17/07/202214:17

Με τρεις σημαντικές εκδηλώσεις συνεχίζεται το 32ο Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας αυτή την εβδομάδα

Με τρεις σημαντικές εκδηλώσεις συνεχίζεται
το 32ο Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας αυτή την εβδομάδα

Σημαντικές παραστάσεις, δύο θεάτρου και μια χορού, φιλοξενεί αυτή την εβδομάδα το 32ο Φεστιβάλ Αρχαίας. Η αρχή γίνεται με το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας από το Άρμα Θέσπιδος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας τη Δευτέρα 18 Ιουλίου και ώρα 9.30 μμ με δωρεάν είσοδο για το κοινό στην Οικία Τατάνη και τη σκυτάλη παίρνει η παράσταση σύγχρονου χορού με τίτλο Soma as Sound σε μια σύμπραξη κορυφαίων χορογράφων στο Θέατρο της Αρχαίας Ήλιδας τη Τετάρτη 20 Ιουλίου και ώρα 9.30μμ με είσοδο 10 ευρώ και ολοκληρώνεται με την τραγωδία του Σοφοκλή «Φιλοκτήτης» επίσης στο Θέατρο της Αρχαίας Ήλιδας την Παρασκευή 22 Ιουλίου και ώρα 9.30μμ.

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022 Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Οικία Τατάνη – Ώρα έναρξης: 21.30
Είσοδος Ελεύθερη
Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας του α Ουίλιαμ Σαίξπηρ από το Άρμα Θέσπιδος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας
Με το αριστούργημα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας σε σκηνοθεσία Χρήστου Στρέπκου το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας διοργανώνει και αυτή τη χρονιά καλοκαιρινή περιοδεία στην ευρύτερη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και με την υποστήριξη του Δήμου Πατρέων , της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και την ΠΕΔ ΔΕ με ελεύθερη είσοδο.
Πρόκειται για ένα ερωτικό παιχνίδι παρεξηγήσεων και ανατροπών, που συμβαίνει ανάμεσα σε τέσσερις νέους που κρύβονται στο δάσος. Ένα παιχνίδι που τα νήματά του, αριστοτεχνικά κινεί ο μεγάλος ελισαβετιανός συγγραφέας και στο οποίο εμπλέκονται ξωτικά, δαιμόνια, ο βασιλιάς , η βασίλισσα, και νεαροί Αθηναίοι.
Συντελεστές:
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΨΑΛΗΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΔΙΑΣΚΕΥΗ-ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΡΕΠΚΟΣ
TEASER –VIDEO ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: BETON LATEX, IΩΑΝΝΗΣ &ΚΟΨΙΝΗΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΜΥΡΙΛΙΟΣ
Παίζουν οι ηθοποιοί:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ, ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΡΑΧΑΣ, ΕΛΙΝΑ ΣΤΑΜΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΤΣΙΑΜΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΡΑΜΑΖΙΔΗΣ.

 

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022 SOMA as SOUND ( Βραδιά Σύγχρονου Χορού )
Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας – Ώρα έναρξης: 21.30
Από τους διεθνούς φήμης χορογράφους: Ιωάννη Μανταφούνη- Γιάννη Αντωνίου – Τατιάνα Λοβέρδου και την Ισπανίδα Σαν Μάρτιν.
Η Βραβευμένη Ομάδα Σύγχρονου χορού KUNST STOFF productions του διεθνώς καταξιωμένου χορογράφου Γιάννη Αντωνίου σε μια μοναδική βραδιά δυναμικού χορού!

Τρία πρωτότυπα έργα, ξεδιπλώνουν, ένα πολύμορφο τρισδιάστατο κόσμο, μία κυψέλη που ευνοεί την αλληλεπίδραση και την παράλληλη εξέλιξη θεατή και ερμηνευτή, μέσα από δυναμικές χορογραφίες και ηχητικά σχήματα.
Μαζί με τον Γιάννη Αντωνίου, υπογράφουν και οι χορογράφοι , Τατιάνα Λοβέρδου , Jone San Martin και Ιωάννης Μανταφούνης. Για το έργο Sift, που δημιοργήθηκε στον Πολυχώρο Πολιτισμού, μαζί με το Γιάννη Αντωνίου συνεργάστηκαν η Κωνστάντζα Πρίντεζη και η Νατάσα Ζουμή.

Έργο #1
“Extra Vaganzzza” (Creation 2022)

Σύλληψη: Ιωάννης Μανταφούνης
Χορογραφία: Ιωάννης Μανταφούνης & Γιάννης Αντωνίου σε συνεργασία με τους χορευτές
Ερμηνεία: Εμμανουέλα Αλεξανδρινάκη, Ιωάννα Λουπέτη, Κωνσταντίνα Βέρρου, Εβίνη Παντελάκη, Γιάννης Αντωνίου, Ιωάννης Μανταφούνης, Μαρία Καμπανού.
Μουσική: Johann Sebastian Bach, Nina Simone
Φωτισμοί: Ιωάννης Μανταφούνης & Γιάννης Αντωνίου
Συντονισμός Παραγωγής: Mélanie Fréguin & Λουίζα Αντωνίου
Παραγωγή: KUNST STOFF productions & Cie Ioannis Mandafounis
Με την Υποστήριξη: City of Geneva, State of Geneva, Swiss Arts Council Pro Helvetia.
Οι πρωτοπόροι χορογράφοι, Ιωάννης Μανταφούνης και Γιάννης Αντωνίου, συνδημιουργούν σε μια δυναμική, βιωματική παραγωγή. Με το έργο Extra Vaganzzza εμπνέονται από τον κόσμο της μπαρόκ μουσικής για τη δημιουργία ενός χορευτικού συνόλου, φόρο τιμής στην έννοια της αντίστιξης. Τα σώματα των ερμηνευτών με την προσωπική τους φωνή και τη διαφορετικότητά τους, γίνονται διαμεσολαβητές μεταξύ κατευθυντήριων γραμμών και αυτοσχεδιασμού, Η μπαρόκ μουσική, που φημίζεται για τη συνθετική της ελευθερία, ενδυναμώνει τον ερμηνευτή, ενισχύει τη δυναμική της ομάδας και αποτελεί το έδαφος για πειραματισμούς και κατανόηση του τρόπου με τον οποίο πολλά σώματα μπορούν να προσαρμοστούν μεταξύ τους πάνω στη σκηνή. Οι χορευτές θα γίνουν χορογράφοι και συνδημιουργοί για να αναπτύξουν μια βαθιά σύνδεση με κάθε κίνηση και κάθε δραματουργική πτυχή της αφήγησης. Σε συνδυασμό με την ταραχώδη αίσθηση της μπαρόκ μουσικής αυτό το χορευτικό έργο θα είναι ένα πυροτέχνημα δυναμικού χορού!
Έργο #2
Shift (Creation 2022)
Σύλληψη: Γιάννης Αντωνίου
Ζωντανή μουσική: Πάνος Τσακουλογιαννόπουλος
Χορογραφία: Γιάννης Αντωνίου σε συνεργασία με την Κωνστάντζα Πρίντεζη και Νατάσσα Ζουμή – Αγγελακοπούλου

Έργο #3
strangers / act of listening (Creation 2022)

Σύλληψη: Γιάννης Αντωνίου
Χορογραφία: Γιάννης Αντωνίου , Τατιάνα Λοβέρδου σε συνεργασία με την Jone San Martin
Ερμηνεία: Εμμανουέλα Αλεξανδρινάκη, Ιωάννα Λουπέτη, Κωνσταντίνα Βέρρου, Εβίνη Παντελάκη, Γιάννης Αντωνίου, Τατιάνα Λοβέρδου, Μαρία Καμπανού
Μουσική: Samuel Barber
Σκηνικά: Γιάννης Αντωνίου
Κοστούμια: Ανδρέας Χριστοδουλίδης
Φωτισμοί: Γιάννης Αντωνίου
Συντονισμός Παραγωγής: Λουίζα Αντωνίου
Παραγωγή: SALTO FUTURO / Τατιάνα Λοβέρδου & KUNST STOFF productions
Με την Υποστήριξη: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κέντρο χορού και τεχνών Dansarte, DAN.C.CE Athens

Για το έργο strangers / act of listening ο Γιάννης Αντωνίου συμπράττει με τη χορογράφο, Τατιάνα Λοβέρδου και τη πρωτοπόρο Ισπανίδα χορογράφο/χορεύτρια, Jone San Martin προτείνοντας ένα σύγχρονο και καινοτόμο χορευτικό έργο που αφορά το άκουσμα ως πράξη.
Γενική είσοδος 10 ευρώ

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022 Φιλοκτήτης του Σοφοκλή
Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας – Ώρα έναρξης: 21.30
Τα Θεατρικά Δρώμενα «ΙΑΣΜΟΣ» θα παρουσιάσουν το Καλοκαίρι του 2022 την τραγωδία του Σοφοκλή «Φιλοκτήτης» σε επιλεγμένα θέατρα και Φεστιβάλ της Ελλάδας & της Κύπρου. Τον απαιτητικό ρόλο του πληγωμένου ομώνυμου ήρωα ερμηνεύει ο Τάσος Νούσιας, αυτόν του φιλόδοξου Νεοπτόλεμου αναλαμβάνει ο πολλά υποσχόμενος Γιώργος Αμούτζας, ενώ στον ρόλο-πρόκληση του πολυμήχανου Οδυσσέα βρίσκουμε την Μαρία Πρωτόπαππα. Μαζί τους ένας 6μελής χορός ταλαντούχων ηθοποιών.Ο Σοφοκλής στον «Φιλοκτήτη» δραματοποιεί ένα επεισόδιο από τον Τρωικό Κύκλο, σύμφωνα με το οποίο ο Οδυσσέας και ο νεαρός Νεοπτόλεμος στέλνονται από τον Αχαϊκό στρατό στη Λήμνο για να φέρουν τον διάσημο τοξότη Φιλοκτήτη στην Τροία. Ο Φιλοκτήτης είχε εγκαταλειφθεί στο νησί πριν από 10 χρόνια εξαιτίας μιας ειδεχθούς πληγής που προκλήθηκε από δάγκωμα φιδιού. Τώρα όμως οι Αχαιοί μαθαίνουν πως σύμφωνα με μια προφητεία, εκείνος και το θεϊκό του τόξο είναι απαραίτητοι για την άλωση της Τροίας. Ο Οδυσσέας έχει ένα σχέδιο, αλλά η επιτυχία του εξαρτάται μόνο από τον Νεοπτόλεμο. Πρόκειται για ένα τολμηρό σχέδιο, με σοβαρές πιθανότητες να αποτύχει. Ωστόσο, η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή, καθώς για τους τρεις άνδρες και τους ναύτες του Νεοπτόλεμου δεν υπάρχει διαφυγή από το έρημο νησί πριν η αποστολή – μια αποστολή που επιτάσσει η μοίρα- εκπληρωθεί.

Μετάφραση:Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία:ΜαρλένΚαμίνσκυ

Πρωταγωνιστούν: Τάσος Νούσιας (Φιλοκτήτης), Μαρία Πρωτόπαππα (Οδυσσέας), Γιώργος Αμούτζας (Νεοπτόλεμος)

ΧΟΡΟΣ:
Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος (Κορυφαίος του Χορού)
Παντελής Αρουσαλίδης
Μάρκος Γέττος
Βαγγέλης Κρανιώτης
Βαγγέλης Μάγειρος
Τάσος Θεοφιλάτος

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 20 ευρώ, Φοιτητικό 15 ευρώ.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα