Iliaweb Νέα & Ειδήσεις απο την Ηλεία
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • AUTO MOTO
    • GOSSIP
    • LIFESTYLE
    • MY BLOG
    • VIRAL στο διαδίκτυο
    • WEB TV
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • AUTO MOTO
    • GOSSIP
    • LIFESTYLE
    • MY BLOG
    • VIRAL στο διαδίκτυο
    • WEB TV
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Δεν βρέθηκαν Αποτελέσματα
Προβολή Όλων
Iliaweb Νέα & Ειδήσεις απο την Ηλεία
Δεν βρέθηκαν Αποτελέσματα
Προβολή Όλων
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ

Κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη: Αυτός είναι ο 49χρονος που άρπαξε τους πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν

29/06/2021
0 0
Κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη: Αυτός είναι ο 49χρονος που άρπαξε τους πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν
0
SHARES
Share on FacebookShare on Twitter

Το προφίλ του 49χρονου ελαιοχρωματιστή – Συνελήφθη λίγες ώρες πριν φύγει για Ολλανδία – Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, δεν επιχείρησε να βρει αγοραστές για να πουλήσει τα έργα

Τον Ιανουάριο του 2012 πίστευε ότι έχει κάνει την τέλεια κλοπή, όταν με σχετική άνεση είχε εισβάλει στην Εθνική Πινακοθήκη και είχε αρπάξει τους πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν. Εννέα χρόνια μετά συνελήφθη και ομολόγησε την πράξη του. Μάλιστα οι αστυνομικοί κατάφεραν να τον βάλουν στο χέρι λίγες ώρες πριν μπει στο αεροπλάνο για να πετάξει για την Ολλανδία. Εκεί σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιούσε συχνά ταξίδια.

Το προφίλ του 49χρονου Γιώργου Σαρματζόπουλου, σκιαγράφησαν σήμερα οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ κατά τη συνέντευξη τύπου που έδωσαν για να παρουσιάσουν τις λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Ο 49χρονος δράστης της κλοπής

πικασο1.jpg
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ο 49χρονος που συνελήφθη χθες, για 6 μήνες παρακολουθούσε τους φύλακες και όλο το προσωπικό της Εθνικής Πινακοθήκης για να γνωρίζει λεπτομερώς το πρόγραμμά τους. Πήγαινε καθημερινά στην παλαιά Εθνική Πινακοθήκη, άλλοτε ως επισκέπτης, άλλοτε απ’ έξω, παρακολουθούσε, ήξερε μέχρι και πότε κάπνιζαν οι φύλακες, όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές.

«Εγώ είμαι ένας άνθρωπος που αγαπάω την τέχνη, ήθελα να το κάνω για μένα, δεν είχα σκοπό να τα πουλήσω», είπε κατά πληροφορίες ο 49χρονος ληστής στους αστυνομικούς.

Ο 49χρονος ληστής του εμβληματικού πίνακα «Γυναικείο κεφάλι» που είχε δωρίσει στον ελληνικό λαό ο ίδιος ο Πάμπλο Πικάσο, είχε δουλέψει ως ελαιοχρωματιστής και είχε γνώση από γυψοσανίδες και χώρους για να ξέρει πώς θα κάνει την παραβίαση.

Το έκανε μόνος του και έκλεψε ό,τι βρήκε μπροστά του, όπως είπε. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ωστόσο ότι όλα έγιναν βάσει σχεδίου. Πιστεύουν ότι περίμενε μια δεκαετία και μετά θα τους πουλούσε. Τον μικρό πίνακα όπως τον πήρε τον τσαλάκωσε και τον πέταξε στην τουαλέτα την ίδια μέρα.

Το «κουβάρι» άρχισε να ξετυλίγεται στις αρχές του χειμώνα, όταν έφτασε στις αρχές η πληροφορία για τον δράστη, με τους αστυνομικούς να ξεκινούν την παρακολούθησή του, καθώς διαπιστώθηκε ότι είχε επαφές στο εξωτερικό με ανθρώπους που ασχολούνταν με την τέχνη.

Τον Ιανουάριο μάλιστα διάβασε σε ρεπορτάζ ότι οι αστυνομικοί είναι στα ίχνη του κι έτσι μετέφερε τους πίνακες από την αποθήκη στην Κερατέα στη ρεματιά όπου τελικά βρέθηκαν τα έργα.

Σήμερα θα έφευγε για Ολλανδία και οι αρχές φοβήθηκαν να μην τον χάσουν και τον συνέλαβαν.

Στην παρουσίαση των λεπτομερειών της υπόθεσης όπου έδωσαν το παρών ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, παρουσιάστηκαν οι κλεμμένοι πίνακες.

Δείτε φωτογραφίες 

pinakes_3
pinakas4
pinakas3


Ο 49χρονος δράστης, παντρεμένος – χωρισμένος με παιδιά, που μοίραζε τη ζωή του, μεταξύ Αγγλίας και Ελλάδας, λένε οι πληροφορίες, ότι ήταν απόλυτα συνεργάσιμος με τους αστυνομικούς και ομολόγησε πως ο ίδιος «εξαφάνισε» τα έργα τέχνης. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι το πάθος του για την τέχνη ήταν αυτό που τον οδήγησε στην μεγάλη αρπαγή, ενώ δεν προσπάθησε, μέσω των υπόγειων διαύλων να τα σπρώξει και να βρει αγοραστή, καθώς ήξερε καλά, ότι κανείς δεν θα έδινε εκατομμύρια για να αγοράσει πίνακες που ουσιαστικά ποτέ δεν θα ήταν δικοί του. Δεν θα μπορούσε να τους εμφανίσει πουθενά και αν ποτέ τους έβρισκαν, τα αριστουργήματα θα επέστρεφαν στο Δημόσιο και οι κάτοχοι θα τιμωρούνταν. Ο 49χρονος αναμένεται,  συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του κ. Σάκη Κεχαγιόγλου, να μεταβεί στον εισαγγελέα και από εκεί στον ανακριτή από τον οποίο αναμένεται να ζητήσει και να λάβει προθεσμία, για να απολογηθεί.

Κεχαγιόγλου: O εντολέας μου έδειξε έμπρακτη μεταμέλεια

«Αποτελεί αδιαμφισβήτητη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Τμήματος Διαρρηκτών η εξιχνίαση της πολύκροτης αυτής υπόθεσης και ως πολίτης εκφράζω την ικανοποίηση μου για την ανάκτηση από την Εθνική Πινακοθήκη και το Ελληνικό Κράτος δύο ανεκτίμητων έργων τέχνης.

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο επίσης γεγονός ότι στην ανεύρεση και ανάκτηση αυτή, καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο εντολέας μου, με την εξ αρχής πλήρη συνεργασία του με τις διωκτικές αρχές και την έμπρακτη μεταμέλεια που επέδειξε», ανέφερε σε δήλωσή του ο δικηγόρος του δράστη, κ. Σάκης Κεχαγιόγλου.

protothema.gr

ΣχετικάΆρθρα

Γλυκά Νερά: “Θάνατος διαρκείας” της Καρολάιν – “Έπαρση και κτητικότητα” βλέπει στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο η ψυχίατρος
ΕΛΛΑΔΑ

Ξέσπασε ο πατέρας της αδικοχαμένης Καρολάιν: Όταν της είπε ο Αναγνωστόπουλος για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, τρελάθηκε τελείως η Καρολάιν

22 Μαρτίου 2023
ΕΟΔΥ: Αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και γρίπης – 1.519 εισαγωγές, 119 διασωληνώσεις, 141 θάνατοι από covid και 6 νεκροί απο γρίπη την τελευταία εβδομάδα
ΕΛΛΑΔΑ

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Προς κατάργηση οι ΜΕΘ COVID στα νοσοκομεία– Καμία απόφαση για τις μάσκες στα νοσοκομεία

22 Μαρτίου 2023
Ξάνθη: Γνωστός «νταής» ο άντρας που έσφαξε πατέρα δύο παιδιών
ΕΛΛΑΔΑ

Θρίλερ στον Ασπρόπυργο: Βρέθηκε νεκρός άνδρας σε υπαίθριο πάρκινγκ

22 Μαρτίου 2023
Άγιος Παντελεήμονας: Τέσσερις νεαροί Πακιστανοί άρπαξαν και βίασαν 25χρονη που είναι έγκυος- Έχουν συλληφθεί οι τρεις αναζητείται ο τέταρτος
ΕΛΛΑΔΑ

Φρίκη στη Λακωνία: 13χρονη έπεσε θύμα βιασμού κατ εξακολούθηση κι έμεινε έγκυος – Πώς αποκαλύφθηκε η υπόθεση

22 Μαρτίου 2023
  • Αρχική
  • Διαφημιστείτε
Στείλτε μας email: bramosad@yahoo.gr
Καλέστε μας στο : 6971814564
28ης Οκτωβρίου 50, Πύργος (μέσα στη στοά)

© 2019 - iliaweb.gr - Developed by EnterID

Δεν βρέθηκαν Αποτελέσματα
Προβολή Όλων
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • AUTO MOTO
    • GOSSIP
    • LIFESTYLE
    • MY BLOG
    • VIRAL στο διαδίκτυο
    • WEB TV
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

© 2019 - iliaweb.gr - Developed by EnterID

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In