28/04/202415:04

ΥΠΕΣ: Το χρονικό της μυστηριώδους διάρρηξης στη διεύθυνση εκλογών και οι αντιδράσεις

Φως στο μυστήριο της διάρρηξης στο γραφείο του προϊστάμενου της διεύθυνσης εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών καλούνται να ρίξουν οι αρμόδιες Αρχές, μια υπόθεση που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης που ζητεί επιμόνως απαντήσεις. Το υπουργείο Εσωτερικών κάνει λόγο για «φερόμενη διάρρηξη», ενώ από την πλευρά της η αστυνομία ανέφερε πως διεξάγεται προανάκριση, ενώ συμμετάσχει στις έρευνες και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Πρόκειται για το γραφείο του προϊστάμενου της διεύθυνσης που είναι αρμόδια και έχει την ευθύνη για τη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα και φυσικά την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων.

Τι κατήγγειλε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης

Την διάρρηξη την κατήγγειλε την Παρασκευή ο ίδιος ο διευθυντής εκλογών τα κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείο Εσωτερικών. Όπως ανάφερε σχετικά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας και ενώ απουσίαζε από το γραφείο του και κανείς άλλος δεν ήταν παρών, ένας άγνωστος παραβίασε την κλειδαριά και έσπασε το πλαίσιο της πόρτας. Από το εσωτερικό του γραφείου, όπως είπε στην κατάθεσή του την οποία επικαλείται το OPEN, δεν είδε να έχουν αφαιρέσει κάτι, αλλά τόνισε στους αστυνομικούς ότι τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές υπάρχουν σημαντικά δημόσια έγγραφα, τα οποία φοβάται μην έχουν αντιγραφεί ή ακόμα και αλλοιωθεί.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του OPEN Στέφανο Σίσκο, τo σημαντικό είναι πως εκεί υπάρχουν όλα τα αρχεία που έχουν σχέση με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των αποδήμων που είναι και στην «καρδιά» της υπόθεσης των διαρροών και είναι σε εξέλιξη η έρευνα της δικαιοσύνης και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Μάλιστα, η διάρρηξη έγινε την ίδια ημέρα που το Υπουργείο Εσωτερικών παρέδωσε το πόρισμα της δική του έρευνας στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Πηγή του Υπουργείου αναφέρει στο OPEN πως όλα τα αρχεία που έχουν σχέση με τους απόδημους κατασχέθηκαν από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η έρευνα τα υπόθεσης των διαρροών.

ΕΛΑΣ: Διεξάγεται προανάκριση

Η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει πως διενεργείται προανάκριση από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Τονίζεται επίσης πως, για την υπόθεση έχει ενημερωθεί ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ: «Από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι σχετικά με καταγγελία που έγινε στο Τμήμα Ασφάλειας Ακροπόλεως, η οποία αφορά σε διάρρηξη σε χώρους όπου στεγάζεται η Διεύθυνση εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Για την υπόθεση έχει ενημερωθεί ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ για τα αποτελέσματα των ερευνών θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΣ

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εσωτερικών σημείωσε:

«Κατά τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 26 Απριλίου υπήρξε καταγγελία η οποία αφορά σε φερόμενη διάρρηξη στο γραφείο του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εκλογών το οποίο εδρεύει επί της οδού Ευαγγελιστρίας. Η είσοδος στο συγκεκριμένο κτήριο φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, ενώ κατά την είσοδο των επισκεπτών πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Αμέσως εκλήθη η Αστυνομία προκειμένου να διερευνήσει τα πραγματικά περιστατικά. Από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών ενεργοποιήθηκαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, σε επίπεδο ασφάλειας δικτύων, ηλεκτρονικών μέσων και ελέγχων από το Τμήμα Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου, και δεν έχει προκύψει έως τώρα κάποιο στοιχείο.

Η έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το Υπουργείο Εσωτερικών εργάζεται απερίσπαστα για τη διενέργεια των εκλογών με τον άψογο τρόπο που πραγματοποιούνται όλα τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας».

Πυρά της αντιπολίτευσης

ΣΥΡΙΖΑ: Τι εκλάπη στη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών;

«Έχουν περάσει πλέον αρκετές ώρες από την αποκάλυψη του in.gr για την διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα κάνει γνωστά τα αυτονόητα: τι εκλάπη και εάν έχουν υπεξαιρεθεί προσωπικά δεδομένα. Αναμένουμε», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΣΟΚ: Ξέφραγο αμπέλι το ΥΠΕΣ

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, δια μέσω της γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του και υπεύθυνης ΚΤΕ Εσωτερικών Ευαγγελίας Λιακούλη, υπογράμμισε ότι «η διάρρηξη του γραφείου του προϊστάμενου της διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, αποδεικνύει για μία ακόμα φορά την έλλειψη στοιχειώδους αξιοπιστίας, σοβαρότητας και μέτρων ασφαλείας στο υπουργείο Εσωτερικών».

Η κ. Λιακούλη προσθέτει πως «μια υπηρεσία στον πυρήνα του κράτους, επιφορτισμένη με τη διεξαγωγή των εκλογών και την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων, καθίσταται έρμαιο επιθέσεων με άγνωστες σκοπιμότητες».

Παράλληλα η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι «ξέφραγο αμπέλι», ζητώντας «σαφείς απαντήσεις και ενημέρωση. Τι συνέβη ακριβώς; Ποια στοιχεία έγιναν στόχος της διάρρηξης στο υπουργείο Εσωτερικών και ποια η σχέση τους με το email gate;».

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

«Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις σχετικά με τη διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπως αποκαλύπτεται σε δημοσιεύματα, και να ενημερώσει για το τι ακριβώς έχει συμβεί κι αν έχουν κλαπεί έγγραφα και αρχεία και μάλιστα αν αυτή η υπόθεση σχετίζεται με τη διαρροή email και τις έρευνες που διεξάγονται. Είναι σε κάθε περίπτωση περίεργο ότι για ένα τόσο σοβαρό περιστατικό η πληροφόρηση έγινε από Μέσα Ενημέρωσης κι όχι από το ίδιο το αρμόδιο Υπουργείο» τονίζει σε σχόλιό του το ΚΚΕ επισημαίνοντας ότι:

«το περιστατικό αυτό επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την ανυπαρξία στοιχειωδών μέτρων προστασίας σε υπηρεσίες υπουργείων, που συνδέονται μάλιστα με προσωπικά δεδομένα πολιτών και τη διεξαγωγή των εκλογών».

«Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, όσα πορίσματα κι αν εκδώσει για να καλύψει την υπόθεση. Η ανάγκη σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που έχει ζητήσει το ΚΚΕ, προκειμένου να προσέλθει η κα Κεραμέως και να δώσει εξηγήσεις, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, μετά το νέο περιστατικό που ήρθε στο φως της δημοσιότητας» υπογραμμίζει καταλήγοντας το σχόλιο του κόμματος.

Νέα Αριστερά: Άμεση διερρεύνηση

«Η είδηση που αποκάλυψε το in.gr για μια «περίεργη διάρρηξη» στο Υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Εκλογών, την ημέρα που παραδιδόταν το πόρισμα για το σκάνδαλο της διαρροής προσωπικών δεδομένων των ομογενών με επίκεντρο την ευρωβουλεύτρια της ΝΔ Μισέλ Ασημακοπούλου, αναπαράγεται τις τελευταίες ώρες», σημειώνει η Νέα Αριστερά και συνεχίζει:

«Η Ελληνική Αστυνομία οφείλει άμεσα να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τη διερεύνηση και εξιχνίαση αυτής της υπόθεσης, ώστε να ξεκαθαρίσει για το αν και κατά πόσο η διάρρηξη σχετίζεται με τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων και, εν τέλει, με τη διενέργεια των ευρωεκλογών σε έξι εβδομάδες».

«Τέλος, ακόμα η ελληνική κοινωνία και κυρίως τα θύματα του σκανδάλου, οι ομογενείς, αναμένουν από την κυβέρνηση ουσιαστικές απαντήσεις για το πώς και το γιατί στήθηκε η επιχείρηση διαρροής των προσωπικών τους δεδομένων, οι οποίες ακόμα και σήμερα δεν έχουν δοθεί», καταλήγει η Νέα Αριστερά.

Πηγή: ethnos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα