16/09/202311:42

Μουσικές σπουδές στις Σχολές & Τμήματα στο Ελληνικό Ωδείο – Παράρτημα Πύργου

Επί 91 χρόνια το Ελληνικό Ωδείο Παράρτημα Πύργου, πρωτοπόρο και καταξιωμένο στον χώρο, προσφέρει ποιοτική μουσική εκπαίδευση σε σπουδαστές από 4 ετών και πάνω, που αγαπούν τη μουσική και μέσα απ’ αυτήν αναζητούν την έκφραση, τη δημιουργία, την επικοινωνία αλλά και την επαγγελματική σταδιοδρομία. 

Για το έτος 2023-2024 λειτουργούν οι Αναγνωρισμένες από το Κράτος Μουσικές Σχολές

Σχολή Πιάνου

Διδάσκουν οι καθηγήτριες πιάνου: Κωνσταντίνα Αναστοπούλου, Μαρία Ασημακοπούλου, Μαρία Κορομηλά, Τζένη Λάγιου, Φωτεινή Νικολοπούλου, Δώρα Ξένου, Διονυσία Πασσά.

Στο Ωδείο μας η διδασκαλία του πιάνου ξεκινά από την προσχολική ηλικία με την προπαιδεία στο πιάνο (για παιδιά 4-6 ετών), μία σύγχρονη, ολοκληρωμένη προσέγγιση στη διδασκαλία του πιάνου σε μικρούς μαθητές. 

Σχολή Κιθάρας

Διδάσκει ο καθηγητής κιθάρας, μαέστρος και συνθέτης, Θοδωρής Παναγόπουλος.Μαθήματα κιθάρας μπορούν να παρακολουθήσουν παιδιά από 6 περίπου ετών, καθώς και ενήλικες. 

Σχολή Βιολιού

Νέα συνεργασία με την δασκάλα  Εντιόνα Μούκαϊ.Μαθήματα βιολιού μπορούν να ξεκινήσουν σπουδαστές από 6 περίπου ετών.

Σχολή Φλάουτου

Υπεύθυνος σχολής ο καθηγητής φλάουτου, υποδιευθυντής στο μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού, Στράτος Κοντέλης. Μαθήματα φλογέρας και φλάουτου μπορούν να ξεκινήσουν σπουδαστές από την ηλικία των 6 ετών.

Σχολή Φωνητικής Μουσικής (Μονωδία – Κλασσικό τραγούδι) 

Η καθηγήτρια τραγουδιού και φωνητικής Κατερίνα Ψαρρά είναιυπεύθυνη της σχολής.

Σπουδαστές που έχουν προηγούμενες μουσικές σπουδές και έχουν καλλιεργήσει τη φωνή τους, γίνονται δεκτοί στη σχολή κλασσικού τραγουδιού, από την ηλικία των 16 ετών.

Σχολή Ανώτερων θεωρητικών (Ωδική – Ενοργάνωση – Ειδικό Αρμονίας –Αντίστιξη – Φούγκα – Σύνθεση) 

Καταξιωμένοι καθηγητές παραδίδουν μαθήματα στη Σχολή.

Σχολή Βυζαντινής Μουσικής

Την ευθύνη και τη διδασκαλία της Σχολής έχει ο Θεολόγος και Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αγίας Κυριακής Πύργου, Νικόλαος Παπαδημητρίου.

Το μάθημα της Βυζαντινής Μουσικής περιλαμβάνει τη Θεωρία και την Πράξη.Με την ολοκλήρωση των σπουδών ο μαθητής μπορεί να αποκτήσει πτυχίο Ιεροψάλτου και Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής αναγνωρισμένο από το κράτος. Ήδη η Σχολή έχει προσφέρει στον ιεροψαλτικό χώρο, τέσσερις αριστούχους διπλωματούχους σπουδαστές.

Τμήμα προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ          

Οι καθηγήτριες πιάνου και θεωρητικών Φωτεινή Νικολοπούλου και Δώρα Ξένου είναι υπεύθυνες της σχολής.

Το μάθημα περιλαμβάνει ύλη του επιπέδου Ειδικού Αρμονίας σε συνδυασμό με ακουστικές ασκήσεις, διαστήματα, συγχορδίες και ειδικά τεστ με πιθανά θέματα εξετάσεων για την προετοιμασία του σπουδαστή.

Τμήματα Γενικών Υποχρεωτικών Θεωρητικών Μαθημάτων (σε ολιγομελή τμήματα)

Πρόκειται για τα μαθήματα που συνοδεύουν τη σπουδή όλων των παραπάνω σχολών, βοηθούν στην ολοκληρωμένη κατάρτιση του μουσικού και είναι υποχρεωτικά για την απόκτηση Πτυχίου ή Διπλώματος.

Διδάσκουν οι καθηγήτριες του Ωδείου Δώρα Ξένου, Κωνσταντίνα Αναστοπούλου, Φωτεινή Νικολοπούλου.

Παράλληλα στο Ελληνικό Ωδείο Πύργου λειτουργούν οι Σχολές Λαϊκής και Έντεχνης Μουσικής όπου διδάσκονται

  • Αρμόνιο με τις καθηγήτριες Δώρα Ξένου και Διονυσία Πασσά
  • Ακορντεόν, Ηλεκτρικό Μπάσο, Ηλεκτρική Κιθάρα με τον καθηγητή Θοδωρή Παναγόπουλο
  • Μπουζούκι, Τζουράς, Μπαγλαμάς με τον καθηγητή Παντελή Μαυροκεφαλίδη
  • Ντραμς με υπεύθυνο σχολής τον Γιάννη Σπυρόπουλο
  • Φλογέρα με τον καθηγητή Στράτο Κοντέλη
  • Ελαφρό Τραγούδι, Ορθοφωνία με την καθηγήτρια Κατερίνα Ψαρρά

Επίσης λειτουργεί το Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής για Βιολί, Κλαρίνο και Τραγούδι παραδοσιακό, κρουστά με υπεύθυνο Σχολής τον π. Γεώργιο Αναγνωστόπουλο. Διδάσκει επίσης ο  Κώστας Τσαρουχάς (παραδοσιακό Κλαρίνο).

Οι σπουδές σε όλα τα όργανα Αναγνωρισμένων και Προβλεπόμενων Σχολών, υποστηρίζονται από το Τμήμα ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, στο οποίο περιλαμβάνονται μαθήματα ερασιτεχνικού χαρακτήρα με μειωμένο κόστος και υπεύθυνους τους καθηγητές των αντίστοιχων σχολών, που απευθύνονται σε σπουδαστές κάθε ηλικίας.

Παιδική – Εφηβική Χορωδία

Για παιδιά 7-17 ετών λειτουργεί η Παιδική – Εφηβική Χορωδία του Ωδείου, με υπεύθυνη την καθηγήτρια πιάνου και θεωρητικών Μαρία Ασημακοπούλου

Παιδικό – Εφηβικό Θεατρικό Εργαστήρι

Για παιδιά 8-18 ετών λειτουργεί η Θεατρική Παιδική-Εφηβική Σκηνή. Υπεύθυνος του τμήματος είναι ο Σταύρος Ρομποτής, για τον οποίο το θέατρο αποτελεί ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης και έκφρασης.

Μουσικοκινητική αγωγή

Η Μουσικοκινητική Αγωγή (Μουσική Προπαιδεία) απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας 4-6 ετών και έχει σκοπό να γνωρίσει και να αγαπήσει το παιδί τη μουσική, μέσα από την κίνηση, το παιχνίδι, τους ήχους και τα χρώματα.

Υπεύθυνες τμημάτων Φωτεινή Νικολοπούλου και Μαρία Ασημακοπούλου.

ΝΕΟ Τμήμα – Μουσική Αγωγή για ΑΜΕΑ από 7 έως 17 ετών

Με ιδιαίτερη ευαισθησία και σεβασμό προς τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, λειτουργεί το Τμήμα Μουσικής Αγωγής για ΑμΕΑ από 7 έως 17 ετών. Υπεύθυνη του Τμήματος είναι η μουσικός, νηπιαγωγός και ειδική παιδαγωγός Διονυσία Πασσά. Για την ένταξη στο τμήμα, η κα Πασσά επικοινωνεί και συνεργάζεται με τους γονείς των ενδιαφερομένων.

ΝΕΟ Τμήμα – Βυζαντινός χορός για παιδιά και ενήλικες (9-19 ετών) με χοράρχη τον Νικόλαο Παπαδημητρίου.

ΝΕΟ Τμήμα – Παραδοσιακή ορχήστρα για εφήβους και ενήλικες με μαέστρο τον      π. Γεώργιο Αναγνωστόπουλο.

Ο Μουσικός Σύλλογος ΟΡΦΕΥΣ- Ωδείον Πύργου / Ελληνικό Ωδείο Παράρτημα Πύργου, διοικείται από 9μελές διοικητικό συμβούλιο με  Πρόεδρο & Διοικητικό Διευθυντή τον  Γιώργο Γεωργόπουλο μουσικό, επικοινωνιολόγο, Γραμματέα της Στέγης των Ελληνικών Χορωδιών.

Την καλλιτεχνική Διεύθυνση του Ωδείου, την εποπτεία και την ευθύνη των μουσικών σπουδών από το 2012 έχει ο καταξιωμένος συνθέτης, καθηγητής κιθάρας και μαέστρος της Μικτής Χορωδίας Πύργου, Θοδωρής Παναγόπουλος με μεγάλη διδακτική εμπειρία.

91 ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΦΕΥΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ-       

  ΟΤΑΝ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ! 

Πληροφορίες – Εγγραφές στη γραμματεία του Ωδείου

Καθημερινά απόγευμα 5 – 9 μ.μ.

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 26210-33179, e-mail: odeonpyrgou@gmail.com 

28ης Οκτωβρίου 38, Τ.Κ. 27131, Πύργος.                                

https://www.facebook.com/elliniko.odeio.pyrgou

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα