28/12/202215:01

Τσουνάμι κρουσμάτων κορωνοϊού κατακλύζει την Κίνα- Παγκόσμια ανησυχία και δραματικές εικόνες σε νοσοκομεία

Μεγάλη είναι η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Κίνα και την παντελή «έλλειψη» αξιόπιστων, διαφανών δεδομένων».

Πάντως, η πρόσφατη ξαφνική χαλάρωση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων την οποία αποφάσισε η κινεζική κυβέρνηση υπό το βάρος των διαδηλώσεων, προκάλεσε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ενώ η ζήτηση ανιικών και αντιβιοτικών φαρμάκων έφτασε στα ύψη.

Kατακλύζονται τα νοσοκομεία

Νοσοκομεία και γραφεία έχουν κατακλυστεί στην Κίνα και οι εικόνες που κυκλοφορούν στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης δείχνουν το απόλυτο χάος. Βίντεο που δημοσιεύτηκε από έναν πατέρα στη νότια πόλη Γκουανγκζού και αναδημοσιεύει η Washington Post δείχνει κουρασμένα μέλη της οικογένειας να περιμένουν με μικρά παιδιά στους διαδρόμους του Ιατρικού Κέντρου Γυναικών και Παιδιών του Γκουανγκζού. Ο άνδρας εξήγησε ότι ήταν εκεί 10 ώρες.

Εντωμεταξύ ουρές σχηματίζονται μέσα και έξω από το τμήμα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων. Το προσωπικό του νοσοκομείου Huaxi, στη νοτιοδυτική κινεζική πόλη Chengdu, δήλωσε ότι δεν έχουν ξαναδεί τόσες πολλές εισαγωγές ασθενών εδώ και 30 χρόνια. «Κάνω αυτή τη δουλειά εδώ και 30 χρόνια και αυτή η περίοδος είναι η πιο πολυάσχολη που έχω γνωρίσει ποτέ», δήλωσε στην Guardian ένας οδηγός ασθενοφόρου έξω από το νοσοκομείο.

«Σχεδόν όλοι οι ασθενείς έχουν Covid», δήλωσε ένα μέλος του φαρμακευτικού προσωπικού του τμήματος επειγόντων περιστατικών.

Το νοσοκομείο δεν έχει αποθέματα φαρμάκων ειδικά για το Covid και αντ’ αυτού παρέχει απλώς φάρμακα για συγκεκριμένα συμπτώματα, όπως ο βήχας, πρόσθεσε.

Η Κίνα ανέφερε τρεις νέους θανάτους μέχρι στιγμής από τη Δευτέρα. Μολαταύτα, κατά τις επίσημες στατιστικές για το επταήμερο ως προχθές Δευτέρα, επήλθε μόλις ένας θάνατος εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19. Η ανησυχία ειδικών και πολιτών για την αξιοπιστία των δεδομένων εντείνεται, καθώς δεν έχουν καμιά σχέση με την εμπειρία άλλων χωρών, με πολύ μικρότερους πληθυσμούς, αφού άνοιξαν ξανά τις οικονομίες τους.

Περιορισμοί στους Κινέζους ταξιδιώτες

Η ταχύτητα με την οποία καταργήθηκαν οι κανόνες για το Covid έχει αφήσει το εύθραυστο σύστημα υγείας της Κίνας καταβεβλημένο και ώθησε τις χώρες σε όλο τον κόσμο, οι οποίες ζουν εδώ και καιρό με τον ιό, να εξετάσουν το ενδεχόμενο ταξιδιωτικών περιορισμών για τους Κινέζους επισκέπτες.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην επιβολή νέων μέτρων στους ταξιδιώτες από την Κίνα ενώ η Ιαπωνία, η Ινδία και η Μαλαισία ανακοίνωσαν ήδη μέσα στις τελευταίες 24 ώρες ότι λαμβάνουν μέτρα για αυτούς τους ταξιδιώτες

Το Τόκιο ανακοίνωσε πως όλοι οι ταξιδιώτες που αφίκνυνται από την Κίνα θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τεστ για τον SARS-CoV-2. Η Κουάλα Λουμπούρ ανακοίνωσε πως θα λάβει νέα μέτρα ιχνηλάτησης και επιτήρησης.

ethnos.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα