19/07/202115:58

ΠΔΕ: Υπεγράφη η σύμβαση υλοποίησης της Πράξης της ΟΧΕ προβολής πολιτιστικών και τουριστικών πόρων/μνημείων και διαδρομών στον άξονα Κατακόλου – Αρχαίας Ολυμπίας

Υπεγράφη η σύμβαση υλοποίησης της Πράξης προβολής πολιτιστικών και τουριστικών πόρων/μνημείων και διαδρομών

 

   Εξαιρετικά σημαντικό βήμα, για την προβολή και προώθηση του πολιτιστικού αποθέματος της ευρύτερης περιοχής του άξονα Κατακόλου – Αρχαίας Ολυμπίας, αποτελεί η υπογραφή σύμβασης υλοποίησης του έργου «Δημιουργία Πληροφοριακού Συστήματος Προβολής Πολιτιστικών και Τουριστικών πόρων/μνημείων και διαδρομών στην ευρύτερη περιοχή του Άξονα Κατακόλου – Αρχαίας Ολυμπίας», από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλου.

Αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας προβολής και προώθησης του πολιτιστικού αποθέματος, που θα στηρίζεται σε τεχνολογίες συστημάτων διαχείρισης τελικού προορισμού (Destination Management System) και θα αποτελέσει ένα σύγχρονο μέσο ανάδειξης των αρχαιολογικών μνημείων, του πολιτιστικού πλούτου, των τουριστικών υποδομών και των αξιοθέατων της Π.Ε. Ηλείας, μέσω ενός ολοκληρωμένου συστήματος, με ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον διεπαφής.

Μέσω της εν λόγω διαδικτυακής πλατφόρμας, θα παρέχονται προηγμένες τεχνολογικά υπηρεσίες προς τους πολίτες και τους δυνητικούς επισκέπτες (Έλληνες και αλλοδαπούς) με σκοπό την ενημέρωσή τους για τα σημαντικότερα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, την ολοκληρωμένη εξυπηρέτησή τους αλλά και την ενεργό συμμετοχή τους στη δημιουργία μίας συλλογής ψηφιακού περιεχομένου, με ιστορική αλληλουχία ή θεματική συσχέτιση, απεικονίζοντας έτσι την ιστορική εξέλιξη και το ενδιαφέρον των πολιτών/επισκεπτών σχετικά με τα σημαντικά σημεία της περιοχής.

Τα σημεία ενδιαφέροντος, όπως είναι η Αρχαία Ολυμπία, ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα, η Αρχαία Ήλιδα κ.α. καθώς επίσης διάφορες θεματικές διαδρομές, όπως η διαδρομή Κατάκολο – Αρχαία Ολυμπία, θα προβάλλονται μέσω διαδραστικών χαρτών, εικονικών περιηγήσεων, τρισδιάστατων απεικονίσεων και μοντέλων, διαδραστικών βίντεο και εναέριων λήψεων με τη χρήση drones (σ.σ μη επανδρωμένων αεροσκαφών).

   Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 494.000 ευρώ που εντάσσεται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Πύργου – Κατακόλου – Αρχαίας Ολυμπίας, με  χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

    «Σκοπός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, είναι η ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου που θα μπορέσει να αποκτήσει διαχρονική πορεία και αξία, μέσα σ’ ένα πλούσιο πολιτιστικό περιβάλλον, αυτής της Χωρικής Ενότητας στην οποία εντάσσεται, κάτι που αποτελεί κύρια στοχευμένη οπτική της Π.Δ.Ε και συγκεκριμένα της Π.Ε Ηλείας», δήλωσε ο κ. Φαρμάκης, με τον κ. Γιαννόπουλο να συμπληρώνει ότι «Η εν λόγω διαδικτυακή πλατφόρμα θα δώσει στην Π.Δ.Ε και στην Π.Ε. Ηλείας τη δυνατότητα ορθολογικού αναπτυξιακού σχεδιασμού και ολοκληρωμένης προβολής και αξιοποίησης των αρχαιολογικών, πολιτιστικών και τουριστικών σημείων ενδιαφέροντος της περιοχής. Παράλληλα θα αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό εργαλείο για εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως σχολεία και πανεπιστήμια».

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα