23/12/202018:10

Βρετανός υπουργός Υγείας: Εντοπίστηκε και δεύτερη μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Χώρα

Οι δύο επίμαχες περιπτώσεις είναι επαφές κρουσμάτων που είχαν ταξιδέψει στη Νότια Αφρική – Το προηγούμενο μεταλλαγμένο στέλεχος μεταδίδεται «με επικίνδυνο ρυθμό» – Επέκταση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε περισσότερες περιοχές της Αγγλίας

Δύο περιπτώσεις μία νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού εντοπίστηκαν στη Βρετανία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ματ Χάνκοκ.

Και οι δύο επίμαχες περιπτώσεις είναι επαφές κρουσμάτων που έχουν ταξιδέψει στη Νότια Αφρική.

«Αυτός ο ιός είναι ακόμη πιο μεταδοτικός και φαίνεται να έχει μεταλλαχθεί περισσότερο από τον νέο ιό» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Υγείας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο -πρόσθεσε- έχει θέσει σε καραντίνα τα νέα αυτά κρούσματα και θέτει περιορισμούς στα ταξίδια από τη Νότια Αφρική.

Όποιος βρισκόταν στη Νότια Αφρική το προηγούμενο δεκαπενθήμερο και οποιοσδήποτε είναι στενή επαφή με κάποιον που ήταν στη Νότια Αφρική το τελευταίο δεκαπενθήμερο πρέπει να μπει καραντίνα αμέσως, τόνισε.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ματ Χάνκοκ, μιλώντας για το προηγούμενο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, ανέφερε ότι μεταδίδεται «με επικίνδυνο ρυθμό».

Παράλληλα ανακοίνωσε επέκταση των αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων, επιπέδου 4 στην βρετανική κλίμακα.

Βάσει των ανακοινώσεων, περισσότερες περιοχές στα ανατολικά και τα νοτιοανατολικά της Αγγλίας θα μπουν περιορισμούς Βαθμίδας 4 από την επομένη των Χριστουγέννων.

«Η τρίτη βαθμίδα δεν είναι αρκετή για τον έλεγχο της νέας μετάλλαξης»

είπε ο Χάνκοκ και ανακοίνωσε ότι από τα μεσάνυχτα των Χριστουγέννων μπαίνει στη βαθμίδα 4 περιοχές όπως το Sussex, το Oxfordshire, το Suffolk, το Norfolk και το Cambridgeshire.

Μία σειρά άλλων περιοχών ανεβαίνουν στην τρίτη από τη δεύτερη βαθμίδα.

Ο Ματ Χάνκοκ ξεκίνησε λέγοντας ότι το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά και «τελειώνει σε αυτήν την εορταστική περίοδο που θα είναι πολύ διαφορετική».

«Ακριβώς όπως έχουμε εφαρμόσει ένα κλιμακωτό σύστημα, ανακαλύψαμε έναν νέο πιο μεταδοτικό στέλεχος του ιού, μια μετάλλαξη που εξαπλώνεται με επικίνδυνο ρυθμό» είπε.

Ο Χάνκοκ αναγνώρισε ότι αυτά τα μέτρα είναι δύσκολα αλλά τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 75% την περασμένη εβδομάδα και οι εισαγωγές στο νοσοκομείο είναι 1.909 την ημέρα -το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Απριλίου.

Η πολύ απότομη αύξηση των κρουσμάτων της νέας μετάλλαξης μεταφράζεται σε αυξανόμενες πιέσεις στα νοσοκομεία.

Ο αριθμός των νοσοκομειακών κλινών που καταλαμβάνουν σήμερα Covid ασθενείς σε όλη την Αγγλία πλησιάζει την κορύφωση του Απριλίου, δηλαδή περίπου 21.000, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου.

Όσον αφορά το εμβόλιο, ο Χάνκοκ είπε ότι η κυβέρνηση θα «δημοσιεύσει αύριο τα πλήρη στοιχεία για το πρόγραμμα εμβολιασμού μέχρι στιγμής».

Ο Δρ Χόπκινς, σύμβουλος σε θέματα Υγείας, είπε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο δεν θα λειτουργήσει ενάντια σε αυτά τα νέα στελέχη COVID-19.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας δήλωσε σίγουρος «θα το ξεπεράσουμε μέχρι την άνοιξη». Τόνισε όμως ότι οι πολίτες πρέπει να αντιστέκονται στον πειρασμό και να αποφεύγουν να βλέπουν ανθρώπους που δεν χρειάζεται.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα