18/11/202115:52

Δήμος Πύργου: Ιστορικές και ηρωικές μνήμες στην εκδήλωση για το Πολυτεχνείο- Δημήτρης Παπαχρήστος – Μάκης Μπαλαούρας- Στέφανος Τζουμάκας  μετέφεραν το αξιακό απόθεμα της εποχής (photos)

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ

Ιστορικές και ηρωικές μνήμες στην εκδήλωση για το Πολυτεχνείο

**Δημήτρης Παπαχρήστος – Μάκης Μπαλαούρας- Στέφανος Τζουμάκας  μετέφεραν το αξιακό απόθεμα της εποχής

**Για πρώτη φορά ο Δήμος Πύργου τιμά τους «δικούς» του ήρωες του Πολυτεχνείου

**Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος «Τα ζητούμενα εκείνης της «επανάστασης» παραμένουν επίκαιρα».

 

Ιστορικές μνήμες, άλλοτε με πολιτικό λόγο, άλλοτε με πιο γλαφυρό έως και ποιητικό «ξεδιπλώθηκαν» στην εξαιρετική εκδήλωση που διοργάνωσε για πρώτη φορά ο Δήμος Πύργου για την επέτειο του Πολυτεχνείου στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.

Πλήθος κόσμου-τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας κατά του covid 19-έδωσε το παρών στο κάλεσμα του δημάρχου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου σε μια βραδιά όπου η νεότερη πολιτική ιστορία «συνάντησε» και τους ήρωες-αγωνιστές του Πύργου. Ο Σάκης Καράγιωργας και ο Βασίλης Φάμελλος ήταν εκεί! Γιατί εκεί ήταν μέλη των οικογενειών τους. Μίλησαν για τους αγώνες τους μεταφέροντας το ανήσυχο και δημοκρατικό πνεύμα τους σε όλη την αίθουσα…

Στο πάνελ των ομιλητών, καλεσμένοι του δημάρχου ήταν τρεις εκ των πρωταγωνιστών εκείνης της περιόδου. Ο Δημήτρης Παπαχρήστος – Συγγραφέας, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Φοιτητών, και «φωνή» του ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου, ο Μάκης Μπαλαούρας – τ. Βουλευτής, Μέλος της Επιτροπής Αντιδικτατορικού Αγώνα και ο Στέφανος Τζουμάκας – τ. Υπουργός, από τους πρωταγωνιστές του Αντιδικτατορικού Αγώνα.

« Το Πολυτεχνείο μας δείχνει το δρόμο»

Το λόγο πήρε πρώτος ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος όπου καλωσόρισε τους καλεσμένους και το κοινό που παρευρέθηκε στην εκδήλωση. «Οφείλουμε να υπηρετήσουμε τα μηνύματα εκείνου του αγώνα ο οποίος υπήρξε «σταθμός» στην πορεία της πολιτειακής μετάβασης στη δημοκρατία. «Σταθμός» στον μόνιμο εθνοαπελευθερωτικό αγώνα που δίνει η ελληνική κοινωνία και στον αγώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων. Πολλοί λένε ότι η ηρωική πράξη είναι μια στιγμιαία παρόρμηση. Η γενιά του Πολυτεχνείου ήταν γεμάτη από ήρωες που έδρασαν σ’ εκείνο το χώρο εκείνη τη στιγμή. Μαζί μας έχουμε τρεις πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου που στη ζωή τους έχουν αποδείξει ότι σηκώνουν τα δικά τους μικρά «Πολυτεχνεία» με μια συνέπεια του λόγου και των απόψεών τους. Μας τιμούν που είναι εδώ, γιατί τα ζητούμενα εκείνης της «επανάστασης» παραμένουν επίκαιρα.  «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία» και ζητήματα που αφορούν την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της χώρας» τόνισε στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων ο κ. Αντωνακόπουλος.

Ανεξίτηλο το αγωνιστικό πνεύμα….

Ιδιαίτερες στιγμές της εκδήλωσης ήταν οι ομιλίες του προέδρου του ΔΟΠΠ Χάρη Μικελόπουλου και του προέδρου της τοπικής κοινότητας Πύργου Βασίλη Φάμελλου. Κοινός παρονομαστής και των δύο ήταν η στενή συγγενική τους σχέση με δύο ανθρώπους που έχουν συνδέσει τα ονόματά τους με την δημοκρατία και την επανάσταση. Θείος του Χάρη Μικελόπουλου ο Σάκης Καράγιωργας, θείος του Βασίλη Φάμελλου ο συνονόματος, θύμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

«Είναι τιμή για μένα να κυλά το ίδιο αίμα στις φλέβες μου με τον Σάκη Καράγιωργα. Τον θείο Σάκη,  όπως τον θυμάμαι μικρός,  όσο τον πρόλαβα και έμαθα για τους αγώνες του από τις διηγήσεις των δικών μου», τόνισε ο κ. Μικελόπουλος, ο οποίος μετέφερε στην εκδήλωση τον χαιρετισμό της συζύγου του, Νίκης Καράγιωργα  και διάβασε ένα απόσπασμα από την ιστορική απολογία του στο Έκτακτο Στρατοδικείο της Δημοκρατικής Άμυνας του 1970. « Έμεινε στην ιστορία η απολογία του γιατί επέτρεψε και ενθάρρυνε τη συνέχεια των αγώνων».

Αμέσως μετά ο Βασίλης Φάμελλος μίλησε για τον «δικό» του Βασίλη. Ξεκινώντας με ένα απόσπασμα του Μενέλαου Λουντέμη είπε μεταξύ άλλων: «Το Πολυτεχνείο δεν είναι απλώς  μια ηρωική πράξη του παρελθόντος. Είμαι μια στάση ζωής του σήμερα για να αντισταθούμε στο σκοταδισμό και τον αυταρχισμό. Σήμερα τιμάμε τους νεκρούς μας, όπως και τον δικό μας Βασίλη Φάμελλο». Στο σημείο αυτό, πρότεινε, έστω και μετά από 48 χρόνια να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να τιμηθεί από την πόλη. Μια πρόταση που βρήκε άμεση ανταπόκριση από τον δήμαρχο Πύργου.

Ακολούθησαν οι ομιλίες των καλεσμένων και η εκδήλωση «έκλεισε» με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων του Πολυτεχνείου.

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα