25/11/202014:59

ΤΟΕΒ Μυρτουντίων: Απάντηση για παροχή νερού στην Δυτική Αχαΐα

Σε απάντηση του δημοσιεύματος σας στο φύλλο της 24/11/2020 στη σελ. 17. σχετικά με την διοχέτευση νερού από το φράγμα Πηνειού στην κεντρική διώρυγα για άρδευση καλλιεργειών Δήμου Δ. Αχαΐας, προς αποκατάσταση της αλήθειας και σε συνέχεια του υπ’ 679/21-11-2020 εγγράφου μας που κοινοποιήθηκε στον τοπικό τύπο, έχουμε να σας γνωρίσουμε τα εξής:

Την Πέμπτη 19/11/2020 ο κ. Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, πράγματι επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί μου γνωρίζοντάς μου ότι προτίθεται να διοχετεύσει νερό στην κεντρική διώρυγα προκειμένου να αρδευτούν καλλιέργειες στον Δήμο Δ. Αχαϊας. Του εξήγησα ότι ο Οργανισμός μας είναι αντίθετος, διότι το νερό στον ταμιευτήρα είναι ελάχιστο και κινδυνεύει η ερχόμενη αρδευτική περίοδος. Απάντησε ότι δεν γνώριζε το δεδομένο αυτό, ότι θα επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο του ΓΟΕΒ Π/Α και θα επικοινωνήσουμε την Παρασκευή 20/11/2020 εκ νέου. Μάταια όμως, την Παρασκευή 20/11/2020, όχι μόνο δεν επικοινώνησε μαζί μας, αλλά και στις προσπάθειες μας να επικοινωνήσουμε εμείς τηλεφωνικά μαζί του ουδέποτε απάντησε στις τηλεφωνικές μας κλήσεις. Εμείς μάθαμε τελικά την απόφασή του να χορηγηθεί νερό στην Αχαΐα από το Δημοσίευμα- Ανακοίνωση του Δήμου Δ. Αχαΐας και για το λόγο αυτό αποστείλαμε σε όλους τους συναρμόδιους φορείς, έγγραφό μας που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της εφημερίδας σας της 23ης/11/2020, διαμαρτυρόμενοι για την παραπάνω απόφαση.

Εκτός, δε, τούτων γνωρίζουμε ότι το νερό που διοχετεύθηκε στην κεντρική διώρυγα αρχικά σε ποσότητα ήταν τέτοιο που δεν έφθανε και για άρδευση στην Ηλεία και μετά από παρέμβασή μας στο ΓΟΕΒ Π/Α, διοχετεύθηκε επιπλέον νερό. Το γεγονός αυτό δε δύναται να αμφισβητηθεί, αφού ο ΓΟΕΒ μας ζήτησε να φροντίσουμε να μην εισέλθει το νερό στα αντλιοστάσια δικαιοδοσίας μας και υποστούν ζημία από πλημμύρα. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, άλλωστε, στον τοπικό τύπο ανέφερε αρχικά ότι δεν υφίσταται ζήτημα μόνιμης άρδευσης της Δ. Αχαΐας από το φράγμα Πηνειού και πρόσθεσε συμμεριζόμενος τις δυσκολίες που υπάρχουν στον Πρωτογενή Τομέα, ότ τη διοχέτευση νερού αυστηρά για δύο μέρες. Στο δημοσίευμα της 24ης/11/2020 αναφέρει ότι η άρδευση θα είναι δυνατή για μία εβδομάδα. Τι τελικά ισχύει; Και γιατί δεν απαντάει ο κ. Αντιπεριφερειάρχης στα ερωτήματα που του θέσαμε, καθώς και τι θα γίνει την επόμενη αρδευτική περίοδο, αν δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα νερού στο φράγμα για την Ηλεία; Προβλέπεται από την υφιστάμενη μελέτη και λειτουργία του έργου η άρδευση της Αχαΐας ή το έργο αφορά αποκλειστικά και μόνο την Ηλεία; Ποιος θα πληρώσει το κόστος του νερού που πήραν όλη την αρδευτική περίοδο οι καλλιεργητές της Δ. Αχαΐας, αφού ούτε καν έχουν δηλώσει τις καλλιέργειές τους σε κανένα φορέα; Πώς καλλιεργούσαν οι καλλιεργητές της Αχαΐας, αν δεν είχαν εξασφαλίσει νερό προς άρδευση;

Αυτή, λοιπόν, είναι η αλήθεια και καμία συμφωνία δεν έγινε μεταξύ μας και καμία πολιτική σκοπιμότητα δεν είχε το δημοσίευμά μας. Την αγωνία των αγροτών της Ηλείας εξέφραζε για την επόμενη αρδευτική περίοδο.

Ο Πρόεδρος ΔΣ

 

Χρήστος Παλαιολόγος

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα