Βγαίνει στη θάλασσα σήμερα το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» – News.gr
20/06/201909:36

Βγαίνει στη θάλασσα σήμερα το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» – News.gr

[ad_1]

Θα γίνει τελετή απόπλου παρουσία του Υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ – Οι Τούρκοι «παίζουν» ξανά με Αμμόχωστο

Απτόητη η Τουρκία, συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το sigmalive.

Στις 12.00 θα αποχαιρετήσει στο πλαίσιο τελετής, παρουσία του Υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, το δεύτερο γεωτρύπανο, το αποκαλούμενο Γιαβούζ, το οποίο αρχές Ιουλίου θα προχωρήσει σε γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχή που έχει αδειοδοτήσει το ψευδοκράτος.

Παράλληλα η Τουρκία θα πραγματοποιήσει σήμερα ναυτική άσκηση με πυρά στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και στο Καστελόριζο.

Οι Τούρκοι «παίζουν» ξανά με Αμμόχωστο

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα επιχειρεί και πάλι παιχνίδια με την Αμμόχωστο, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά και λαμβάνει αποφάσεις για μέτρα ως απάντηση στις ενέργειές της σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ανακοινώσεις για την Αμμόχωστο παράλληλα με την προβολή του θέματος του δείπνου Αναστασιάδη – Οζερσάι (το οποίο πραγματοποιήθηκε πριν από 15 ημέρες), αποτελούν κινήσεις από τουρκικής πλευράς που εμφανώς δείχνουν προσπάθεια να στραφεί η προσοχή εκτός των μέτρων της ΕΕ κατά της Τουρκίας σύμφωνα με το philenews.com.

Η απόφαση που έλαβε το κατοχικό καθεστώς και ανακοινώθηκε από τον Κουντρέτ Οζερσάι ήταν με τη σύμφωνη γνώμη της Άγκυρας, όπως παραδέχθηκε ο Ερσίν Τατάρ. Πρόκειται, όπως επισημαίνεται από τα κατεχόμενα, για μονομερείς αποφάσεις οι οποίες δεν είναι υπό διαπραγμάτευση με την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Η τουρκική πλευρά ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προχωρήσει σε πρώτη φάση σε μια καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου και γι’ αυτό θα απευθύνει ανοικτή πρόσκληση για συμμετοχή εμπειρογνωμόνων.

Πρόθεση του κατοχικού καθεστώτος είναι να διερευνήσει εάν τα ακίνητα εντός της κλειστής περιοχής ανήκουν σε Ελληνοκύπριους ή στο ΕΒΚΑΦ. Θέση της τουρκικής πλευράς είναι πως μεγάλο μέρος της περιοχής είναι ιδιοκτησία των Βακουφίων. Γι’ αυτό και στις τοποθετήσεις που έχουν γίνει από τουρκοκυπριακής πλευράς γίνεται αναφορά για δικαιώματα των παλιών κατοίκων. Η καταγραφή των περιουσιών σχετίζεται και με την εξέταση υπόθεσης στο ΕΔΑΔ η οποία αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς ακινήτων στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου και το κατά πόσο υπάρχει δικαιοδοσία από μέρους του ΕΒΚΑΦ.

Οι αποφάσεις αυτές δεν είναι άσχετες με τις προσεχείς «εκλογές» στα κατεχόμενα και την υποψηφιότητα Κουντρέτ Οζερσάι. Εκτιμάται ότι ο Οζερσάι χρησιμοποιεί την Αμμόχωστο ως όπλο εναντίον του Ακιντζί αλλά την ίδια ώρα για να δημιουργήσει ενδιαφέρον για επενδύσεις από πλευράς Τουρκίας. Με το μήνυμα μάλιστα να απευθύνεται προς φίλους του Ερντογάν.

Η Λευκωσία θα προχωρήσει σε ενημέρωση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, υποδεικνύοντας τις προσπάθειες που είχαν γίνει στο παρελθόν προς την κατεύθυνση του ανοίγματος της Αμμοχώστου.

Σχετικά Tags
Τουρκία Κύπρος Καστελόριζο

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα