17/10/202320:04

Βυζαντινή & παραδοσιακή μουσική στο Ελληνικό Ωδείο Πύργου

 Βυζαντινή & παραδοσιακή μουσική

στο Ελληνικό Ωδείο Πύργου

Για μια χρονιά ακόμη συνεχίζεται από το Ελληνικό Ωδείο Πύργου η επιτυχημένη λειτουργία της ΣΧΟΛΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ η οποία ανήκει στις αναγνωρισμένες από το κράτος σχολές.

          Το μάθημα της Βυζαντινής Μουσικής,  εκτός από τη Θεωρία και την Πράξη,  περιλαμβάνει την Ιστορία της Βυζαντινής Μουσικής, Λειτουργική, Μετρική, Τυπικό και Υμνολογία, καθώς και Απαγγελία Εκκλησιαστικών Αναγνωσμάτων. Διδάσκει ο Θεολόγος και Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αγίας Κυριακής Πύργου, Νικόλαος Παπαδημητρίου.  

           Με την ολοκλήρωση των σπουδών ο μαθητής μπορεί να αποκτήσει πτυχίο Ιεροψάλτου και Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής αναγνωρισμένο από το κράτος,  δίνοντας εξετάσεις σε εγκεκριμένη Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ελληνικού Ωδείου.

Επίσης, στα πλαίσια της ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ παραδίδονται μαθήματα στα  παραδοσιακά όργανα Βιολί, Κλαρίνο, Λαούτο, Κρουστά  & Τραγούδι. Οι σπουδαστές έρχονται σε επαφή – γνωριμία  με τον πλούτο της Παραδοσιακής μας μουσικής καθώς η ύλη επιλέγεται με ανθρωπολογικά και εθνομουσικολογικά κριτήρια που συνδέονται άρρηκτα με τα τοπικά μουσικά ιδιώματα, διατηρώντας την εθνική μας μνήμη και συνείδηση. Υπεύθυνος Σχολής είναι  ο τ. Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού και καταξιωμένος καθηγητής & σολίστ Παραδοσιακής Μουσικής Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Αναγνωστόπουλος, όπου διδάσκει παραδοσιακό Βιολί και Τραγούδι. Μαθήματα παραδίδουν: Στα παραδοσιακά κρουστά ο Κωνσταντίνος Λαφτσίδης, καθηγητής βυζαντινής μουσικής  και πτυχιούχος του τμ.Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής ΑΤΕΙ Ηπείρου, στο λαούτο ο Περικλής Ζήσης επίσης πτυχιούχος ΑΤΕΙ Ηπείρου, ενώ στο παραδοσιακό κλαρίνο ο Κώστας Τσαρουχάς, νέος ταλαντούχος μουσικός.

   Ακόμη λειτουργούν τα ερασιτεχνικά χορωδιακά τμήματα του εργαστηρίου Βυζαντινής-Εκκλησιαστικής μουσικής, το ένα για  παιδιά και εφήβους και το δεύτερο για ενήλικες, καθώς και το τμήμα παραδοσιακής ορχήστρας.

Η συγκρότηση ενός παιδικού Βυζαντινού χορού θα αποτελέσει κίνητρο για την προσέλκυση και παρότρυνση κι άλλων παιδιών για να ασχοληθούν με τη Βυζαντινή μουσική.  

           Στο τμήμα ενηλίκων θα συμμετάσχουν όσοι τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη στην Εκκλησιαστική -Βυζαντινή Μουσική και θέλουν να ασχοληθούν με αυτήν, καθώς και στην Παραδοσιακή Ορχήστρα όσοι μπορούν να ανταποκριθούν μουσικά σε αυτό το κάλεσμα. 

Η ΠΑΤΡΩΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ!

Πληροφορίες-εγγραφές στη γραμματεία του Ωδείου   κάθε απόγευμα 5 – 9 μ.μ. &

Σάββατο 10π.μ.-1μ.μ.

 τηλ.: 26210-33179

https://www.facebook.com/elliniko.odeio.pyrgou

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα