07/06/202115:52

Δήμος Πύργου: Υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο για την «Αστική ανάπλαση ιστορικού κέντρου Πύργου» – Παν. Aντωνακόπουλος: «Ξεκινά μια νέα πραγματικότητα έργων»- Δείτε πως θα αλλάξει η κεντρική πλατεία της πόλης (Photos)

Υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο για την «Αστική ανάπλαση ιστορικού κέντρου Πύργου»
– Παν. Aντωνακόπουλος: «Ξεκινά μια νέα πραγματικότητα έργων»
Το μεγάλο έργο που αφορά στην «Αστική ανάπλαση ιστορικού κέντρου Πύργου», αρχικού προϋπολογισμού 2.680.000 ευρώ, ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης αφού η Δευτέρα (7/6) ήταν η ημέρα υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο κατασκευαστή, την εταιρεία «Τεχνική Ανάπτυξη ΑΤΕΒΕ».
Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο στον Πύργο, κι όπως τόνισε ο δήμαρχος Παναγιώτης Αντωνακόπουλος:
«Είναι μια σημαντική στιγμή για την πόλη μας, αφού υπογράφουμε τη σύμβαση κατασκευής ενός μεγάλου και σημαντικού έργου που έχει να κάνει με την «Αστική ανάπλαση ιστορικού κέντρου Πύργου». Ένα έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 2.680.000 ευρώ, που μετά τις εκπτώσεις ανέρχεται στα 1.800.000 ευρώ.
Αυτό το έργο είναι επίσης και ένα παράδειγμα που αποδεικνύει δυστυχώς τις χρονοβόρες διαδικασίες που μεσολαβούν μέχρι να φτάσουμε στη στιγμή της υπογραφής της σύμβασης. Αυτό το τονίζω για όσους κάνουν συστηματικά ότι δεν γνωρίζουν τον απρόβλεπτο και παράλογο πολλές φορές χρόνο που χρειάζεται μέχρι να εγκατασταθεί ο εργολάβος.
Χρειάστηκαν στην προκειμένη περίπτωση χρόνια για να γίνει η ολοκλήρωση των διαδικασιών. Παρόλο που οι ίδιοι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν τη νομοθεσία προσπάθησαν και να σταματήσουν το έργο, με αίολα προσχήματα.
Το έργο ακολούθησε όλες τις διαδικασίες έγκρισης κι ένταξης, ενώ το ότι είναι σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα είναι ένας ακόμη δείκτης ασφαλείας ότι οι διαδικασίες έχουν τηρηθεί στο έπακρον. Αυτό είχε γίνει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, κι αποδεικνύουμε ότι υπάρχει συνέχεια της διοίκησης.
Εμείς παραλάβαμε το έργο στη φάση της δημοπράτησης, ολοκληρώσαμε τις απαραίτητες διαδικασίες, κάναμε διορθώσεις όπου χρειαζόταν, και σήμερα υπογράφουμε τη σύμβαση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της κατασκευαστικής κ. Γιώργο Μαρκογιαννάκη.
Πιστεύουμε ότι σύντομα θα ξεκινήσει η υλοποίησή του. Ένα έργο που δεν αλλάζει πολύ την όψη του κέντρου αλλά κυρίως πρόκειται για μια σαφώς απαραίτητη υποστύλωση στο Επαρχείο, στη διαμόρφωση του χώρου της εγκαταλελειμμένης σκάλας, όπως και στις άλλες σκάλες εκεί, και γενικότερα με στοχευμένες παρεμβάσεις δημιουργίας κι ανάδειξης.
Πρέπει επίσης να τονιστεί πως η μελέτη έγινε από τις δημοτικές υπηρεσίες μας και από έγκριτους επιστήμονες του Δήμου, μηχανικούς, αρχιτέκτονες, κ.τ.λ. Κι αυτό είναι μια ακόμα απόδειξη πως όποιες σκέψεις …περίεργες δεν έχουν θέση εδώ.
Η εταιρεία «Τεχνική Ανάπτυξη ΑΤΕΒΕ» με έδρα την Κοζάνη, που έχει αναλάβει την κατασκευή, είναι πολύ σοβαρή, έχει στο ενεργητικό της μεγάλα έργα, και είναι ένας δείκτης εμπιστοσύνης ότι το έργο θα αποδοθεί στο προβλεπόμενο διάστημα κι όπως πρέπει, προς χρήση των πολιτών.
Μπαίνουμε σε μια νέα πραγματικότητα έργων και στέλνουμε ένα μήνυμα: Θα προχωρήσουμε, γιατί έχουμε εντολή να προχωρήσουμε! Τα έργα θα γίνουν!
Τέλος, θέλω να συγχαρώ τις Τεχνικές Υπηρεσίες μας, τον αντιδήμαρχο και αναπληρωτή Δήμαρχο Γιάννη Αργυρόπουλο, τον αρχιτέκτονα Άρη Φιλιππόπουλο και όλο το προσωπικό που εργάστηκαν για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».
– Εκ μέρους της εταιρείας παρευρέθηκαν, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Μαρκογιαννάκης κι ο τεχνικός διευθυντής Μιχάλης Καπνουτζής. Με τον πρώτο να επισημαίνει: “Η εταιρεία μας έχει μεγάλη εμπειρία στις αναπλάσεις. H συνολική προθεσμία εκτέλεσης αυτού του έργου ορίζεται σε 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, ενώ πιστεύω ότι και με τη βοήθεια του Δήμου να τελειώσουμε και νωρίτερα».
– Με τη σειρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Αργυρόπουλος ανέφερε:
«Σήμερα ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση ενός έργου που όπως είπε και ο δήμαρχος σχεδιάστηκε και δρομολογήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Και δείχνουμε πως εμείς εδώ ήρθαμε για να χτίσουμε και να δημιουργήσουμε κι όχι να καταστρέψουμε και να αφήσουμε πίσω ότι είχε σχεδιαστεί.
Με την κατασκευή αυτού του έργου πετυχαίνουμε τη θωράκιση του λόφου του Επαρχείου στην ανατολική και δυτική πλευρά σε ότι αφορά τη στατικότητα.
Επίσης το Επαρχείο θα έχει πλέον περισσότερο φως και πράσινο. Όλα αυτά είναι πολιτισμός. Θα ανακατασκευαστούν κι οι τρεις σκάλες που περιβάλλουν το λόφο.
Θα γίνει ένα στολίδι με συνολική ανάδειξη του Επαρχείου ως «μπαλκονιού» της πόλης, ώστε να ικανοποιεί τις καλαισθητικές και περιβαλλοντικές ανάγκες των κατοίκων του Πύργου αλλά και των επισκεπτών και τουριστών, γιατί στόχος μας είναι με την επανεκκίνηση της κρουαζιέρας να έρχονται τουρίστες από το Κατάκολο και όχι μόνο, και στον Πύργο.
Ευχαριστώ τις Τεχνικές Υπηρεσίες, καθώς και τον προϊστάμενο του τμήματος μελετών και έργων κ. Φιλιππόπουλο που έδωσε τον καλύτερό του εαυτό βάζοντας σε χαρτί τις γνώσεις και την εμπειρία του για να συνταχθεί αυτή η μελέτη.
Θα υπογράψουμε και άλλες συμβάσεις το επόμενο διάστημα. Έχουμε πλέον φτάσει σε ένα σημείο που θα προχωρήσουν πολλά έργα. Που θα συνεισφέρουν σε μια νέα εικόνα, κι ένα νέο, θελκτικό, πρόσωπο τόσο για τους δημότες μας όσο και για τους επισκέπτες στην πόλη του Πύργου».

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα