηλή ταχύτητα γύρω από την Ιμβρο. Τι θα κάνει το «Τσεσμέ»; Θα μείνει σε απόσταση από την παρανόμως δεσμευμένη περιοχή ερευνών που εκτείνεται σε μια ζώνη δυτικά της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου και ανατολικά της Σκύρου; Θα κάνει κάποιου είδους υδρογραφικές εργασίες στη στήλη ύδατος; Θα προσπαθήσει το πλήρωμά του να κάνει έρευνες στην υφαλοκρηπίδα, μόλις 7 μίλια από τις ακτές της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου; Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στο ελληνικό διάβημα για τις υδρογραφικές εργασίες του «Τσεσμέ», αρκέστηκε να απαντήσει ότι δεν σχεδιάζονται έρευνες στην υφαλοκρηπίδα. Μπορεί όμως να να θεωρηθούν αξιόπιστες οι διαβεβαιώσεις, με δεδομένη την τουρκική συμπεριφορά των τελευταίων μηνών; Από τι θα εξαρτηθεί η πιθανή έναρξη των υδρογραφικών εργασιών των Τούρκων; Θα «βαφτίσουν» προκλητική την προγραμματιζόμενη μετάβαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο Αμπού Ντάμπι, όπου έχει ήδη καταπλεύσει η φρεγάτα «Υδρα» με αφορμή την έκθεση «IDEX» και θα επιχειρήσουν να εμφανίσουν την έναρξη ερευνών στο κεντρικό Αιγαίο ως… δικαιολογημένη αντίδρασή τους; Θα αρκεστεί η Aγκυρα να καταγράψει τη διεκδίκησή της για ανάληψη της δικαιοδοσίας ανατολικά του 25ου μεσημβρινού που διέρχεται από το κέντρο του Αιγαίου; Η περιοχή ερευνών που οι Τούρκοι προειδοποίησαν ότι θα κινηθεί το «Τσεσμέ» εκτείνεται μόλις 7 μίλια από τη Λήμνο και τον Αγιο Ευστράτιο και καταλήγει περίπου 10 μίλια ανατολικά της Σκύρου. Με αυτή τη μέθοδο η Αγκυρα επαναλαμβάνει εμμέσως ότι δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας για αιγιαλίτιδα ζώνη 12 ναυτικών μιλίων γύρω από τα νησιά, όπως προβλέπει η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Το ακόμη πιο πονηρό της τουρκικής κίνησης με το «Τσεσμέ» είναι ότι η περιοχή όπου έχουν δηλώσει πως θα διενεργηθούν υδρογραφικές έρευνες τέμνει τον 25ο μεσημβρινό που, κατά τους Τούρκους, θα έπρεπε να είναι το όριο για την διχοτόμηση του Αιγαίου σε δύο ζώνες έρευνας και διάσωσης. Η Αγκυρα προσπαθεί να διεκδικήσει για λογαριασμό της την περιοχή ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, αξιώνει δηλαδή να αποκτήσει τον έλεγχο για επιχειρήσεις Search And Rescue (SAR) στο μισό Αιγαίο! Ο 25ος μεσημβρινός τέμνει τον Αγιο Ευστράτιο. Η περιοχή που έχουν δηλώσει οι Τούρκοι ότι θα κινηθεί το σκάφος τους για έρευνες είναι προσεκτικά σχεδιασμένη ώστε να περιλαμβάνει περιοχή -σε διεθνή ύδατα- ανατολικά αλλά και δυτικά του 25ου μεσημβρινού, δηλαδή εκεί όπου ακόμη και οι Τούρκοι αναγνωρίζουν ότι αποκλειστικά δικαιώματα για επιχειρήσεις SAR έχει η Ελλάδα. Ακόμη όμως και γι’ αυτή τη ζώνη δυτικά του 25ου μεσημβρινού οι Τούρκοι καταχρηστικά έδωσαν άδεια στο «Τσεσμέ» για τη διενέργεια υδρογραφικών ερευνών.

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα