17/09/202121:19

Ανησυχία για την εικόνα στη βόρεια Ελλάδα – Εύκολα μπορεί να περάσουμε σε νέα έξαρση της πανδημίας

Μολονότι  η πορεία των κρουσμάτων στη χώρα βρίσκεται σε ύφεση, παράγοντες όπως η επερχόμενη αλλαγή του καιρού και το άνοιγμα των σχολείων μπορούν να διευρύνουν τη διασπορά

Προάγγελος μιας νέας έξαρσης της επιδημίας όσο προχωράμε προς τον χειμώνα είναι η εικόνα που παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα στη βόρεια Ελλάδα. Μπορεί σε γενικές γραμμές η πορεία των κρουσμάτων στη χώρα να βρίσκεται σε ύφεση, βαδίζει, όμως, σε τεντωμένο σκοινί που ανά πάσα στιγμή είναι πιθανό να σπάσει.

Προς το παρόν η διασπορά έχει περιοριστεί σημαντικά, μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, όμως, θα φανεί το αποτύπωμα από το άνοιγμα των σχολείων, τη στιγμή που η αλλαγή του καιρού θα έχει ήδη αρχίσει να μάς κρατά περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους.

Σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής επιδημιολογικής εικόνας που έχουμε μέχρι τώρα θα παίξει, σύμφωνα με τους ειδικούς, η τήρηση των μέτρων και η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, ειδικότερα σε περιοχές όπου παρατηρούνται πολύ χαμηλά ποσοστά. Πάντως, το τείχος ανοσίας αυτή τη στιγμή κινείται γύρω στο 60%, με τις προβλέψεις βάσει των τωρινών δεδομένων να εκτιμούν πως δύσκολα θα ξεπεράσουμε το 65%.

Σχεδόν τα μισά κρούσματα στη βόρεια Ελλάδα – Φτιάχνουν το σκηνικό για την υπόλοιπη χώρα

Παρατηρώντας τη γεωγραφική κατανομή των 2.255 νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για το σύνολο της επικράτειας σήμερα, αντιλαμβάνεται κανείς αυτό για το οποίο έχουν ήδη προειδοποιήσει οι επιστήμονες.

Η επιστροφή των πολιτών -επαγγελματιών και φοιτητών- στα μεγάλα αστικά κέντρα σε συνδυασμό με τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα συνετέλεσαν σε σημαντική εξάπλωση του κορωνοϊού σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Η εικόνα, μάλιστα, θεωρείται ενδεικτική αυτού που θα επακολουθήσει όσο περνούν οι ημέρες και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά, από τους 205.566 διαγνωστικούς ελέγχους του τελευταίου 24ωρου (13.904 μοριακά και 191.622 rapid τεστ) προκύπτει πως οι Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) με τα περισσότερα κρούσματα (πλην της Αττικής) ανήκουν στη βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στις περιοχές αυτές, όπου οι θερμοκρασίες ήταν ακόμη χαμηλότερες τις τελευταίες ημέρες, καταγράφηκαν συνολικά σχεδόν 1.000 κρούσματα σήμερα, με το νήμα να κόβει η Θεσσαλονίκη με 337 νέες λοιμώξεις.

Ακολουθεί η Ημαθία (76), η Δράμα (63), η Πιερία (61), η Ξάνθη (59), η Καβάλα (56), η Πέλλα (54), ενώ σε αρκετά υψηλά επίπεδα κινήθηκαν ακόμη ο Έβρος (43), η Κοζάνη (40) και η Χαλκιδική (34). Υπενθυμίζεται ότι από χθες σε καθεστώς μίνι lockdown έχουν μπει Καβάλα, Ημαθία, Πέλλα και Πιερία, ενώ παρατάθηκε η ισχύς των περιοριστικών μέτρων στις ΠΕ Ευρυτανίας και Αργολίδας.

Από την υπόλοιπη χώρα ξεχωρίζουν η Αττική με 431 διαγνώσεις -εκ των οποίων οι 121 στο κέντρο της Αθήνας και οι 12 στα νησιά του Αργοσαρωνικού– και σε πολύ χαμηλότερα αλλά αναλογικά ανησυχητικά επίπεδα η Λάρισα με 88, η Αχαΐα με 71, η Ρόδος με 62, το Ηράκλειο με 51 και η Κέρκυρα με 42 νέα κρούσματα. Αξίζει, πάντως, να τονίσουμε ότι στην πλειοψηφία των περιοχών όπου καταγράφεται υψηλός αριθμός λοιμώξεων τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού παραμένουν αρκετά χαμηλά, με τους ειδικούς να τονίζουν σε κάθε ευκαιρία τον συσχετισμό αυτό.

«Ανάσα» στα νοσοκομεία – Προβληματίζει ο αριθμός των θανάτων

Θετικά αποτιμάται μέχρι στιγμής η κατάσταση στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, με την πίεση προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) να αποκλιμακώνεται σταθερά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Ενδεικτικά, η κάλυψη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) έχει μειωθεί κατά περίπου 4% μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες (70,81% σήμερα έναντι 74,49% τη Δευτέρα), ενώ ηπιότερη ήταν η μείωση στις απλές κλίνες COVID (36,44% από 37,89%). Επίσης, θετικό πρόσημο έχει πλέον και το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών, καθώς σήμερα στα νοσοκομεία εισήχθησαν 186 νέοι ασθενείς, ενώ εξιτήριο έλαβαν 190.

Επιπλέον, το τελευταίο 24ωρο οι διασωληνωμένοι ασθενείς μειώθηκαν κατά επτά σε σχέση με χθες και έφτασαν τους 352, με το 91,48% αυτών να είναι ανεμβολίαστοι. Σημειώνεται ότι πλέον η πλειοψηφία των ασθενών σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής αφορά σε ανθρώπους κάτω των 65 ετών, αφού οι 181 διασωληνωμένοι (51,4%) ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες από 0 έως 64 ετών.

Τέλος, τη ζωή τους από COVID-19 έχασαν σήμερα 30 ακόμα συμπολίτες μας, οκτώ από τους οποίους ηλικίας 40-64 ετών. Με τη σημερινή «πρόσθεση», μάλιστα, οι θάνατοι τις πρώτες 17 ημέρες του Σεπτεμβρίου να έχουν φτάσει τους 651, ενώ το αντίστοιχο 17ήμερο του Αυγούστου ο αριθμός περιοριζόταν στις 278 απώλειες συνανθρώπων μας.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα