Υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας προς Σκόπια: Πίστευε στην ουτοπία ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ο πρόγονός σου, αλλά δεν μπορείς να παραποιείς την ιστορία
01/01/197002:00

Υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας προς Σκόπια: Πίστευε στην ουτοπία ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ο πρόγονός σου, αλλά δεν μπορείς να παραποιείς την ιστορία

[ad_1]

Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δεχτεί χώρες των δυτικών Βαλκανίων που έχουν ακόμα ανοιχτά ζητήματα στις σχέσεις τους με άλλες χώρες, ακόμα και αν έχουν ξεκινήσει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Υπάρχουν ανοιχτά διμερή ζητήματα στα Βαλκάνια. Η ΕΕ θα συμφωνήσει να αρχίσει διαπραγματεύσεις αλλά δεν θα συμφωνήσει (σ.σ. για τις χώρες που έχουν ανοιχτά ζητήματα) να γίνουν μέλη» αναφέρει σε δήλωσή της.

Υπογράμμισε ότι τα Σκόπια και η Αλβανία, προκειμένου να συμμετάσχουν στην ΕΕ, είναι αναγκαίο να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις – όχι για το καλό της ΕΕ, αλλά για το καλό των λαών τους, και από την πλευρά της η ΕΕ χρειάζεται να συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της προς αυτές τις χώρες έτσι ώστε να μην χάσουν την εμπιστοσύνη τους.

Την ίδια ώρα, η υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη των Σκοπίων και της Αλβανίας θα αρχίσουν τον Οκτώβριο.

Οι σχέσεις Βουλγαρίας και Σκοπίων είναι τεταμένες εξαιτίας του επαναστάτη Γκότσε Ντέλτσεφ που και οι δύο χώρες θεωρούν εθνικό τους ήρωα.

Νωρίτερα ο πρόεδρος των Σκοπίων αναγνώρισε ότι ο Ντέλτσεφ θεωρούσε τον εαυτό του Βούλγαρο «αλλά πάλεψε για την ανεξαρτησία» των Σκοπίων. Αυτή η δήλωση πρόσβαλε τη βουλγαρική πλευρά.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό κανάλι «Ευρώπη» ότι τα Σκόπια δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ αν δεν δεχθεί τη θέση της Βουλγαρίας σε ιστορικά ζητήματα που προκαλούν διαμάχη και στα δύο κράτη».

Είχε μάλιστα τονίσει ότι «εάν θέλεις να πιστεύεις στην ουτοπία ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ο πρόγονός σου, είναι δικαίωμά σου. Αλλά δεν μπορείς να παραποιείς την ιστορία».

Ο πολιτικός εξέφρασε την αγανάκτησή του και για το γεγονός ότι τα Σκόπια επιμένουν στην μακεδονική καταγωγή του επαναστάτη Γκότσε Ντέλτσεφ, αλλά και για την πρόσφατη πρόταση που έγινε, να τιμάται δηλαδή ο Ντέλτσεφ στις 7 Οκτωβρίου, από κοινού σε Βουλγαρία και Σκόπια.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα