18/06/202113:04

Δήμος Πύργου: «Άμεση ανάγκη επαναλειτουργίας και αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής Πύργος – Ολυμπία – Κατάκολο»

Δήμος Πύργου: «Άμεση ανάγκη επαναλειτουργίας και αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής Πύργος – Ολυμπία – Κατάκολο»

 

Κάλεσμα του Δημάρχου Πύργου Παν. Αντωνακόπουλου στον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή

 

Την αναγκαιότητα άμεσης επαναλειτουργίας του σιδηροδρόμου στο δρομολόγιο Πύργος – Κατάκολο – Ολυμπία, τονίζει ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, απευθυνόμενος εγγράφως στον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Μεταξύ άλλων επισημαίνει πως αυτό το διάστημα δεν εκτελείται κανένα δρομολόγιο. Με την κατάσταση πάντως να μην ήταν ικανοποιητική ήδη από την προ COVID εποχή, όπου τότε πραγματοποιούταν ένα δρομολόγιο που προβλέπεται από τη σύμβαση, αλλά όχι καθημερινά, ενώ επίσης δεν γινόταν το  δρομολόγιο τις Κυριακές και τις αργίες, παρά μόνο αν υπήρχε κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι του Κατάκολου. Κι ακόμα, τα δρομολόγια που γίνονται λόγω άφιξης των κρουαζιερόπλοιων δεν σταθμεύουν στις προβλεπόμενες από τη σύμβαση στάσεις μεταξύ Κατάκολου-Πύργου-Ολυμπίας.

Κι όλα αυτά παρότι:

– Η Ολυμπία αποτελεί το ισχυρό brand name τόσο του νομού Ηλείας όσο και ολόκληρης της οικουμένης.

– Το επίνειο του Πύργου, το Κατάκολο αποτελεί κάθε καλοκαίρι πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών που (ειδικά στις κανονικές συνθήκες) έρχονται με τα κρουαζιερόπλοια για να επισκεφθούν την περιοχή μας.

– Η σιδηροδρομική γραμμή Πύργος – Ολυμπία – Κατάκολο επιτελεί τεράστιο κοινωνικό έργο ειδικά, για τις Κοινότητές μας, και για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που συνηθίζουν να χρησιμοποιούν το τρένο για τις μετακινήσεις τους.

– Για την υποστήριξη – συντήρηση της υπάρχουσας γραμμής έχει εγκριθεί και εργολαβία, γεγονός που αποδεικνύει τη σημασία της ύπαρξης και λειτουργίας της.

Ο κ. Αντωνακόπουλος υπενθυμίζει στον κ. Υπουργό πως για την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας της εν λόγω σιδηροδρομικής γραμμής, συνηγορούν έχοντας αποστείλει ήδη σχετικές επιστολές, κι ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, κι ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, καθώς και οι πρόεδροι τοπικών Κοινοτήτων από τους οποίους διέρχεται η σιδηροδρομική γραμμή Πύργος – Ολυμπία – Κατάκολο.

«Άρα καθίσταται επιτακτική η επαναλειτουργία της εν λόγω σιδηροδρομικής γραμμής, η οποία όμως θα πρέπει να λειτουργήσει με τους σωστούς όρους και να αναβαθμιστεί εφόσον τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν προβλέπεται η κατασκευή ενός σύγχρονου σιδηροδρόμου στην Ηλεία», αναφέρει ακόμα ο Δήμαρχος Πύργου.

Τονίζοντας παράλληλα ότι:

«κ. Υπουργέ θα ήθελα να σας υπογραμμίσω την τεράστια σημασία που έχει για την Ηλεία ευρύτερα η κατασκευή ενός σύγχρονου σιδηροδρόμου, που δεν θα περιορίζεται στο δρομολόγιο Πύργος – Ολυμπία – Κατάκολο, αλλά θα διευρύνεται σε όλο το νομό έτσι ώστε αυτός ο νομός να αρχίζει να μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης.

Αναμένουμε άμεσα τις ενέργειες σας και ευελπιστώ ότι θα προχωρήσετε στην αναβάθμιση και επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Πύργος – Ολυμπία – Κατάκολο.

Σε διαφορετική περίπτωση, η συνεχιζόμενη απαξίωση του σιδηροδρόμου και του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος θα βάλει την οριστική ταφόπλακα στην όποια αναπτυξιακή προοπτική αυτού του πολύπαθου Νομού».

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα