Χωρίς εισφορές οι αποζημιώσεις για συμπληρωματική εργασία
03/07/201920:17

”Βόμβα” στο κόστος εργασίας όλης της οικονομίας βάζει η πολιτική …

[ad_1]

Του Δ. Κατσαγάνη

”Καταλύτη” για την αύξηση του κόστους εργασίας στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας αποτελούν οι αμοιβές στο δημόσιο, με ευθύνη της πολιτικής που άσκησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατί οι αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, κατά τις αρχές του τρέχοντος έτους, αυξήθηκαν περισσότερο σε σχέση με τις αμοιβές των εργαζομένων σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Αυτό αποκαλύπτει η έκθεση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία δημοσιεύτηκε προχθές.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  αύξησε κατά 11% τον μικτό κατώτατο μισθό για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. Η  αύξηση αυτή αφορούσε πάνω από το 1/3 των  μισθωτών των επιχειρήσεων της χώρας και σχεδόν το ¼ των μισθωτών σε όλο το φάσμα της οικονομίας (δημόσιο και ιδιωτικό).

Παρόλα αυτά, οι αμοιβές συνολικά στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία επικαλείται η ΤτΕ αυξήθηκαν μόλις κατά 0,4%, έναντι αύξησης 0,5% στο Δημόσιο.  Προφανώς, σημειώνουν αναλυτές στο Capital.gr σχολιάζοντας τα στοιχεία τα οποία δίδει στο φως της δημοσιότητας  η ΤτΕ, οι σχετικά μαζικές νέες προσλήψεις συμβασιούχων στο δημόσιο -κατά την τελευταία 5ετία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- σε συνδυασμό με την καταβολή αναδρομικών σε μερίδα των τακτικών υπαλλήλων οδήγησε στην αύξηση των μέσων αμοιβών στο δημόσιο.

Αντίθετα, δεν συνέβη σ’ αυτό το βαθμό το ίδιο στον ιδιωτικό τομέα, αν και αυτός αποτέλεσε το ”δοχείο” της κυβερνητικής απόφασης περί αύξησης του κατώτατου μισθού.

Γι΄ αυτό, φαίνεται πως είναι οι αυξήσεις στις αμοιβές του δημοσίου είναι εκείνες που “τραβάνε” προς τα πάνω το μέσο (για όλη την οικονομία) αύξησης των αμοιβών. Δεδομένης, μάλιστα, της αναμενόμενης επιβράδυνσης της αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας, η ΤτΕ προβλέπει αύξηση του μοναδιαίου κόστους εργασίας φέτος. Αναλυτές σημειώνουν πως κάτι τέτοιο αποτελεί αρνητικό σημάδι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτή είχε ως τώρα καθορισθεί, μεταξύ άλλων, από την πολιτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση της ΤτΕ, “σύμφωνα με τα διαθέσιμα εθνικολογιστικά στοιχεία, το α’ τρίμηνο του 2019 (σ.σ. κατά το οποίο ίσχυσε η αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα) οι αμοιβές ανά μισθωτό στο σύνολο της οικονομίας αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 0,4%. Ειδικότερα, στον επιχειρηματικό τομέα, βάσει του πληροφορικού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2019 υπογράφηκαν 91 νέες επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που αφορούσαν 30.104 μισθωτούς.

Από αυτές, μόνο 18 συμβάσεις προβλέπουν αυξήσεις   μισθών,   δύο   προβλέπουν μείωση, ενώ βάσει των υπολοίπων οι αποδοχές παραμένουν αμετάβλητες. Επίσης, συγκρατημένες αυξήσεις προβλέπουν και ορισμένες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.

Τέλος, στον τομέα της γενικής κυβέρνησης,   η   δαπάνη   για   αμοιβές αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,5% το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2019″.

Ποια είναι, όμως, η πρόβλεψη της ΤτΕ συνολικά για το τρέχον έτος. Στην έκθεση της επισημαίνει πως “τo 2019 οι μισθολογικές αυξήσεις στον επιχειρηματικό τομέα θα επηρεαστούν εν μέρει και από την αύξηση του νόμιμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου από 1ης Φεβρουαρίου 2019 και την ταυτόχρονη κατάργηση των αντίστοιχων υποκατώτατων αποδοχών για τους νέους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών”.

Έτσι, σύμφωνα με την ΤτΕ, “το 2019 το σύνολο των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 4%, έναντι 3,6% το 2018 (βάσει των τριμηνιαίων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ), κυρίως λόγω  της αναμενόμενης ταχύτερης ανόδου των αμοιβών ανά μισθωτό, ενώ ο αριθμός των απασχολούμενων μισθωτών θα αυξηθεί περίπου με τον ίδιο ρυθμό όπως και πέρυσι.

Καθώς η παραγωγικότητα αναμένεται να αυξηθεί με χαμηλό ρυθμό το 2019, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος θα εμφανίσει και πάλι επιτάχυνση”.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα