Β. Κόσοβο: Τρόφιμα τέλος, ανθρωπιστική καταστροφή βλέπουν οι Σέρβοι
01/01/197002:00

Β. Κόσοβο: Τρόφιμα τέλος, ανθρωπιστική καταστροφή βλέπουν οι Σέρβοι

[ad_1]

Στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία, παρατηρούνται ελλείψεις βασικών αγαθών. Στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες σε αλεύρι, γάλα, λάδι, ζάχαρη, φρούτα και λαχανικά, αναφέρουν σερβικές κυβερνητικές πηγές.

Ο υπουργός Εμπορίου της Σερβίας Ράσιμ Λιάγιτς δήλωσε στην δημόσια τηλεόραση-RTS ότι τα αποθέματα τροφίμων στους τέσσερις σερβικούς δήμους του Κοσόβου θα εξαντληθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ελλείψεις υπάρχουν, επίσης, σε παιδικές τροφές και φάρμακα. Οι σερβικές αρχές προειδοποιούν ότι, αν δεν αρθούν οι δασμοί ύψους 100% που επέβαλε η Πρίστινα για τα εμπορεύματα από την Σερβία, στο βόρειο Κόσοβο θα συντελεστεί ανθρωπιστική καταστροφή.

Τα περισσότερα καταστήματα στους σερβικούς δήμους στο Κόσοβο προμηθεύονται προϊόντα από την Σερβία. Με τους δασμούς που επιβλήθηκαν τον Νοέμβριο του 2018, η εισαγωγή τους κατέστη οικονομικά ασύμφορη ενώ οι επιχειρήσεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου της αστυνομίας του Κοσόβου, που ξεκίνησαν στα τέλη Μαΐου κατά μήκος των διοικητικών συνόρων με την Σερβία, διέκοψαν κάθε δυνατότητα εισόδου σερβικών προϊόντων.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ράμους Χαραντινάι, σχολιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τους ισχυρισμούς του Βελιγραδίου περί «ανθρωπιστικής καταστροφής», υποστήριξε ότι πρόκειται για σκηνοθετημένη κατάσταση με στόχο να προκληθεί το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα.

Ο Χαραντινάι υποστήριξε ότι υπάρχει σενάριο που προβλέπει την απόσυρση των ειδών πρώτης ανάγκης από τα καταστήματα στους τέσσερις σερβικούς δήμους ώστε η κατάσταση να εμφανισθεί ως ανθρωπιστική κρίση. Δημοσιεύματα του Τύπου στην Πρίστινα αναφέρουν ότι η απόσυρση από τα ράφια βασικών αγαθών αποφασίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, σε συνάντηση των πολιτικών εκπροσώπων των Σέρβων στο Κόσοβο με καταστηματάρχες όπου συμμετείχε και στέλεχος της σερβικής κυβέρνησης.

AΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα