20/07/202013:51

Διον. Καλαματιανός: Κοινωνική δικαιοσύνη για τους συνταξιούχους

Άρθρο του Διονύση-Χαράλαμπου Καλαματιανού, Βουλευτή Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ, π. Διοικητή ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών την 20-7-2020.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων αποτελεί ένα ηχηρό ράπισμα προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς, είναι το ίδιο κόμμα και ο ίδιος υπουργός στο Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που το 2012 παραβίασαν το Σύνταγμα και το δικαίωμα εκατομμυρίων συνταξιούχων στην αξιοπρεπή διαβίωση.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε εκ νέου αντισυνταγματικές τις περικοπές που επέβαλαν οι νόμοι 4051/2012 και 4093/2012, επαναλαμβάνοντας τις αποφάσεις του 2015. Τότε, όπως και τώρα, έκρινε πως οι τεράστιες, οριζόντιες μειώσεις της περιόδου διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, παραβιάζουν το στενό πυρήνα του δικαιώματος στη σύνταξη, με βάση το άρ.22 του Συντάγματος.

Το 2015 ως Διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έζησα από κοντά τις εξελίξεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν η βασική υπεύθυνη για την de facto χρεωκοπία της χώρας, για τις αρνητικές της συνέπειες στους συνταξιούχους, ενώ φρόντισε να ναρκοθετήσει «επαρκώς» την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας άδεια ταμεία. Το τότε δημοσιονομικό περιβάλλον δεν επέτρεπε την άμεση πληρωμή των αναδρομικών προς όλους τους συνταξιούχους, αφού παρά τις προσπάθειές του ΣΥΡΙΖΑ, οι ιδεολογικές εμμονές των δανειστών, απαιτούσαν την άμεση μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Από τότε πέρασαν 4 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από την οποία κατορθώσαμε να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά της χώρας, παραδίδοντας ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο και πλεονασματικό.

Μαζί με τους πολίτες της χώρας και τις θυσίες όλου του ελληνικού λαού, παραδώσαμε το μαξιλάρι των 37 δις ευρώ. Ένα μαξιλάρι, που σώζει σήμερα τη χώρα από μια νέα χρεοκοπία και δυστυχώς, βλέπουμε να ξοδεύεται από την κυβέρνηση σε απευθείας αναθέσεις και με αδιαφανή κριτήρια, αντί να διατίθεται για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε κάθε δυνατότητα στη σημερινή κυβέρνηση να αποδώσει πίσω στους συνταξιούχους, αυτά που παράνομα και αντισυνταγματικά τους έκοψε ο κ. Βρούτσης και η κυβέρνηση της ΝΔ το 2012. Με δεδομένα ότι με την απόφαση του ΣτΕ ολοκληρώθηκε η δικαστική εκκρεμότητα και ότι η «δημοσιονομική δυνατότητα» υφίσταται, είναι πλέον θέμα πολιτικής βούλησης να το πράξουν.

Η κυβέρνηση, όμως, αντί ν΄ αξιοποιήσει τη δυνατότητα αυτή, με τις πολιτικές που εφαρμόζει, επιλέγει να βυθίσει εκ νέου το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, στην άβυσσο και την αβεβαιότητα. Αντί να διατηρήσει τη 13η σύνταξη που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δόθηκε στους συνταξιούχους το 2019, για να ξεκινήσει η αποκατάσταση των αδικιών, διάλεξε να την καταργήσει τον περασμένο Φεβρουάριο με το ν. 4670/2020.

Παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες της, επιλέγει να ξοδέψει  τα χρήματα και τους κόπους του ελληνικού λαού με αδιαφάνεια και επιλεκτική χρηματοδότηση των λίγων και ισχυρών, ενώ επικαλείται αδυναμία εύρεσης πόρων για τη στήριξη των συνταξιούχων. Παρά το γεγονός ότι έχει ακόμα τη δημοσιονομική δυνατότητα να εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις, όπως άλλωστε επιβάλλει το Σύνταγμα και οι νόμοι, προσπαθεί, για επικοινωνιακούς λόγους, να εκμεταλλευτεί για άλλη μια φορά την αγωνία και τη φτώχεια, που η ίδια προκάλεσε στους συνταξιούχους.

Η κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες  για τις  εξελίξεις στο θέμα των αναδρομικών. Οφείλει μια τεράστια έμπρακτη «συγνώμη» προς τους συνταξιούχους. Οφείλει να επεκτείνει άμεσα την ισχύ, των δικαστικών αποφάσεων, σε όλους ανεξαιρέτως, όπως επιβάλουν οι αρχές του κράτους δικαίου και της χρηστής διοίκησης. Ας παραλείψει για μια φορά την επικοινωνιακή διαχείριση και ας σταματήσει να παίζει με τον πόνο και τα χρήματα των Ελλήνων. Πρόκειται για ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα