24/01/202316:31

Νέα ερώτηση του Διονύση Καλαματιανού για τα προβλήματα των καλλιεργητών εσπεριδοειδών

Κατατέθηκε στον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Όπως επισημαίνει ο Ηλείος Βουλευτής και Αν. Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο αγροτικός κόσμος της Χώρας βιώνει δύσκολες στιγμές. Οι τεράστιες ανατιμήσεις στην ενέργεια, στα καύσιμα, στα αγροεφόδια και στις υπηρεσίες έχουν εκτοξεύσει το κόστος παραγωγής σε δυσθεώρητα επίπεδα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη χαμηλή απορροφητικότητα των παραγόμενων προϊόντων, απόρροια της διαρκούς μειούμενης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, δημιουργούν ένα δυσχερές πλαίσιο στο οποίο οι παραγωγοί προσπαθούν να ανταπεξέλθουν.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή των καλλιεργητών εσπεριδοειδών. Μετά βίας η τιμή του πορτοκαλιού στον παραγωγό αγγίζει τα 15 λεπτά το κιλό, όταν τα έξοδά του είναι πάνω από 10 λεπτά το κιλό. Την ίδια στιγμή, ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός πως το προϊόν φτάνει να πωλείται στον καταναλωτή ακόμα και στην τιμή του ενός ευρώ.

Δυστυχώς, τα αρνητικά δε σταματούν εδώ, καθώς οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν και τις ζημιές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Η χαλαζόπτωση της 19ης Ιανουαρίου στον Ηλειακό Κάμπο και της 20ης Ιανουαρίου σε περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στην αγροτική παραγωγή, με τις ζημιές στην καλλιέργεια του πορτοκαλιού που βρίσκεται στο στάδιο της συγκομιδής, αλλά και σε άλλες καλλιέργειες να είναι μεγάλες, από ποιοτικής και ποσοτικής άποψης.

Ο Διονύσης Καλαματιανός θέτει τα εξής ερωτήματα:

Εξετάζονται μέτρα στήριξης των εσπεριδοπαραγωγών, όπως να κινηθεί η διαδικασία για χορήγηση de minimis;
Με ποιόν τρόπο θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μειωμένης απορροφητικότητας των παραγόμενων προϊόντων;
Θα επισπευτεί η εκτιμητική διαδικασία και κατ’ επέκταση η αποζημίωση των πληττόμενων παραγωγών από τη χαλαζόπτωση της 19ης Ιανουαρίου στον Ηλειακό κάμπο και της 20ης Ιανουαρίου σε περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων;
Γιατί παρατηρείται τεράστια απόκλιση στα εσπεριδοειδή μεταξύ της τιμής του παραγωγού και της τιμής που τα προϊόντα πωλούνται στο ράφι; Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να περιοριστεί η ψαλίδα;
Ο αγροτικός κόσμος έχει ανάγκη από πραγματική στήριξη και ενίσχυση. Δυστυχώς, όμως, δεν έχει τίποτα να περιμένει από αυτή την αδιάφορη κυβέρνηση. Η πολιτική αλλαγή είναι αδήριτη αναγκαιότητα προκειμένου να ανασάνει ο πρωτογενής τομέας και οι άνθρωποί του. Εγγύηση για αυτό η προοδευτική διακυβέρνηση που θα προκύψει στις επερχόμενες εκλογές.

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα