Υψηλοί οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων
16/07/201913:47

Υψηλοί οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων

[ad_1]

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.05

Της Αλεξάνδρας Γκίτση

“Δεν πιστεύουμε ότι οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα είναι υπέρ της ανάπτυξης. Eίναι πολύ υψηλοί οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα”, είπε ο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν από το βήμα του συνεδρίου του Economist που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

“Χρειάζεται μεταρρυθμιστική προσπάθεια για να καλυφθούν τα κενά με την Ευρωζώνη. Μόνο τότε οι Έλληνες πολίτες θα βλέπουν σταθερή βελτίωση”, είπε, ενώ σημείωσε παράλληλα ότι το ΔΝΤ θα βοηθήσει την Ελλάδα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη χώρα, καθώς και ήπια επιστροφή της ανάπτυξης, ενώ εκτίμησε ότι μακροχρόνια θα υπάρχει βελτίωση των μεγεθών. Παρ’ όλα αυτά, οι Έλληνες δεν βλέπουν την αλλαγή, σημείωσε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, αναφέροντας ότι ο κίνδυνος φτώχειας παραμένει, οι πολιτικές στην αγορά εργασίας είναι άκαμπτες και ότι θα χρειαστεί μια 10ετία για να επιστρέψει στα προ την κρίσης επίπεδα.

Για τις Τράπεζες ανέφερε ότι παραμένουν ελλειμματικές κινητήριες δυνάμεις ανάπτυξης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι σημαντικό πρόβλημα και οι πιστώσεις μειώνονται, ενώ το χρέος παραμένει το υψηλότερο στην Ευρωζώνη.

Τόνισε ακόμη ότι, για να υπάρξει βιωσιμότητα, χρειάζονται υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, ενώ σύμφωνα με το ΔΝΤ, πέντε πρέπει να είναι οι προτεραιότητες. Συγκεκριμένα καλύτερο μίγμα δημοσιονομικών πολιτικών, περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας για δημιουργία θέσεων εργασίας, ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με μείωση της γραφειοκρατίας, τραπεζικό δανεισμό φιλικό για την ανάπτυξη και αντιμετώπιση του προβλήματος γήρανσης του πληθυσμού.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα