03/05/202120:09

Ζάκυνθος: Φιλολογικό μνημόσυνο εκεί που ορκίστηκαν οι μεγαλύτερες μορφές της Επανάστασης του ’21

Το ετήσιο φιλολογικό μνημόσυνο στη μνήμη των μελών τη Φιλικής Εταιρείας που ορκίστηκαν στη Ζάκυνθο πριν και μετά την έναρξη της Επανάστασης του 1821 τελέστηκε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το κέντρο της Πόλης.

Πρόκειται για μια εκδήλωση που περιλαμβάνεται στις εκδηλώσεις του οργανισμού «Ελλάδα 21» και τελείται συνεχώς και αδιαλείπτως από το 1930, όταν εορτάστηκε η πρώτη 100ετηρίδα από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους. Στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ορκίστηκαν ως μέλη της Φιλικής Εταιρείας σπουδαίοι αγωνιστές και οπλαρχηγοί, όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας, οι Πετμεζάδες, ο Πλαπούτας, ο Νικηταράς και από τη Ζάκυνθο ο Διονύσιος Σολωμός, ο Διονύσιος Ρώμας, ο Γεώργιος Τερτσέτης και πολλοί άλλοι.

Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζακύνθου και πρόεδρος του Μουσείου Ούγου Φώσκολου, Φίλιππος Συνετός, ο οποίος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της εποχής και στον ρόλο του Διονυσίου Ρώμα, ως τη μορφή που συνέβαλε όσο ελάχιστοι άλλοι στην οικονομική υποστήριξη της Επανάστασης και στη διπλωματική της αναγνώριση στον ευρωπαϊκό χώρο, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη σύμπραξη των τριών μεγάλων δυνάμεων (Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας) κατά της Τουρκίας στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου, ο βουλευτής Ζακύνθου Διονύσης Ακτύπης και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

iefimerida.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα