20/07/202122:39

Η Δρ Αυγερινοπούλου στη Βουλή σχετικά με την ανακύκλωση αποβλήτων

Ομιλία Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου

στο Νομοσχέδιο «Ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων – Ενσωμάτωση των Οδηγιών 2018/851 και 2018/852 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ής Μαΐου 2018 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ περί αποβλήτων και της Οδηγίας 94/62/ΕΚ περί συσκευασιών και απορριμμάτων συσκευασιών, πλαίσιο οργάνωσης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, διατάξεις για τα πλαστικά προϊόντα, επείγουσες διατάξεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, χωροταξικές-πολεοδομικές και ενεργειακές ρυθμίσεις»

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

«Η Ελλάδα προλαμβάνει, η Ελλάδα ανακυκλώνει, η Ελλάδα προστατεύει τους φυσικούς της πόρους για τις επόμενες γενιές.»

Σήμερα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρνει ενώπιόν μας ένα νομοσχέδιο το οποίο αποτελεί  σημαντική θεσμική παρέμβαση για την διαχείριση των αποβλήτων στη χώρα μας. Ενώνει για πρώτη φορά τις διατάξεις για την διαχείριση των αποβλήτων με τις διατάξεις περί ανακύκλωσης σε ένα, ενιαίο, συνεκτικό πλαίσιο. Θεσπίζει νέους στόχους και εισάγει νέα πρότυπα. Το νομοσχέδιο αυτό σέβεται και εφαρμόζει πιστά την πυραμίδα ιεράρχησης της διαχείρισης των αποβλήτων. Προτάσσει την ανάγκη της πρόληψης της δημιουργίας τους και ενισχύει τις δράσεις ανακύκλωσης σε όλη της χώρα με στόχο την επίτευξη της κυκλικής οικονομίας. Οι θετικές παρεμβάσεις του νομοσχεδίου απευθύνονται σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, σε εθνικό, σε περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο.

 

Οι παρεμβάσεις αυτές είναι απαραίτητες για να διορθωθούν και τα οδυνηρά αποτελέσματα της απραξίας την οποία επέδειξε όλα τα προηγούμενα χρόνια η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η οποία απέτυχε παντελώς να διαχειριστεί το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων. Όχι μόνο δεν επέτυχε τον στόχο της ανακύκλωσης, αλλά σταμάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα έργα περιβαλλοντικών υποδομών που είχε δρομολογήσει κατά τα προηγούμενα χρόνια η Νέα Δημοκρατία. Το εργοστάσιο διαχείρισης αποβλήτων στην Ηλεία, αντί να αρχίσει τη λειτουργία του το 2015 ξεκινά την λειτουργία του μόλις τώρα, το καλοκαίρι του 2021. Ομοίως και στην Τρίπολη, μόλις χθες εγκαινιάστηκε από τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων που υλοποιείται στην Ελλάδα σήμερα. Χρόνια περίμενε η Πελοπόννησος να γίνει έστω και ένα έργο για τα απορρίμματα.

 

Καθώς αναφερθήκαμε στην Ηλεία, θα ήθελα ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και με αυτό το νομοσχέδιο προχωρά η υλοποίηση ενός νέου χωροταξικού σχεδιασμού, καθώς  και τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και αυτού της Ηλείας, η υλοποίηση του οποίου θα δώσει νέες προοπτικές στο παράκτιο μέτωπο και την ανάπτυξη του νομού μας. Η πρόταση για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός σχεδίου ειδικά για την Ηλεία, ώστε να καταργηθεί το υφιστάμενο  καθεστώς της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου που περιορίζει την βιώσιμη ανάπτυξη του νομού μας, ήταν μια πρόταση την οποία είχα υποβάλει επισήμως τον Σεπτέμβριο του 2019 στον τότε Υφυπουργό μας, κ. Οικονόμου, και η οποία αντανακλούσε πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Έκτοτε δουλέψαμε στενά για την δρομολόγηση αυτής της πρότασης. Ευχαριστώ θερμά την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από το 2019 ως σήμερα, και τον κ. Σκρέκα, τον κ. Ταγαρά και τον κ. Μπακογιάννη, για την υιοθέτηση του νέου νομοθετικού και χρηματοδοτικού πλαισίου, που θα επιτρέψουν την υλοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού έργου για τον Νομό μας, αλλά και για τις λοιπές περιοχές της χώρας, στις οποίες θα εφαρμοστούν τα σχέδια αυτά.

Επί του βασικού θέματος του Νομοσχεδίου, δηλαδή της διαχείρισης των αποβλήτων, το Νομοσχέδιο αφενός μεταφέρει στο εσωτερικό δίκαιο ενωσιακό Ευρωπαϊκό δίκαιο, αφετέρου εισάγει και καινοτόμες νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες δίνουν περαιτέρω ώθηση, για να λειτουργήσουν οι κρατικοί μηχανισμοί με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα.  Βήμα βήμα, επιτυχγάνουμε σταθερά τους περιβαλλοντικούς, ενεργειακούς και κλιματικούς μας στόχους, οι οποίοι είναι υψηλοί. Έτσι, αποδεικνύεται στην πράξη ότι με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη η Ελλάδα συμμετέχει όχι μόνο ως ισότιμο, αλλά ως  ηγετικό μέλος μαζί με την ΕΕ στους θεσμούς της παγκόσμιας περιβαλλοντικής διακυβέρνησης.  Η Ελλάδα θέτει πλέον υψηλούς στόχους για το περιβάλλον και το κλίμα και, με νομοθετήματα σαν αυτό που συζητούμε σήμερα, θα τους  πετύχουμε.

 

Περαιτέρω, θα ήθελα να δώσω ιδιαίτερη έμφαση στις ρυθμίσεις περί της  διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού, κυρίως στα Προγράμματα Διευρυμένης Ευθύνης Παραγωγού που εισάγονται για τις νέες κατηγορίες προϊόντων, όπως για τα αγροτικά πλαστικά.

 

Η μη αποτελεσματική ως σήμερα διαχείριση του αγροτικού πλαστικού αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας τα οποία δημιουργούνται από τις μη βιώσιμες πρακτικές κατά την αγροτική παραγωγή. Τα απόβλητα του αγροτικού πλαστικού, ρυπαίνουν την αγροτική γη με κίνδυνο να την καταστήσουν αργότερα  ακατάλληλη για καλλιέργεια. Πλαστικοποιούν το ίδιο το έδαφος,  ρυπαίνουν το θαλάσσιο περιβάλλον, θέτουν σε κίνδυνο τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και βάζουν στην τροφική μας αλυσίδα, μέσα στο πιάτο μας, σε μορφή πλέον μικροπλαστικών τα απόβλητα των αγροτικών πλαστικών. Είναι συνεπώς, ιδιαίτερης σημασίας η δημιουργία συστήματος ανακύκλωσης αγροτικού πλαστικού.

Ομοίως σημαντικές είναι οι ρυθμίσεις για την διαχείριση αποβλήτων από φαρμακευτικά προϊόντα που προορίζονται για οικιακή κατανάλωση, και άλλες νεοσύστατες ροές.

Περαιτέρω το νομοσχέδιο εισάγει σειρά ρυθμίσεων που πράγματι θα συμβάλλουν σε ουσιαστική αλλαγή, όπως:

-η αναβάθμιση του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων,

η δημιουργία Κέντρων Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών,

-τα κινητά πράσινα σημεία,

ρύθμιση των αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων,

αναβάθμιση της λειτουργίας των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, και

-οι νέες ρυθμίσεις για τα βιοαπόβλητα και το κομπόστ.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η ρύθμιση για τη δημιουργία ειδικού χώρου σε κάθε νέα οικοδομή για τη συλλογή και την αποθήκευση των αστικών αποβλήτων με τέσσερα ρεύματα διαχωρισμού. Ανάλογες ρυθμίσεις ισχύουν σε αρκετές χώρες στο εξωτερικό, όπου μέσα στα ίδια τα σπίτια γίνεται ο αρχικός διαχωρισμός των  αποβλήτων και αυτό το σύστημα λειτουργούν άριστα.

Το σύστημα «πληρώνω όσο πετάω», το τέλος ταφής και η διεύρυνση φορολογικών κινήτρων για δωρεές με σκοπό την ενθάρρυνση της πρόληψης και της επαναχρησιμοποίησης, θα δώσουν περαιτέρω κίνητρα που θα συμβάλλουν στην υιοθέτηση ορθών πρακτικών για τη διαχείρισή αποβλήτων.

 

 

Ας ενεργοποιήσουμε κάθε δημιουργική δύναμη που διαθέτουμε, τόσο στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ας αξιοποιήσουμε κάθε χρηματοδοτική πηγή, μεταξύ των οποίων και το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο βάσει του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», θα διαθέσει περί του 1/3 του συνολικού προϋπολογισμού του σε περιβαλλοντικά έργα, και κυρίως ας αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία που διαθέτουμε οι Έλληνες, αλλά και όλες τις δυνατότητες που μας δίνει το παρόν νομοσχέδιο, για να πετύχουμε τους περιβαλλοντικούς μας στόχους!

Ευχαριστώ πολύ!

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα