Τσιόδρας: Η μάσκα παραμένει ως εθελοντική επιλογή – Τι είπε για τα παιδιά
Η χρήση της μάσκας θα παραμείνει ως μία συνειδητή ελεύθερη επιλογή εθελοντική, με έμφαση σε κάποια σημεία όπως νοσοκομεία, ιατρεία, φαρμακεία ωστόσο σταδιακά σε ανθρώπους χαμηλού κινδύνου όπως παιδιά για παράδειγμα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται, επεσήμανε ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας.
Αφορμή για τις παραπάνω δηλώσεις, αποτελεί το 21ο πανελλήνιο συνέδριο λοιμώξεων που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Caravel 5 έως 8 Μαΐου, όπου ο καθηγητής Τσιόδρας με ομάδα επιστημόνων, έδωσαν σήμερα Πέμπτη σχετική συνέντευξη Τύπου.
Ο κ. Τσιόδρας κατέθεσε το παράδειγμα της νότιας Κορέας πριν μερικά χρόνια, όπου εξαιτίας του ιού Mers, είχαν καταγραφεί 40 νεκροί, με αποτέλεσμα η μάσκα να εξακολουθεί να αποτελεί επί μακρόν, πρώτη γραμμή οχυρού.
Σε ερώτηση αναφορικά με τις παραλλαγές, ο κύριος Τσιόδρας τόνισε ότι ο κορωνοϊός σίγουρα θα προσπαθήσει να ξεφύγει όπως ήδη καταγράφονται λοιμώξεις στην Αμερική αλλά θα έχει ενδεχομένως χαμηλότερη λοιμογονικότητα και θνητότητα θα είναι όμως πιο μεταδοτικός από την Όμικρον.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου, ο καθηγητής ανέφερε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να έχουμε ένα νέο εμβόλιο σε ένα εύλογο προσεχές διάστημα, ωστόσο από την πλευρά του ο καθηγητής και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας λοιμώξεων, Νίκος Σύψας, τόνισε ότι «μπορούμε να έχουμε σε τρεις μήνες ένα νέο εμβόλιο mRNA – μοριακής τεχνολογίας».
Πρόσθεσε ακόμη, ότι «θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι θα έχουμε νέες μεταλλάξεις αλλά δεν ξέρουμε πόσο μεταδοτικές θα είναι αυτές».
Αναφερόμενος στο lockdown της Σαγκάης ο καθηγητής Τσιόδρας, υπογράμμισε ότι «παρότι μιλάμε για την Κίνα, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων ανθρώπων, η μετάλλαξη αυτή είναι υπερμεταδοτική όπως είναι η Όμικρον και σε μεγάλο βαθμό οι πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια μοριακής τεχνολογίας πράγμα που σημαίνει, ότι η ανοσία τους είναι λιγότερο αποτελεσματική.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το σύνδρομο post Covid, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι χρειάζεται να επενδύσουμε σε μία στρατηγική για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα των ασθενών και ήδη ετοιμάζεται σχετικός αλγόριθμος.
Μιλάμε πάντα για σύνδρομο post Covid, όταν τα συμπτώματα επιμένουν ακόμη και μετά από 12 εβδομάδες νόσησης. Όπως τόνισαν οι καθηγητές στη διάρκεια της συνέντευξης Tύπου, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, ένα από τα κυρίαρχα θέματα επιστημονικής συζήτησης, παραμένει η λοίμωξη Covid 19.
Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο σύνδρομο post Covid, ενώ θα αναλυθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού καθώς και ο ρόλος του λοιμωξιολόγου, στη διαχείριση υγειονομικών κρίσεων. Το πρόβλημα των πολύανθεκτικών μικροβίων δεν έχει πάψει να απασχολεί το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας.
Θα συζητηθούν επίσης, οι πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες για τα νοσοκομειακά στελέχη θα επισημανθούν οι τρόποι και η ανάγκη εντατικής επιτήρησης της κατανάλωσης αντιμικροβιακών εν μέσω της πανδημίας.
Εξάλλου, εκτός από τον Sars-Cov-2, θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά και σε άλλες σοβαρές ιογενείς λοιμώξεις, που μπορούν να οδηγήσουν στην μονάδα εντατικής θεραπείας.
Το συνέδριο θα τιμήσει με την παρουσία της και θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών η πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου.
cnn.gr