28/10/202318:46

Ξεκινά γονιδιακός έλεγχος για τα δύο βρέφη στην Κάτω Αχαΐα – Ένας θάνατος σε αυτή την ηλικία πάντα είναι ένας γρίφος» λέει ο ιατροδικαστής Δ. Γαλεντέρης

Εισαγγελική παρέμβαση για τα αναπάντητα ερωτηματικά που προκαλεί ο θάνατος δύο παιδιών της ίδιας οικογένειας στην Κάτω Αχαΐα, σε διάστημα ενός χρόνου. Πρόκειται για βρέφη 19 ημερών και δύο μηνών που πέθαναν σε διάστημα 15 μηνών. Από τις ιστοπαθολογικές εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη η σορός του 19 ημερών βρέφους, το οποίο έχασε τη ζωή του το 2022, προκύπτει ότι ο θάνατος του βρέφους τότε οφείλεται σε παθολογικά αίτια και συγκεκριμένα σε λοίμωξη του αναπνευστικού. «Εγώ δεν θα βιαζόμουν. Θέλω να περιμένω και τα αποτελέσματα του γονιδιακού ελέγχου για να δούμε αν όντως ήταν αυτή η αιτία θανάτου» επισημαίνει ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης, μιλώντας στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις έξι» της ΕΡΤ, με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Νίνα Κασιμάτη.

https://www.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2023/tv/news-themata-oktovrios/20231028-ERTSK-STAMOU-GALEDERIS-VREFI.mp4&bgimg=https://www.ert.gr/themata/photos/2023/10/20231028-ERTSK-STAMOU-GALEDERIS-VREFI.jpg

Φαίνεται πως έχουμε μια πρώτη εικόνα από τη νεκροψία νεκροτομή στην οποία υποβλήθηκαν οι σοροί των δύο βρεφών. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από τις ιστοπαθολογικές εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη η σορός του 19 ημερών βρέφους, το οποίο έχασε τη ζωή του το 2022, προκύπτει ότι ο θάνατος του βρέφους τότε οφείλεται σε παθολογικά αίτια και συγκεκριμένα σε λοίμωξη του αναπνευστικού, ενώ καθαρές φαίνεται πως είναι και οι τοξικολογικές εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη η σορός του βρέφους. Αναμένεται να ληφθεί δείγμα και από το βρέφος, το οποίο έχασε τη ζωή του πριν από περίπου μία εβδομάδα, σε ηλικία δύο μηνών.

Σε εξέλιξη είναι και γονιδιακός έλεγχος από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών και τον ιατροδικαστή που έχει αναλάβει τη διερεύνηση των συγκεκριμένων υποθέσεων, προκειμένου να εξακριβωθεί αν υπάρχει ενδεχομένως κάποιο γενετικό πρόβλημα το οποίο να συνδέεται με τους θανάτους των δύο παιδιών.

Έχει παρέμβει ήδη ο Εισαγγελέας Εφετών Πατρών προκειμένου να δώσει εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ώστε να εξακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τα δύο βρέφη. Έχουν καταθέσει ήδη η 23χρονη μητέρα αλλά και η γιαγιά των παιδιών. Η ίδια γιαγιά μάλιστα έχει πει ότι η μητέρα δεν φαίνεται να έχει κάποια εμπλοκή στην όλη υπόθεση. Υπήρξε μια παρανόηση σχετικά με αυτό, καθώς είναι μια δύσκολη περίπτωση, ένα δύσκολο οικογενειακό περιβάλλον.

Το είχε επισημάνει και το «Χαμόγελο του Παιδιού», το οποίο είχει κληθεί να παρέμβει στη συγκεκριμένη οικογένεια από όταν η 23χρονη μητέρα ήταν η ίδια παιδί, ήταν 15 χρονών και φέρεται να ζούσε σε ένα κακοποιητικό περιβάλλον.

Δημήτρης Γαλεντέρης, Ιατροδικαστής: «Με τον γονιδιακό θα είμαστε σίγουροι αν υπάρχει κάποιο νόσημα ιδιαίτερο από πίσω ή όχι»


«Ένας θάνατος σε αυτή την ηλικία πάντα είναι ένας γρίφος. Πάντα θέλει διερεύνηση και πάντα πρέπει να καλύψουμε πραγματικά όλα τα κεφάλια πιθανού θανάτου. Πιθανές αιτίες θανάτου δηλαδή. Θα πρέπει να αποκλείσουμε οπωσδήποτε αν υπάρχει εγκληματική ενέργεια και φυσικά να δούμε αν ο θάνατος οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Τι είδους παθολογικά είναι αυτά, δηλαδή αν είναι κάποιο συγγενές νόσημα ή κάποιο γονιδιακό νόσημα ή εν τέλει είναι κάποια παθολογική αιτία που προέκυψε μετά τη γέννηση» διευκρίνισε ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης.

Όταν του επισημάνθηκε πως «Το πρώτο παιδί σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κατέληξε από λοίμωξη του αναπνευστικού» απάντησε:

«Η ιστοπαθολογική απέδειξε ότι υπάρχει λοίμωξη αναπνευστικού. Εγώ δεν θα βιαζόμουν. Θέλω να περιμένω και τα αποτελέσματα του γονιδιακού για να δούμε αν όντως ήταν αυτή η αιτία θανάτου. Γιατί μια λοίμωξη αναπνευστικού θα πρέπει να εμφανιστεί, να εξελιχθεί, να επεκταθεί και να προκαλέσει θάνατο. Δηλαδή θέλει χρόνο και θέλει και να προκαλέσει βλάβες. Συνεπώς, μπορεί να υπάρχει και να είναι η αιτία θανάτου, μπορεί όμως και να μην είναι».

Όπως επισήμανε: «Θεωρώ ότι αφού ολοκληρωθεί ο γονιδιακός έλεγχος, δηλαδή αφού κλείσει και αυτό το κεφάλαιο, γιατί είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο σε αυτές τις ηλικίες, θα μπορέσουμε να καταλήξουμε στην αιτία θανάτου και να είμαστε σίγουροι αν υπάρχει κάποιο νόσημα ιδιαίτερο από πίσω ή όχι».

Ρεπορτάζ: Κώστας Στάμου

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα