30/07/202212:18

Ανδρέας Νικολακόπουλος: Μονάδα Ψυχικής Υγείας αποκτά επιτέλους η Ηλεία!

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ ΜΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Μονάδα Ψυχικής Υγείας
αποκτά επιτέλους η Ηλεία!

-Ανακοινώθηκε ο διαγωνισμός από το Υπουργείο Υγείας, όπως είχε διαβεβαιώσει τον Ηλείο κοινοβουλευτικό σε πρόσφατη συνάντησή τους η Υφυπουργός Ζωή Ράπτη

Ένα βήμα πριν την δημιουργία Μονάδας Ψυχικής Υγείας βρίσκεται ο νομός Ηλείας, καθώς “τρέχει” πλέον ο σχετικός διαγωνισμός όπως είχε διαβεβαιώσει σχετικά και τον βουλευτή κ. Ανδρέα Νικολακόπουλο σε προηγούμενη συνάντησή τους η αρμόδια Υφυπουργός Υγείας κα Ζωή Ράπτη.
Σε συνάντηση που είχε τον περασμένο Μάρτιο ο κ. Νικολακόπουλος με την κα Ράπτη, είχε γίνει γνωστό ότι η Ηλεία εντάχθηκε στις περιοχές εκείνες που θα δημιουργηθούν Μονάδες Ψυχικής Υγείας και είχε περιληφθεί στην διαδικασία του διαγωνισμού που επρόκειτο να ανοίξει, κάτι που γίνεται πράξη με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που βρίσκεται στον ‘αέρα’, με τις σχετικές προτάσεις που θα υποβληθούν να αξιολογούνται στο τέλος Αυγούστου, προκειμένου να προχωρήσουν τάχιστα οι περαιτέρω διαδικασίες.

nikolakopoulos psixiki ugeia 2

Αναγκαία δομή
Ο κ. Νικολακόπουλος είχε θέσει στην αρμόδια Υφυπουργό την αναγκαιότητα δημιουργίας και ουσιαστικής υποστήριξης Δομής Ψυχικής Υγείας στην Ηλεία από την πρώτη τους συνάντηση τον Μάρτιο του 2021, ζητώντας να δρομολογηθεί η ίδρυση τέτοιας δομής (που θα μπορούσε να βοηθήσει σε παθήσεις όπως η άνοια, το αλτσχάιμερ κ.λπ.), επισημαίνοντας την σπουδαιότητά της για την περιοχή μας, αλλά και την μέχρι τώρα απουσία της, αφού παρά το γεγονός ότι είχε προαναγγελθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο το κενό που υπάρχει στο νομό έρχεται να καλυφθεί πλέον μέσω της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που προώθησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Ηλείος κοινοβουλευτικός, προκειμένου να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας της δομής, είχε προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και επικοινώνησε με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό για να συνδράμει και η Εκκλησία σε αυτή την κατεύθυνση, ο οποίος ανταποκρίθηκε και διευκολύνει σημαντικά την υλοποίηση του αιτήματος προσφέροντας συγκεκριμένο χώρο.
Παράλληλα, είχε επικοινωνήσει και με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, ώστε να συνδράμει και η Περιφέρεια στην εξασφάλιση σχετικών κονδυλίων.

nikolakopoulos psixiki ugeia 1

Μία από τις πέντε νέες Μονάδες στη χώρα
Σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας και υπογράφεται από την αρμόδια Υφυπουργό κα Ζωή Ράπτη, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να αναλάβουν την λειτουργία σχετικών μονάδων, στο πλαίσιο των έργων: «Δημιουργία νέων Στεγαστικών Μονάδων Ψυχικής Υγείας για την ενίσχυση της προσβασιμότητας του πληθυσμού σε υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας», της Δράσης «Μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ID 16820), το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» και «Δημιουργία νέων Μονάδων Ψυχικής Υγείας για την ενίσχυση της προσβασιμότητας του πληθυσμού σε υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας» της Δράσης «Μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ID 16820), το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Στην Ηλεία πρόκειται να λειτουργήσει ένα, εκ των πέντε που θα δημιουργηθούν σε ολόκληρη την χώρα, Οικοτροφείο τύπου Α3 και συγκεκριμένα, όπως αναγράφεται και στην σχετική απόφαση: «Μονάδα ΑΕ- Διοικητική Περιφέρεια Δυτικής Πελοποννήσου Τομέας Ψυχικής Υγείας Ηλείας Κεφαλονιάς Ζακύνθου-Περιφερειακή ενότητα Ηλείας».
Ανάλογες δομές θα δημιουργηθούν στον βόρειο τομέα Αθηνών, στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, στην περιφερειακή ενότητα της Φθιώτιδας και στην περιφερειακή ενότητα της Λάρισας.
Ο προϋπολογισμός Μονάδας Τύπου Α3 ανέρχεται σε 730.000,00 ευρώ και πρόκειται για Οικοτροφεία στα οποία διαμένουν άτομα με οργανικά ψυχοσύνδρομα, νόσο Alzheimer και συναφείς διαταραχές.
O αριθμός των ωφελουμένων που μπορεί το Οικοτροφείο να φιλοξενήσει εξαρτάται από τον αριθμό και τη σύνθεση της θεραπευτικής του ομάδας, καθώς και από το είδος των θεραπευτικών πράξεων που διενεργούνται σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός δε δύναται να υπερβεί τους 15 ωφελούμενους.

nikolakopoulos psixiki ugeia 3

Πρώτο βήμα για το νομό μας
Ο κ. Νικολακόπουλος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από αυτή την εξέλιξη και ευχαρίστησε ιδιαίτερα την κα Ράπτη, η οποία κατανόησε την αναγκαιότητα δημιουργίας Μονάδας στην Ηλεία και ανταποκρίθηκε από την πρώτη στιγμή στο σχετικό αίτημα, καθώς και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας για την σημαντική συμβολή της Εκκλησίας στην όλη διαδικασία.
Όπως είπε, με την δημιουργία της συγκεκριμένης Μονάδας αποδεικνύεται έμπρακτα η στήριξη της πολιτείας σε συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές και γίνεται ένα πρώτο βήμα ώστε να προχωρήσουν στην πορεία και άλλες ανάλογες δομές.

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα